ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

«Αν ο κορονοϊός είχε φωνή»: το συγκινητικό βίντεο που θα σε βάλει σε σκέψεις

Unsplash

«Αν ο κορονοϊός είχε φωνή», αυτό το μήνυμα έλαβα τις προάλλες στο Viber από τη μητέρα μου, συνοδευόμενο από ένα βίντεο. «Τι είναι αυτό πάλι;», σκέφτηκα.

Είναι αλήθεια πως λαμβάνω δεκάδες links την ημέρα, σε κάθε πιθανό chat, group τα οποία και πρέπει να φιλτράρω για να μην αποτρελαθώ. Φαντάζομαι κι εσύ, έτσι; Το δάχτυλο ασυναίσθητα πάτησε play και παρακολούθησα το βίντεο. Άξιζε.

Ο Ιταλός συγγραφέας Danilo Calabrese, έδωσε υπόσταση στον κορoνοϊό Covid-19 και δημιούργησε ένα ολιγόλεπτο βίντεο, το οποίο όμως αρκεί και με το παραπάνω για να σε βάλει σε σκέψεις.

Το ξέρω είναι λίγο περίεργο να δίνεις φωνή σε έναν ιό που έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Που έχει σκορπίσει τον θάνατο σε τόσους συνανθρώπους μας. Που έχει χαρίσει απλόχερα δυστυχία, δάκρυα, απόγνωση. Που έχει αλλάξει τις ζωές δισεκατομμύρια ανθρώπων που καλούνται να μένουν μέσα στα σπίτια τους. Που έχει καταστρέψει την οικονομία. Νομίζω πως τα που, που, που δεν σταματούν και δεν έχει νόημα να τα καταγράψω κιόλας όλα.

Ναι, είναι περίεργο να προσπαθήσεις να ακούσεις τα όσα θα μπορούσε να πει ο νέος κορονοϊός, αν είχε φωνή. Ο Calabrese, όμως, δημιούργησε αυτό το βίντεο με έναν σκοπό: να καταφέρουμε έστω και τώρα στα δύσκολα να κάνουμε ενδοσκόπηση. Να δούμε την αλήθεια. Να κοιτάξουμε βαθιά στον εαυτό μας, στον χαρακτήρα μας και να αναθεωρήσουμε.

Ο συγγραφέας μέσα σε λίγα λεπτά κατέδειξε την ανθρώπινη ματαιοδοξία, τα προβλήματα των διαπροσωπικών μας σχέσεων, την αδιαφορία μας προς το περιβάλλον, τον εγωκεντρισμό και την απληστία μας.

Ο εγκλεισμός μάς δίνει κάτι πολύ σημαντικό: περισσότερο χρόνο. Χρόνο για να σκεφτούμε την τεράστια σημασία που έχουν τελικά τα απλά πράγματα, τα μικρά πράγματα που μέχρι πρόσφατα τα θεωρούσαμε δεδομένα και ασήμαντα. Ένα γεύμα με τον σύντροφό μας, ένας καφές με την παρέα μας, μια βόλτα στο κέντρο, μια αγκαλιά, το τρέξιμο στο πάρκο. Απλά, μικρά πράγματα που τώρα που τα στερούμαστε συνειδητοποιούμε τη δύναμη και την αξία τους. Ελπίζω!

Πάτα play, λοιπόν, στο παραπάνω βίντεο (τη μετάφραση στα ελληνικά έκανε ο Κωνσταντίνος Σταματόπουλος) και σκέψου καλά όσα αφηγείται ο Danilo Calabrese. Εύχομαι ο Ιταλός συγγραφέας να μιλήσει στην καρδούλα σου και να καταφέρει να κάνει ένα μικρό twist στο μυαλό σου. Ένα twist που δεν θα διαρκέσει όσο η καραντίνα. Ένα twist που δεν θα κάνει πάλι twist όταν μπούμε ξανά στη ρουτίνα μας. Άλλωστε όπως τονίζει και ο ίδιος ο Calabrese, ας μας μάθει όλη αυτή η δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε, να ζούμε απλά και να κάνουμε καλές πράξεις. Όχι μόνο όσο θα υπάρχει ο κορoνοϊός, βεβαίως,βεβαίως.