TIPS

Αυτός είναι ο λόγος για να μην πετάξεις το νερό που βράζουν τα μακαρόνια σου

Unsplash

Δεν μπορώ να πω ότι μαγειρεύω ιδιαίτερα, όμως μπορώ να πω ότι τα μακαρόνια είναι αυτό που λένε «σπεσιαλτέ» μου. Οπότε, οτιδήποτε σχετίζεται με τα ζυμαρικά και πρόκειται να τα κάνει ακόμα πιο νόστιμα με αφορά. Κι αν κρίνω από τα ποσοστά των «μακαρονάδων» στην Ελλάδα, είναι πιθανό να αφορά κι εσένα. Έχεις βάλει, λοιπόν την κατσαρόλα σου με το νερό να βράζει. Όταν το νερό κοχλάζει ρίχνεις μέσα το αλάτι σου και αμέσως τα μακαρόνια. Μετράς λεπτά και μόλις περάσει ο απαραίτητος χρόνος σουρώνεις τα μακαρόνια σου και πετάς όλο το νερό. Cut. Πάμε πάλι.

Το νερό μέσα στο οποίο βράζουν τα μακαρόνια σου το θες. Και αφού δοκιμάσεις αυτό το μαγειρικό tip θα το θες κάθε φορά και περισσότερο. Το μυστικό κρύβεται στο άμυλο που υπάρχει στο νερό και στον τρόπο που μπορεί να απογειώσει τις σάλτσες που πρόκειται να συνοδεύσεις τα μακαρόνια σου. Οπότε, φρόντισε πάντα να κρατάς λίγο από το νερό. Είναι μία απλή και μικρή κίνηση, αλλά μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά στο πιάτο σου. Το νερό που βρίσκεται στην κατσαρόλα που έβρασες τα μακαρόνια σου (σπαγγέτι, fusilli, λιγκουίνι, δεν έχει σημασία) είναι γεμάτο με άμυλο που αφήνουν τα ζυμαρικά καθώς βράζουν. Κι αυτός είναι ο λόγος που θα σου φανεί θολό.

Μια μικρή ποσότητα από αυτό το νερό μπορεί πραγματικά να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τα ζυμαρικά σου. Αυτό που θα κάνει είναι να «δέσει» τη σάλτσα σου. Μια κατσαρόλα με λαχανικά ή απλά το σκόρδο και το βούτυρο μπορούν να μετατραπούν σε απαλή σάλτσα με την προσθήκη 1 ή 2 φλιτζανιών από αυτό το «αμυλούχο» νερό.

Το νερό των ζυμαρικών λειτουργεί καλύτερα όταν προστίθεται σε σάλτσα που μαγειρεύεται σε τηγάνι. Aυτό σημαίνει ότι τα ζυμαρικά που θα σερβιριστούν με σάλτσα ντομάτας ή με κιμά δεν χρειάζονται νερό με άμυλο. Ωστόσο, θα βοηθήσει αν δεις ότι η σάλτσα σου είναι πολύ παχύρρευστη. Τότε μπορείς να την αραιώσεις με λίγο νερό, στο οποίο έχουν βράσει τα μακαρόνια σου.

Βγάλε τα μακαρόνια από το νερό όταν είναι αρκετά al dente

Μπορείς να μαγειρέψεις με τη συμβολή του νερού με το άμυλο με 2 τρόπους. Είτε θα κρατήσεις 2 κούπες νερό πριν σουρώσεις τα μακαρόνια σου, είτε θα κάνεις εντελώς skip το σουρωτήρι. Αυτό σημαίνει ότι θα μεταφέρεις κατευθείαν τα μακαρόνια σου από την κατσαρόλα που βράζουν (περίπου 3 λεπτά νωρίτερα από τον χρόνο που αναγράφεται στο πακέτο) στο σκεύος που έχεις τα λαχανικά, τα μανιτάρια ή τη βάση που έχεις ετοιμάσει. Αφού ρίξεις τα μακαρόνια για αρχή ανακάτεψε καλά.

Ρίξε μία κούπα από το βραστό νερό και συνέχισε να ανακατεύεις (αν χρειαστεί πρόσθεσε νερό). Η σάλτσα θα δέσει και θα καλύψει τα μακαρόνια σου. Να θυμάσαι ότι σε αυτή τη διαδικασία τα μακαρόνια σου συνεχίζουν να βράζουν, για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να τα έχεις βγάλει αρκετά νωρίτερα από τον χρόνο βρασμού τους. Όσο τα μακαρόνια είναι στο τηγάνι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και το αμυλούχο νερό, αυτό που συμβαίνει είναι ότι απορροφούν όλες τις γεύσεις που έχεις δημιουργήσει με αποτέλεσμα ένα φανταστικό αλμυρό πιάτο.

Μακαρόνια την επόμενη μέρα

Ακόμα ένας λόγος που θα σε κάνει να σταματήσεις να πετάς το νερό στο οποίο βράζουν τα μακαρόνια σου είναι αν θες να τα φας την επόμενη μέρα. Ρίξε λίγο από το αμυλούχο νερό που έχεις κρατήσει καθώς τα ζεσταίνεις στην κατσαρόλα και έτσι θα δεις ότι τα μακαρόνια θα παραμείνουν φρέσκα και μαλακά.