ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αργύρης Ξάφης: Έφερε στη Berlinale τα αιτήματα των Ελλήνων καλλιτεχνών

Papadakis Press Γιάννης Νταρίλας

Ο Αργύρης Ξάφης και οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας Musik της Angela Schanelec βρέθηκαν το βράδυ της Τρίτης, 21 Φεβρουάριου στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Η παρουσία τους στο κόκκινο χαλί μπορεί να περιλάμβανε επίσημα ενδύματα, αλλά είχε και κάτι πολύ πιο σημαντικό. Με ένα πανό, οι συντελεστές της ταινίας μετέδωσαν σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της διεκδίκησης των Ελλήνων καλλιτεχνών να αποσυρθεί το Προεδρικό Διάταγμα 85, που εξισώνει τα πτυχία τους με τα απολυτήρια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

«Σταματήστε να σκοτώνετε τον πολιτισμό στην Ελλάδα. Ακυρώστε το Π.Δ. 85/2022. #ΣεΣαςΠουΜεΑκούτε», έγραφε το πανό που αναρτήθηκε στο κόκκινο χαλί του Berlinale Palast, την Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου. Οι λέξεις που συνθέτουν το hashtag του πανό, είναι αυτές που αποτελούν το κεντρικό σύνθημα των κινητοποιήσεων των καλλιτεχνών κατά του επίμαχου Π.Δ. Ο Αργύρης Ξάφης ανάρτησε σχετικό video στο Instagram, στο οποίο φαίνονται κάποιοι να επευφημούν τους καλλιτέχνες της ταινίας Musik για την κίνησή τους αυτή. Αντίστοιχες επευφημίες επεφύλασσαν και οι συνάδελφοί του, ηθοποιοί και καλλιτέχνες κάτω από το σχετικό post.

«Και αυτά έγιναν στο κόκκινο χαλί αντί για ποζεριές!», έγραψε ο Αργύρης Ξάφης και μερικά από τα σχόλια των συναδέλφων του όπως ο Θανάσης Ευθυμίαδης, η Νικολέτα Κοτσαηλίδου, η Νατάσσα Μποφίλιου, η Κόρα Καρβούνη κ.α. θα τα δεις παρακάτω.

Αργύρης Ξάφης Έλληνες καλλιτέχνες Instagram.com/argyx
Instagram.com/argyx
Αργύρης Ξάφης Instagram.com/argyx
Αργύρης Ξάφης Instagram.com/argyx

Νωρίτερα ο Αργύρης Ξάφης είχε μιλήσει για τις διαμαρτυρίες των Ελλήνων καλλιτεχνών, που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στην Ελλάδα, στους δημοσιογράφους απ’ όλο τον κόσμο που βρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της ταινίας Musik.

«Ζητώ τη βοήθειά σας για να μαθευτεί το ζήτημα» ανέφερε, μεταξύ άλλων εξηγώντας τους ότι τα κρατικά θέατρα στην Ελλάδα τελούν ύπο κατάληψη από τους σπουδαστές, που ζητούν λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος 85 και τις λοιπές κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών της χώρας μας. «Χρειαζόμαστε τη βοήθεια των Ευρωπαίων φίλων μας για να λυθεί το θέμα. Υπάρχει ένα εκπαιδευτικό κενό όσον αφορά στον καλλιτεχνικό χώρο στην Ελλάδα. Ζητάμε τη βοήθειά σας», επεσήμανε ο Αργύρης Ξάφης.

«Εν συντομία μια μεγάλη στιγμή. Και προσωπικά και καλλιτεχνικά και αγωνιστικά. Ευχαριστώ που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία για να την ζήσω όπως ήθελα», σημείωσε μεταξύ άλλων, αναρτώντας φωτογραφίες κι από τις δύο στιγμές διαμαρτυρίας στο Βερολίνο ο Αργύρης Ξάφης.

Η ταινία Musik στην οποία ο Αργύρης Ξάφης πρωταγωνιστεί μαζί με τους Aliocha Schneider, Agathe Bonitzer, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου και Frida Tarana, είναι μία συμπαραγωγή Γερμανίας, Γαλλίας και Σερβίας. Μας μεταφέρει από τα βουνά και τις παραλίες της Ελλάδας στις λίμνες του Βερολίνου κι από τη δεκαετία του 1980 στο σήμερα. Ο μύθος του Οιδίποδα είναι στον πυρήνα της ιστορίας.

Αργύρης Ξάφης Έλληνες καλλιτέχνες Η σκηνοθέτης Angela Schanele, ανάμεσα στους νεαρούς πρωταγωνιστές της ταινίας, Agathe Bonitzer και Aliocha Schneider. / @2023 Joel C Ryan/Invision/AP Images
Η σκηνοθέτης Angela Schanele, ανάμεσα στους νεαρούς πρωταγωνιστές της ταινίας, Agathe Bonitzer και Aliocha Schneider.

«Ένα νεογέννητο σώζεται από μία καταιγίδα μία νύχτα. Ο Ηλίας και η σύζυγός του, του δίνουν το όνομά του και αναλαμβάνουν την ανατροφή του. Ως νεαρό αγόρι δέχεται επίθεση και σκοτώνει κάποιον. Το θύμα δεν είναι άλλος από τον… Στη φυλακή γνωρίζει την Ηρώ και γίνονται ζευγάρι. Ένα κασετόφωνο παίζει μουσική baroque», αναφέρει μεταξύ άλλων η υπόθεση της ταινίες που συμμετέχει στο διαγωνιστικό κομμάτι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.