ΒΙΒΛΙΑ

6 βιβλία που «εκπαιδεύουν» τους γονείς. Δεν πάνε μόνο τα παιδιά σχολείο

Pexels

Δεν χρειάζονται μόνο τα παιδιά να πάνε σχολείο, χρειάζονται και οι γονείς εκπαίδευση. Τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, που χτυπά το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς για εκείνα, σου δίνεται η κατάλληλη αφορμή να ανασυνταχτείς και να ξεκινήσεις κι εσύ τη νέα «σχολική χρονιά» με στόχο την καλύτερη κατανόηση του παιδιού σου και τη συμβολή σου, ώστε να μεγαλώσει με αυτοπεποίθηση και αυτονομία. Μπορείς να κάνεις μία αρχή διαβάζοντας για βιβλία που «εκπαιδεύουν» τους γονείς και να διαλέξεις αυτό που νομίζεις ότι εσύ έχεις περισσότερο ανάγκη.

Βιβλία που είναι γραμμένα έτσι ώστε να κάνουν τους νέους γονείς καλύτερους και να τους εφοδιάσουν με τις απαντήσεις στις δικές τους απορίες αλλά και στις απορίες των παιδιών τους. Γιατί ακόμα περισσότερο από τα παιδιά χρειάζεται κι εμείς οι μεγάλοι να αποκτούμε νέες γνώσεις και να ανοίγουμε το μυαλό και την καρδιά μας για να μεγαλώνουμε ευτυχισμένα παιδιά. Τα 5 από τα βιβλία που θα δεις παρακάτω μπορείς να τα έχεις άμεσα στα χέρια σου ενώ το τελευταίο βρίσκεται υπό έκδοση και μπορείς ήδη να πάρεις μία γεύση από όσα περιλαμβάνει.

6 βιβλία που «εκπαιδεύουν» τους γονείς γιατί δεν πρέπει να πάνε μόνο τα παιδιά σχολείο

Η θεωρία της σκαλωσιάς, Πώς να μεγαλώσετε παιδιά αυτάρκη και οπλισμένα με αυτοπεποίθηση σε μια εποχή άγχους

βιβλία γονείς
PUBLIC.GR

Η θεωρία της σκαλωσιάς

Εκδόσεις Μίνωας
15,98€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Όπως ακριβώς μια γερή σκαλωσιά είναι απαραίτητη κατά την ανέγερση ενός κτιρίου και αφαιρείται όταν αυτό είναι πλέον ασφαλές, κατά τον ίδιο τρόπο και η σωστή ανατροφή παρέχει στα παιδιά τη σταθερή συναισθηματική στήριξη που χρειάζονται στον δρόμο τους προς την ανεξαρτησία.

O γνωστός παιδοψυχίατρος Χάρολντ Κόπλεβιτς παρουσιάζει τη θεωρία της σκαλωσιάς σε αυτό το βιβλίο που κυκλοφορεί στα ελληνικά (μετάφραση Βεατρίκη Κάντζολα – Σαμπατάκου) από τις εκδόσεις Μίνωας, υποστηρίζοντας ότι η σκόπιμη οικοδόμηση και στη συνέχεια η βαθμιαία χαλάρωση της γονικής στήριξης είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ενθάρρυνσης των παιδιών να δοκιμάζουν νέα πράγματα, να ωριμάζουν μέσα από τα λάθη τους και να αναπτύσσουν τον χαρακτήρα και τη δύναμή τους.

Εξηγώντας πώς δημιουργείται μια αποτελεσματική σκαλωσιά στήριξης από τη βρεφονηπιακή ηλικία μέχρι τις αρχές της ενήλικης ζωής, καθοδηγεί με τις γνώσεις και την εμπειρία του τους γονείς, διδάσκοντάς τους τις κατάλληλες στρατηγικές για να αναθρέψουν δυνατούς και ικανούς ανθρώπους.

Πώς να μιλάτε όταν τα παιδιά… Δεν ακούν!

Ένας ολοκαίνουριος οδηγός της εξαιρετικά ευπώλητης σειράς How To Talk, με επιβεβαιωμένες και αποτελεσματικές στρατηγικές επικοινωνίας που δίνουν λύσεις στις δυσκολότερες στιγμές κατά το μεγάλωμα των παιδιών, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Εδώ και πάνω από 40 χρόνια, εκατομμύρια άνθρωποι καταφεύγουν στο βιβλίο των Αντέλ Φέιμπερ και Ιλέιν Μάζλις Πώς να μιλάτε στα παιδιά ώστε να σας ακούν και πώς να τα ακούτε ώστε να σας μιλούν για μια πρακτική μέθοδο ουσιαστικής επικοινωνίας με τα παιδιά. Επεκτείνοντας αυτό το έργο, η κόρη της Αντέλ, η Τζοάννα Φέιμπερ, μαζί με την Τζούλι Κινγκ αρχικά συνέγραψαν το μπεστ σέλερ Πώς να μιλάτε στα μικρά παιδιά ώστε να σας ακούν.

Πλέον, στο βιβλίο αυτό, οι Φέιμπερ και Κινγκ εφαρμόζουν τις στρατηγικές How To Talk σε κάποιες από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε κατά το μεγάλωμα των παιδιών – από τις εκρήξεις οργής μέχρι τη χρήση της τεχνολογίας, τους μπελάδες της σχολικής μελέτης στο σπίτι και τους αδελφικούς τσακωμούς, αλλά και τη συζήτηση γύρω από δύσκολα ζητήματα, όπως το σεξ και το διαζύγιο.

Οι αναγνώστες μπορούν να ανατρέχουν κατευθείαν στο κεφάλαιο που πραγματεύεται το πιο φλέγον για τους ίδιους θέμα και να βρίσκουν σαφείς λύσεις σε συνήθεις αντιπαραθέσεις.

Συνδυάζοντας ευρηματικά αληθινές αφηγήσεις γονιών και εκπαιδευτικών, απαντήσεις σε επιστολές αναγνωστών, χιουμοριστικές περιγραφές καταστάσεων και ευχάριστες ασκήσεις, το βιβλίο Πώς να μιλάτε όταν τα παιδιά… δεν ακούν αποτελεί μια ουσιαστική πηγή γνώσεων και έμπνευσης για κάθε γονιό, παππού, εκπαιδευτικό ή οποιονδήποτε ζει ή εργάζεται με παιδιά.

Γονείς, παιδιά και εκπαίδευση: Μια οικογενειακή υπόθεση

Το σχολείο ξεκινά κι εσύ ως γονιός θα έρθεις σύντομα αντιμέτωπος με διάφορες απορίες σε σχέση με την εκπαίδευση και το παιδί σου. Τις απορίες αυτές μπορείς να λύσεις διαβάζοντας το βιβλίο της Βαρβάρας Γεωργιάδου – Καμπουρίδη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Όπως φανερώνει και ο υπότιτλός του, το βιβλίο αυτό είναι ένας πρακτικός οδηγός για τοςυ σύγχρονους γονείς. Στον οδηγό αυτό βρίσκονται εμπεριστατωμένες απαντήσεις για τις απορίες κάθε γονέα σε σχέση με το παιδί και την εκπαίδευση.

Ακολουθώντας τη διαδρομή του παιδιού από τη βρεφική του ηλικία έως και το λύκειο, το βιβλίο αυτό θα αποτελέσει πολύτιμο σύμβουλο και συμπαραστάτη για δύσκολες αποφάσεις, με βάση τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

Το βιβλίο απευθύνεται πρωτίστως σε γονείς, αλλά και στους δασκάλους εκείνους που θέλουν να βελτιώσουν τους τρόπους επικοινωνίας με τους γονείς των μαθητών τους και τους ίδιους τους μαθητές τους, έχοντας ως κύριο στόχο την πρόοδο των παιδιών σε όλα τα επίπεδα.

  • Πώς θα επιλέξω βρεφονηπιακό σταθμό;
  • Να διαβάζω το παιδί στο σπίτι;
  • Δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο;
  • Ποιες εξωσχολικές δραστηριότητες είναι προτιμότερες;
  • Να προτιμήσω ιδιαίτερα μαθήματα ή φροντιστήριο;

Πώς οι Δανοί εκπαιδεύουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στο σχολείο και στην οικογένεια

Η Jessica Joelle Alexander χωρά μέσα σε ένα βιβλίο που μετέφρασε η Νοέλα Ελιασά και κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Διόπτρα, τα μυστικά του δανέζικου τρόπου εκπαίδευσης που κάνουν αυθεντίες εκπαιδευτικούς και γονείς στην ανατροφή των παιδιών χρησιμοποιώντας εξελιγμένες μεθόδους.

Ένα βιβλίο για έναν διαφορετικό τρόπο εκπαίδευσης των παιδιών μέσα από παραδείγματα, παραλληλισμούς και συμβουλές, ο οποίος βασίζεται στις παρακάτω έννοιες:

Εμπιστοσύνη: Η διδασκαλία με εμπιστοσύνη βελτιώνει την αυτοεκτίμηση, ενθαρρύνοντας το ελεύθερο παιχνίδι και βοηθώντας τα παιδιά να καταλάβουν γιατί η μελέτη είναι σημαντική.

Ενσυναίσθηση: Η συγγραφέας εξηγεί πώς μπορούμε να μάθουμε να κατανοούμε τους άλλους και γιατί είναι σημαντική η εκμάθηση της ενσυναίσθησης από μικρή ηλικία.

Αυθεντικότητα: Είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς με τα παιδιά για όλα τα θέματα, ακόμα και για ζητήματα που θεωρούνται ταμπού, όπως το σεξ και ο θάνατος.

Θάρρος: Πρέπει να μαθαίνουμε στα παιδιά να έχουν θάρρος και να κάνουν λάθη, ώστε να ενθαρρύνουμε την καινοτομία και τη δημιουργικότητά τους.

Χούγκα: Η διδασκαλία του χούγκα, το να περνάς δηλαδή χρόνο με τους αγαπημένους σου σε ένα όμορφο, ήρεμο και φιλόξενο περιβάλλον, και του faelleskaab, της συντροφικότητας, αποτελούν βασικά στοιχεία της μεθόδου της συγγραφέως.

Με την καλλιέργεια αυτών των απλών αλλά και τόσο σημαντικών εννοιών, οι Δανοί εκπαιδεύουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στο σχολείο και στην οικογένεια.

Γιατί όχι κι εμείς;

Παιδικοί φόβοι

βιβλία γονείς
PUBLIC.GR

Παιδικοί φόβοι

Εκδόσεις Ίκαρος
10,46€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Οι Παιδικοί φόβοι, το δεύτερο βιβλίο της σειράς Σχολή Ανήσυχων Γονέων, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος, με την υπογραφή του Αθανάσιου Αλεξανδρίδη, προέκυψε, όπως και το πρώτο, οι Παιδικοί έρωτες, από μαγνητοφωνημένες βραδινές συζητήσεις του συγγραφέα με μια ομάδα γονέων. Ανήσυχων για αυτά που συμβαίνουν στα παιδιά τους, στο σπίτι, στο σχολείο, στην κοινωνία. Ανήσυχων επειδή δεν επαναπαύονται αλλά ζητούν να μάθουν.

Ξεκινώντας κάθε φορά από κάποιο συγκεκριμένο ερώτημα γονέα, τοποθετώντας το στο γενικό του πλαίσιο και προσφέροντας θεωρητικά και επιστημονικά κλειδιά, ο διάλογος τότε, το βιβλίο τώρα, προσπαθεί να δώσει απαντήσεις και να δημιουργήσει νέα ερωτήματα. Όλα αυτά μοιάζουν, και είναι, πολύ σοβαρά, αλλά, όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης που θα αφεθεί στο κλίμα της κάθε «βραδιάς», οι αφηγήσεις, άλλοτε συγκινητικές, άλλοτε κωμικοτραγικές, βρίσκουν στο τέλος ανακούφιση χάρη στη σωκρατική μαιευτική ειρωνεία, εαυτού και αλλήλων, και λύση χάρη στην οργάνωσή τους από τον ψυχαναλυτικό λόγο.

Γιατί πώς αλλιώς μπορείς να αντιμετωπίσεις τα άγχη του θανάτου, της απώλειας προσφιλών ανθρώπων και τόπων, της ασθένειας, της αναπηρίας, που από πολύ νωρίς έρχονται και τυραννούν την παιδική ψυχή; Πώς να απαντήσεις σε όλα αυτά, όταν μάλιστα αφορούν όχι φανταστικές καταστάσεις αλλά αληθινές, καταστάσεις αγαπημένων προσώπων ή και του ίδιου του παιδιού; Και πώς να μιλήσεις με τα παιδιά για τη διαρκώς παρούσα βία, κρίση, τρομοκρατία;

Ένα βιβλίο που μιλά με ψυχραιμία για το πόσο παρών είναι ο φόβος από την αρχή της ζωής του παιδιού και για το πόσο αποδιοργανωτικός ή οργανωτικός μπορεί να γίνει, ανάλογα με τη στάση της οικογένειας και της κοινωνίας. Απευθύνεται στους γονείς και σε όλους τους επαγγελματίες οι οποίοι θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά να ζήσουν δημιουργικά τη σχέση με τον θάνατο, μαθαίνοντας να τον πλέκουν με τον έρωτα ή, όπως τον έλεγε ο Φρόυντ, την ενόρμηση ζωής.

Μεγάλες συζητήσεις με μικρά παιδιά

Ξέρεις ότι τις πιο δύσκολες ερωτήσεις που θα κληθείς να απαντήσεις ποτέ, θα στις θέσει το παιδί σου. Κι η Δρ Lauren Starnes θέλει να είσαι προετοιμασμένη γι’ αυτές, γι’ αυτό κι έγραψε το βιβλίο Μεγάλες συζητήσεις με μικρά παιδιά, που θα κυκλοφορήσει προσεχώς (26/10/2023) σε μετάφραση Καλλιόπης Εμμανουηλίδου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Στον παραπάνω σύνδεσμο θα μπορείς να δεις πότε το βιβλίο θα είναι διαθέσιμο για προπαραγγελία, αφού αξίζει να το έχεις στα χέρια σου για να μπορέσεις να απαντήσεις στις πιο απρόσμενες ερωτήσεις.

Τι είναι το διαζύγιο;

Πού πάει το ζωάκι μου όταν πεθαίνει;

Θα ξανάρθει το κύμα κακοκαιρίας;

Πότε θα ξαναβρεί δουλειά η μανούλα;

Γιατί ο Μάνος έχει δύο μπαμπάδες;

Γιατί συμβαίνουν κακά πράγματα;

Αυτό το βιβλίο δίνει ξεκάθαρες οδηγίες και μεγάλη ποικιλία με παραδείγματα, βασισμένα σε πραγματικές ερωτήσεις και ανησυχίες παιδιών.

Βασισμένο στο επιστημονικό υπόβαθρο και την πολύχρονη πείρα της συγγραφέα, αυτό το βιβλίο βοηθάει τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς:

  • Να απαντούν σε ερωτήσεις με απλότητα και ειλικρίνεια,
  • Να καθοδηγήσουν τα μικρά παιδιά ώστε να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους,
  • Να στηρίξουν τα παιδιά προστατεύοντας την αξιοπρέπεια και την αθωότητά τους, όταν έρχονται αντιμέτωπα με συνταρακτικά γεγονότα που αφορούν την κοινωνία ή ολόκληρο τον κόσμο.