ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

7 λαχανικά που μπορείς να καλλιεργήσεις εύκολα στη βεράντα και τον κήπο σου

Unsplash

Νομίζω θα συμφωνήσεις μαζί μου στο ότι δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να βγαίνεις στη βεράντα ή τον κήπο σου και να μαζεύεις τα λαχανικά που εσύ η ίδια με αγάπη, προσοχή και αμέριστη φροντίδα μεγάλωσες. Γιατί κακά τα ψέματα, πέρα από το γεγονός ότι γλιτώνεις ένα ποσό χρημάτων, αλλά και πολύτιμο χρόνο από την καθημερινότητά σου, γνωρίζεις και τι βάζεις στο πιάτο σου.

Όπως η άνοιξη, λοιπόν, έτσι και το φθινόπωρο είναι η ιδανική περίοδος για να καλλιεργήσεις τα δικά σου λαχανικά. Η θερμοκρασία που σταδιακά πέφτει και οι πιθανότητες βροχής που αυξάνονται αυτήν την εποχή, διαμορφώνουν τις κατάλληλες συνθήκες για να δημιουργήσεις τον δικό σου λαχανόκηπο και να ευδοκιμήσει χωρίς πολύ κόπο. Δες, λοιπόν, τη λίστα με τα 7 πιο εύκολα καλλιεργήσιμα λαχανικά με υψηλή διατροφική αξία, πάρε φτυάρι κι ετοιμάσου για σπιτική, γεωργική καλλιέργεια.

Τα 7 πιο εύκολα καλλιεργήσιμα λαχανικά

Μαρούλι

Ο βασιλιάς των φθινοπωρινών λαχανικών δεν είναι άλλος από το μαρούλι. Πρόκειται για ένα θρεπτικότατο λαχανικό που δεν θα σε παιδέψει καθόλου. Βολεύεται κυριολεκτικά παντού. Είτε στον κήπο, είτε στη ζαρντινιέρα είτε σε μία γλάστρα. 1,5 με 2,5 μήνες (ανάλογα την ποικιλία) είναι ο χρόνος που θα περιμένεις για να έχεις μία 100% homemade μαρουλοσαλάτα στο τραπέζι σου.

Σπανάκι (ο Ποπάυ ήξερε ποια λαχανικά να τρώει)

Οι 9 λόγοι που πρέπει να τρως περισσότερο σπανάκι στην καθημερινότητά σου, θα σε κάνουν να πας αύριο κι όλας, στο κοντινότερο φυτώριο για να προμηθευτείς σπόρους, ή καλλιεργημένο σπανάκι για πιο γρήγορα αποτελέσματα.

Λάχανο

Ακόμα ένα αγαπημένο κι εύκολο στην καλλιέργεια λαχανικό του φθινοπώρου, που είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία (βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και φολικό οξύ), φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Έχει, επίσης, αντικαρκινική δράση, μειώνει τη χοληστερόλη και προστατεύει από τον διαβήτη. Τι άλλο θες; Όσα χρειάζεται θα βρίσκονται κυριολεκτικά στο πιάτο σου, απευθείας από τον κήπο σου ή το μπαλκόνι σου.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο ήταν ένα λαχανικό που για χρόνια είχα τοποθετήσει στη λίστα των λαχανικών προς αποφυγή, αλήθειες να λέγονται. Μέχρι που έμαθα πόσο καλό μπορεί να κάνει στον οργανισμό μου αυτό το πράσινο μπουκέτο. Οι συνταγές για να το καταναλώσεις, άπειρες και πεντανόστιμες.

Εάν, λοιπόν, αγαπάς κι εσύ το μπρόκολο ή θες να το αγαπήσεις, τότε δεν έχεις παρά να το φυτέψεις στον κήπο ή τη βεράντα σου. Το φθινόπωρο είναι μία καλή εποχή για να κάνεις αυτήν την αρχή.

Κουνουπίδι

Μετά το μπρόκολο, το δεύτερο προς αποφυγή λαχανικό είναι το κουνουπίδι, επειδή κι αυτό μυρίζει κάπως περίεργα. Ωστόσο, εάν δοκιμάσεις βελουτέ σούπα κουνουπιδιού, ογκρατέν με κουνουπίδι, σελινόριζα και φέτα ή ρύζι κουνουπιδιού, θα αλλάξεις γνώμη αμέσως. Κι αν σε ενοχλεί ακόμα η μυρωδιά του, έχουμε τη λύση.

Από τη στιγμή που το φυτέψεις, θα πρέπει να περιμένεις τρεις μήνες για τη συγκομιδή του. Το καλό αργεί να γίνει.

Καρότο (στα λαχανικά – φάρμακα)

Το καρότο αποτελεί εξαιρετική πηγή του αντιοξειδωτικού Β-καροτένιο, που είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση της βιταμίνης Α στον οργανισμό. Της βιταμίνης, που με τη σειρά της, ενισχύει το ανοσοποιητικό ενώ παράλληλα προστατεύει τα μάτια και το δέρμα από μολύνσεις. Σύμφωνα, μάλιστα, με σχετικές μελέτες, το αγαπημένο λαχανικό του Bugs Bunny φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου, προλαμβάνει την καρδιοπάθεια και αυξάνει τη γονιμότητα. Όλα τα καλά σε ένα λαχανικό, δηλαδή. Πάρε φτυάρι, αφράτο φυτόχωμα και κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου!

Στα plus της καλλιέργειας καρότου, προστίθεται η ανθεκτικότητά του στις χαμηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται το φθινόπωρο και στον παγετό του χειμώνα.

Κρεμμύδι (από τα λαχανικά της μεσογειακής κουζίνας)

Τι να πρωτοπώ για το κρεμμύδι; Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες, που χρησιμοποιείται κυριολεκτικά παντού ως συστατικό και προσφέρει μία έξτρα νοστιμιά στο φαγητό. Τώρα, μπορείς να το έχεις στον κήπο ή τη βεράντα σου, χωρίς να χρειάζεται να τρέχεις στο σούπερ μάρκετ ή στο μπακάλικο της γειτονιάς σου.