ΓΑΜΟΣ

6 ξωκλήσια στην Αττική για σένα που θες να παντρευτείς με 6 καλεσμένους (μέσα κι ο παπάς)

Pexels

«Κλειστός» ο γάμος θα γίνει. Ούτε θείες από το χωριό που έχεις να δεις από τότε που μασούσες με τα νεογιλά σου, ούτε μακρινοί φίλοι των γονιών σου που είναι «ντροπή να μην καλέσουμε την Καίτη, της το ‘χα τάξει τότε στη βάφτισή σου». Εσύ και ο άνθρωπός σου. Άντε και οι κουμπάροι. Ναι και ο παπάς. Και οι γονείς σας. Και μέχρι εκεί. Δεν ανεβαίνει άλλο η λίστα. Πού λοιπόν θα τελεστεί το μυστήριο; Έχουμε στην Αττική κάτι κρυμμένα (και μη) ξωκλήσια που θα τα αγαπήσεις.

Λίγοι και καλοί και χωρίς να πάρεις πλοία και αεροπλάνα για να φτάσεις στον προορισμό σου. Ανάλογα με το πού μένεις, είναι πιθανό να πας με τα πόδια σε ένα από τα ξωκλήσια που θα σου προτείνουμε.

Γραφικά, κομψά, ρομαντικά. Τα ξωκλήσια της Αττικής είναι ιδανική επιλογή για σένα που θέλεις ένα μυστήριο ήσυχο με καλεσμένους ελάχιστους.

6 ξωκλήσια στην Αττική για σένα που θες να παντρευτείς με 6 καλεσμένους (μέσα κι ο παπάς)

Παναγία Καταφυγιώτισσα, Παλαιά Φώκαια

Η Παναγιά η Καταφυγιώτισσα βρίσκεται στον όρμο Καταφυγή στο Θυμάρι Αττικής. Ένα μικροσκοπικό εκκλησάκι, ντυμένο στα λευκά, ανάμεσα σε βράχο και θάλασσα. Το βρίσκεις επάνω σ’ ένα ακρωτήρι, στον συνοικισμό Αίολος, ανάμεσα στην Παλαιά Φώκαια και τα Λεγρενά, στον δρόμο για το Σούνιο. Το εκκλησάκι αυτό έχει εντυπωσιακές τοιχογραφίες του ζωγράφου, Δημήτρη Μυταρά. Δεν υπάρχουν άγιοι, παρά μόνο ζωγραφισμένες μορφές που ίπτανται. 

Ο Μυταράς είχε γράψει στις σημειώσεις του για το ξωκλήσι: «Αυτές οι μορφές-άνεμοι κουβαλούν την αίσθηση του θείου και ενώνουν τον κόσμο μας με την επουράνια δημιουργία. Πιστεύω ότι, αν υπάρχει Θεός, βρίσκεται εκεί. Οι άνεμοι είναι καθημερινά γύρω σου και αισθάνεσαι την παρουσία τους. Τα πουλιά γεμίζουν τον ουρανό: γλάροι, χελιδόνια, κοτσύφια και σπουργίτια. Το εκκλησάκι αυτό είναι μια προσευχή που πάντα χρωστούσα».

Άγιος Νικόλαος, Πειραϊκή

Στην Αττική θα είσαι, αλλά θα είναι λες και έχεις ταξιδέψει σε νησί. Όσο φτάνει το μάτι θα βλέπεις θάλασσα. Στον Όρμο της Αφροδίτης, στην Πειραϊκή στο σημείο Σταυρός, βρίσκεται ένα από τα πιο όμορφα ξωκλήσια της πόλης. Ο Όρμος της Αφροδίτης παλαιότερα λεγόταν «Μπαϊκούτσι» και φιλοξενεί τον όμιλο Αλιέων «Άγιος Νικόλαος». Στον κολπίσκο αυτό κάθε χρόνο ρίχνουν τον σταυρό κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων.

Μόλις ολοκληρωθεί το μυστήριο, θα κάνετε 20 βήματα και θα βρεθείτε σε ένα στρωμένο τραπέζι με κάθε λογής θαλασσινά.

Άγιος Πέτρος, Σούνιο

Θες να είσαι στην Αττική, αλλά νιώθεις ότι σε φυσάει αεράκι κυκλαδίτικο; Ο Άγιος Πέτρος στο Σούνιο είναι αυτό που αναζητάς. Πρόκειται για ένα από τα πιο γραφικά ξωκλήσια που βρίσκονται «εντός των τειχών».

Στα δεξιά σου η θάλασσα κι όλο ευθεία ο επιβλητικός ναός του Ποσειδώνα. Όσο πέφτει ο ήλιος, τόσο πιο ειδυλλιακό γίνεται το σκηνικό.

Παρεκκλήσι Παναγιάς Χελιδονούς, Κηφισιά

Βρίσκεται πάνω στην πλαγιά απ’ όπου κατέβαινε παλιά το γεμάτο πεύκα και πλατάνια ρέμα της Χελιδονούς, στον δρόμο που οδηγεί από το Μενίδι στην Κηφισιά. Στα μέσα του 15ου αιώνα το εκκλησάκι καταστράφηκε και ανακαινίστηκε πλήρως τον 16ο αιώνα. Ξεχωρίζει η Κοίμηση και η Μετάσταση της Παναγίας, άριστο δείγμα μεταβυζαντινής αγιογραφίας.

Όπως αναφέρεται στο βιβλίο «Ταξίδι στο χρόνο… σε Κηφισιά, Νέα Ερυθραία και Εκάλη», στην Παναγία Χελιδονού, υπάρχει και ένα μικρό σπήλαιο, που μάλλον θα πρέπει να συνδεθεί με τη λατρεία των Νυμφών στα αρχαία χρόνια, καθώς το πυκνό φύλλωμα των φυτών και των δέντρων, τα άφθονα νερά, που έτρεχαν μέσα και γύρω απ’ αυτό, δημιουργούσαν ιδανικό χώρο για τη λατρεία των Νυμφών. Άλλωστε, πολύ κοντά στην Κηφισιά υπήρχε και το Νυμφαίο, σπήλαιο λατρείας των Νυμφών, όπου τελούνταν τελετές, τα Νυμφαία.

Παλαιοπαναγιά, Κάντζα Παιανίας

Το πέτρινο εκκλησάκι, που σήμερα είναι ενοριακός ναός, είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και βρίσκεται μέσα σε έναν πολύ ωραία διαμορφωμένο προαύλιο. Η θέα προς τον Υμηττό, απέραντη κι ελεύθερη.

Πρόκειται για έναν ναό των πρώιμων μεταβυζαντινών χρόνων. Διασώζονται αξιόλογες τοιχογραφίες 15ου-16ου αιώνα και μεταγενέστερες στο ιερό.

Άγιος Νικόλαος, Ρηγίλλης

Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου βρίσκεται κρυμμένο πίσω από το Ωδείο Αθηνών. Στο κέντρο (πιο κέντρο δεν γίνεται) κι όμως νιώθεις να βρίσκεσαι στην εξοχή. Από τα πιο όμορφα ξωκλήσια της Αττικής μέσα στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη.

Μικρό, κατάλευκο, με μεγάλο προαύλιο και φυσικά καταπράσινο κήπο. Ιδανικό για εσένα που είσαι στο κέντρο και δεν θέλεις να μετακινηθείς πολύ. Μετά για φαγητό και ποτό στις γύρω περιοχές (Κολωνάκι, Εξάρχεια, Παγκράτι) και χωρίς καμία αλλαγή στο νυφικό outfit.