FASHION TIPS

Ενοικίαση νυφικού: Τα πλεονεκτήματα, τα tips και 3 μπουτίκ για να νοικιάσεις το νυφικό σου

Launchmetrics Spotlight

Νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι στο γεγονός ότι η διοργάνωση ενός γάμου δεν είναι εύκολη υπόθεση από πολλές απόψεις. Απαιτεί χρόνο, καλή οργάνωση και χρήμα. Οι γάμοι είναι από τις πιο κερδοφόρες βιομηχανίες παγκοσμίως, με δισεκατομμύρια σε ευρώ να ξοδεύονται κάθε χρόνο σε γάμους, σε όλο τον κόσμο. Ένα μεγάλο μέρος του budget ενός γάμου, μεταξύ ενός ετερόφιλου ζευγαριού, αποτελεί πάντα το νυφικό φόρεμα.

Η αγορά ενός νυφικού φορέματος κοστίζει (εφόσον θέλεις να φορέσεις μια couture δημιουργία), αλλά υπάρχουν και εναλλακτικές. Μπορείς είτε να αγοράσεις ένα πιο οικονομικό φόρεμα “off the rack” ή να επιλέξεις την ενοικίαση νυφικού φορέματος.

Η ενοικίαση νυφικού είναι μια φανταστική εναλλακτική η οποία, αν και έχει μερικά μειονεκτήματα, έχει κατά κύριο λόγο, πολλά καλά. Για όλα τα καλά, θα σου μιλήσω σήμερα.

Γιατί να πεις «ναι» στην ενοικίαση νυφικού

Τι σημαίνει ενοικίαση νυφικού; Ότι θα επιστρέψεις το φόρεμα που θα φορέσεις στον γάμο σου. Εκτός, από την πιο conscious και «πράσινη» πλευρά του πράγματος (η δημιουργία νυφικών δημιουργεί τόνους σε απορρίματα), το κόστος είναι χαμηλότερο. Ειδικά, αν πρόκειται να επιλέξεις ένα πιο παραδοσιακό bridal look, δηλαδή ένα φόρεμα που λόγω σχεδίου δεν μπορεί να φορεθεί σε μια άλλη περίσταση, ακόμα κι αν το μεταποιήσεις, η ενοικίαση νυφικού είναι η πιο έξυπνη επιλογή.

Αν σκεφτείς, λοιπόν, ότι ο μέσος όρος κόστους αγοράς ενός νυφικού φορέματος -στην καλύτερη των περιπτώσεων-, κυμαίνεται στα 2.000 με 3.000 ευρώ, το να δώσεις ένα τέτοιο ποσό (ειδικά αν δεν σου περισσεύουν), για ένα φόρεμα που δεν θα φορέσεις ξανά, είναι από τις λίγες περιπτώσεις που η αγορά δεν αξίζει την επένδυση. Όταν, λοιπόν, πρόκειται να φορέσεις αυτό το ρούχο για 5-6 ώρες, τότε η ενοικίαση νυφικού μοιάζει να είναι μια φανταστική εναλλακτική.

Εφόσον, λοιπόν, καταλήξεις στην ενοικίαση νυφικού, σου έχω μερικά tips για το τι πρέπει να προσέχεις πριν πάρεις την τελική απόφαση. Πριν όμως σου δώσω τα tips μου, σου λέω το ποιο είναι το βασικό πλεονέκτημα αλλά και τα μειονέκτηματα που έχει η ενοικίαση νυφικού φορέματος.

Κόστος vs. επιλογές

Αν κάνεις μια σύγκριση τιμών, θα δεις ότι η αγορά κοστίζει πολύ περισσότερο από την ενοικίαση νυφικού φορέματος. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να «σώσεις» και μερικές χιλιάδες ευρώ (από 1.500€ και πάνω), οπότε η διαφορά είναι αισθητή. Επίσης, αφού αγοράσεις το φόρεμα, έχεις και το «βάρος» της συντήρησης και της αποθήκευσής του. Εφόσον, πρόκειται να ξοδέψεις πολλά χρήματα σε μια couture δημιουργία, θα πρέπει να το πας καθαριστήριο και να το αποθηκεύσεις σε συγκεκριμένο σημείο της ντουλάπας (που δεν έχει υγρασία για π.χ.), ώστε να μπορείς να διατηρήσεις το ρούχο αυτό για πολλά χρόνια, χωρίς φθορές.

Από την άλλη, το μειονέκτημα της ενοικίασης, είναι οι επιλογές που προσφέρουν οι μπουτίκ στα φορέματα. Τα περισσότερα καταστήματα νυφικών ειδών που παρέχουν την υπηρεσία ενοικίασης προσφέρουν επιλογές σε φορέματα από συγκεκριμένες συλλογές. Δεν έχεις, λοιπόν, τις ίδιες επιλογές απ’ ότι αν έκανες μια αγορά. Παρ’ όλα αυτά, όπως σου είπα, το φόρεμα αυτό, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα το φορέσεις ξανά. Οπότε η ενοικίαση είναι μια καλή λύση.

Παρακάτω, λοιπόν, θα βρεις τα tips για το τι να προσέχεις σε ό,τι αφορά την ενοικίαση νυφικού, αλλά και 3 μπουτίκ στην Ελλάδα που παρέχουν αυτή την υπηρεσία. Διαφορετικά, υπάρχουν και online υπηρεσίες, όπως το δημοφιλές Rent the Runway, όπου μπορείς να νοικιάσεις το φόρεμά σου και να το επιστρέψεις μέσω ταχυδρομείου.

ενοικίαση νυφικού Unsplash

Τα tips για την ενοικίαση νυφικού: Ψώνισε από νωρίς

Λόγω του ότι οι επιλογές είναι πιο περιορισμένες απ’ ότι αν αγόραζες το νυφικό σου, αν πρόκειται να νοικιάσεις, φρόντισε να κάνεις την έρευνά σου από νωρίς. Να δεις τις επιλογές σε καταστήματα και στα ρούχα που προσφέρουν αλλά και στα νούμερα. Ξεκινώντας το ψάξιμο από νωρίς τότε θα μπορείς να βρεις περισσότερες επιλογές.

Δες τις υπηρεσίες που παρέχει κάθε μπουτίκ

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τις υπηρεσίες που προσφέρει κάθε μπουτίκ σε ό,τι αφορά την ενοικίαση νυφικού. Προτίμησε αυτές που στο πακέτο ενοικίασης που προσφέρουν και τυχόν μεταποιήσεις που θα χρειαστεί να κάνεις στο φόρεμα ή οποιαδήποτε άλλη αλλαγή ή προσθήκη θέλεις να κάνεις.

Διάβασε τα «ψιλά» γράμματα

Αφού βρεις το κατάλληλο φόρεμα για εσένα και συμφωνήσεις στην τιμή, πριν δώσεις προκαταβολή, φρόντισε να έχεις γραπτώς όλες τις προϋποθέσεις που αφορούν την ενοικίαση του νυφικού. Σε τι κατάσταση πρέπει να το επιστρέψεις; Πρέπει να το πας στο καθαριστήριο πριν το δώσεις πίσω ή όχι; Αν λερωθεί, θα χρεωθείς; Φρόντισε να τα συμφωνήσεις όλα αυτά πριν «κλείσεις» το νυφικό σου και να υπάρχουν γραπτώς (σε κάποιο e-mail ή συμφωνητικό), πριν πεις το «ναι».

3 μπουτίκ για νοικιάσεις το νυφικό σου

Αν καταλήξεις στην ενοικίαση νυφικού, παρακάτω θα βρεις 3 μπουτίκ στην Αθήνα που παρέχουν αυτή την υπηρεσία.

Bridal Art

Μπορείς να πάρεις μια γεύση για τα νυφικά που προσφέρει η μπουτίκ από το site, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ποια νυφικά είναι για αγορά και ποια για ενοικίαση. Υπάρχουν όμως, επιλογές σε styles και σχέδια.

MariBel

Η μπουτίκ προσφέρει νυφικά από brands, όπως το Pronovias, αλλά και διάφορους ακόμη οίκους bridalwear. Για να δεις τις επιλογές στα νυφικά ενοικίασης, θα πρέπει να κλείσεις ραντεβού (όπως και στις υπόλοιπες), όπου οι πωλήτριες θα σε κατευθύνουν στα νυφικά για ενοικίαση -υπάρχει συγκεκριμένη συλλογή για τα κομμάτια αυτά.

Είμαι νύφη by Martha Moustaka

Η μόνη μπουτίκ που έχει τιμές και online, οπότε μπορείς να πάρεις γρήγορα μια πρώτη ιδέα των τιμών που προσφέρει. Αν αγνοήσεις τη λεζάντα «νυφικά θρησκευτικού γάμου», θα δεις ότι υπάρχουν πολλές επιλογές σε styles, από πιο απλά μέχρι πιο extravagant σχέδια τα οποία είναι και για ενοικίαση.