ΒΙΒΛΙΑ

Βιβλία: 6 συλλογές διηγημάτων για σένα που μία ιστορία δεν σου είναι αρκετή

Pexels

Ο Σεπτέμβριος είναι εδώ και εσύ ετοιμάζεσαι για τη νέα σεζόν κι όμως ακόμα δεν μπορείς να συγκεντρώσεις το μυαλό σου σε όλες τις υποχρεώσεις που σε περιμένουν. Κάνε ένα διάλειμμα διαβάζοντας ένα βιβλίο. Και για να σε διευκολύνω, αυτή τη φορά δεν θα σου προτείνω κάποιο μεγάλο μυθιστόρημα που θέλει την αμέριστη προσοχή σου, αλλά λογοτεχνικά αριστουργήματα – σφηνάκια. Οι συλλογές διηγημάτων που ακολουθούν, είναι η λογοτεχνία που χρειάζεσαι αυτή τη στιγμή. Για σένα που θες το διάβασμα στη ζωή σου σαν ένα μικρό διάλειμμα με αρχή μέση και τέλος, από την καθημερινότητα. Και για σένα που μία ιστορία ανά βιβλίο δεν είναι ποτέ αρκετή, αυτές οι συλλογές διηγημάτων θα γίνουν τα αγαπημένα σου βιβλία τη νέα σεζόν.

Συλλογές διηγημάτων από βραβευμένους συγγραφείς θα σου ανοίξουν ένα παράθυρο στον λογοτεχνικό κόσμο τους. Ανοίγουμε τον χορό των επιλογών για τα βιβλία της νέας σεζόν με μικρά απολαυστικά διηγήματα.

Η μεταμόρφωση και άλλες ιστορίες

Το πιο γνωστό διήγημα του Φραντς Κάφκα, με τίτλο Η μεταμόρφωση, αποτελεί μια παραβολή γεμάτη συμβολισμούς. Ο περιοδεύων πωλητής Γκρέγκορ Σάμσα ξυπνάει ένα πρωί διαπιστώνοντας πως έχει μεταμορφωθεί σε ένα τεράστιο ζωύφιο. Την αρχική του έκπληξη διαδέχεται το μαρτύριο, ένας εφιάλτης πέρα για πέρα αληθινός, που βιώνεται χωρίς να φωτίζεται η γενεσιουργός αιτία. Οι γονείς του αρχικά ξαφνιάζονται, όμως γρήγορα συνειδητοποιούν την κατάσταση και την αποδέχονται. Σιωπούν, υποφέρουν, ανέχονται και αποτραβιούνται στον ιδιωτικό, περίκλειστο μικρόκοσμό τους.

Σε αυτή την έκδοση περιλαμβάνονται ακόμη:

  • Η κρίση, το πρώτο ολοκληρωμένο διήγημα του Κάφκα, γραμμένο μέσα σε μόλις οκτώ ώρες μια νύχτα του Σεπτεμβρίου του 1912.
  • Η σωφρονιστική αποικία, ένας τόπος τιμωρίας και απόλυτης φρίκης, όπου το Κακό κυριαρχεί, γραμμένο τον Οκτώβριο του 1914.
  • Ένας αγροτικός γιατρός, ένα από τα πιο αινιγματικά και μυστηριώδη έργα του, από τα λίγα που ο Κάφκα πρόλαβε να δει εν ζωή δημοσιευμένα.

4 κλασικά διηγήματα που αποτυπώνουν με τον πλέον αυθεντικό τρόπο τη συγγραφική δεινότητα και την απαράμιλλη δημιουργική σκέψη του κορυφαίου συγγραφέα του 20ού αιώνα.

Η αγάπη μιας καλής γυναίκας

συλλογές διηγημάτων, βιβλία, διηγήματα
METAIXMIO.GR

Η αγάπη μιας καλής γυναίκας

Εκδόσεις Μεταίχμιο
14,94€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Η Alice Munro βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2013 κι αν δεν την έχεις ανακαλύψει ακόμα η συλλογή διηγημάτων της με τίτλο Η αγάπη μίας καλής γυναίκας, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία να το κάνεις.

Η παρούσα συλλογή περιλαμβάνει μια επιλογή διηγημάτων από το ανέκδοτο ως τη στιγμή της κυκλοφορίας του βιβλίου στα ελληνικά έργο της, εστιάζει σε συνηθισμένα πρόσωπα, άγρυπνα παρακολουθώντας και καταγράφοντας τις πιο άχαρες στιγμές, τις πιο κοινές χειρονομίες όμως κάθε ιστορίας της κρύβει το αίνιγμα, το ανείπωτο.

Αφηγείται μεγάλες ιστορίες για ανθρώπους που οι ζωές τους είναι ολοφάνερα μικρές. Μιλάει για οικογενειακές οδύνες, για τη φτώχεια, την ασθένεια και τα γηρατειά, για τις συζυγικές, χαώδεις και όμως αναγκαίες, απιστίες, για τη σεξουαλική επιθυμία, για το διαζύγιο, για τη μητρότητα, τη σφραγισμένη από αμφιθυμία. Με τον τρόπο της, επιμένει ότι η ιστορία μιας δυστυχισμένης μεσήλικης νοικοκυράς είναι εξίσου σημαντική με την εξιστόρηση της αναζήτησης της λευκής φάλαινας από τον Άχαμπ. Και αδιάκοπα μας υπενθυμίζει την κλίμακα και τον σκοπό του διηγήματος: να αναμετρηθεί με το περιττό και να το κατατροπώσει, να αποκαλύψει το μυστήριο των πραγμάτων.

Στο βιβλίο περιλαμβάνεται συνέντευξη της συγγραφέα με αφορμή τη βράβευσή της με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2013.

Ο προφήτης (εμπλουτισμένη έκδοση με ανέκδοτα κείμενα)

Ο προφήτης
PUBLIC.GR

Ο προφήτης

Εκδόσεις Διόπτρα
8,35€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Αν ψάχνεις ένα βιβλίο που μπορεί να αποτελέσει «πυξίδα» της ζωής σου θα το βρεις στον Προφήτη του Λιβανέζου ποιητή Kahlil Gibran.

Το αθάνατο αριστούργημα του Χαλίλ Γκιμπράν κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα σε μια νέα έκδοση, εμπλουτισμένη με περισσότερα από 150 ανέκδοτα ως τώρα ποιήματα και ρήσεις του δημιουργού.

Ο Προφήτης είναι ένα βιβλίο σοφίας. Από το 1923 που πρωτοεκδόθηκε, έχει εμπνεύσει γενιές ολόκληρες να ζήσουν με νόημα και σκοπό. Ο Γκιμπράν εξερευνά όλα τα σημαντικά ζητήματα της ζωής: την αγάπη, τον γάμο, την ανθρώπινη υπόσταση, τη φιλία, την προσευχή, την ομορφιά, τον θάνατο.

Η παρούσα έκδοση είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί περιλαμβάνει άγνωστα κείμενα του Γκιμπράν που ο Dalton Hilu Einhorn εντόπισε το 2017 στα αρχεία Γκιμπράν/Χάσκελ στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

Τα κείμενα του Προφήτη, παλιά και νέα, μας ωθούν να σκεφτούμε τη θνητή μας φύση και το νόημα της ζωής. Κάθε λέξη του, ειπωμένη με αμεσότητα και βάθος, διατηρεί ατόφια την αλήθεια και την ομορφιά της όπως εκατό σχεδόν χρόνια πριν. Και ανοίγει δρόμους φώτισης για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Στην αρχή του κόσμου και άλλα νεανικά διηγήματα

Στα 14 διηγήματα του Τρούμαν Καπότε που περιλαμβάνονται σε αυτό το βιβλίο και τα οποία εντοπίστηκαν στο αρχείο του συγγραφέα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, περιγράφονται άνθρωποι που μοχθούν στο περιθώριο του κόσμου τους.

Ένα αγόρι βιώνει την αγριότητα της ενήλικης ζωής όταν καταδιώκει έναν δραπέτη στο δάσος· νεαρές κοπέλες ζουν τη χαρά και την οδύνη του πρώτου έρωτα· εν μέσω μιας ασύλληπτης απώλειας, μια γυναίκα παλεύει να σώσει τη ζωή ενός παιδιού που έχει τα μάτια του εραστή της· εκλεπτυσμένες μεγαλοαστές αφήνονται στη φθορά του κυνισμού – παιδιά και ενήλικες ζητούν, με την ίδια αγωνία, κατανόηση σ’ έναν κόσμο ύπουλο, γεμάτο προδοσίες. Ιστορίες για εγκλήματα και άγριες πράξεις, ιστορίες ρατσισμού και αδικίας, φτώχειας κι απόγνωσης. Αλλά και ιστορίες γενναιοδωρίας, τρυφερότητας, συμπόνιας και θαυμασμού για το μεγαλείο της ύπαρξης.

Tα νεανικά διηγήματα του Τρούμαν Καπότε συμβάλλουν ουσιαστικά στην κατανόηση του πώς ένα αγόρι από την Αλαμπάμα έγινε ένας σύγχρονος θρύλος των αμερικανικών γραμμάτων.

Διηγήματα – Ρέα Γαλανάκη

Διηγήματα
PUBLIC.GR

Διηγήματα

Εκδόσεις Καστανιώτη
11,03€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

11 διηγήματα, 11 διαφορετικές ματιές στην πραγματικότητα και τον μύθο, στα αισθήματα και τα πάθη, στο όνειρο ή την τιμωρία, στα σύνορα μνήμης και λήθης. Και στα άλλα όμως σύνορα, αυτά που ενώνουν, που χωρίζουν, που σημαίνουν πόλεμο και προσφυγιά.

11 διηγήματα, 11 απόπειρες για να ειπωθούν, όσο είναι δυνατόν να ειπωθούν, τα ανείπωτα. Για να ζυγιστεί, όσο κι αν είναι δύσκολο να ζυγιστεί, το σωστό και το λάθος στις ζωές των ηρώων, αλλά και στις δικές μας τις ζωές. Τι σώζει, ή τι στήνει ίσως την παγίδα της μοίρας.

11 διηγήματα, καράβια να μας ταξιδέψουν, να μας κάνουν να σκεφτούμε, να συναισθανθούμε. Να μας πάνε παραπέρα.

Σ’ αυτό το βιβλίο συγκεντρώνονται όλα τα διηγήματα (1984-2018) της Ρέας Γαλανάκη, η οποία, εκτός από το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (1999), έχει τιμηθεί και με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (2005).

Διηγήματα του Χάινριχ φον Κλάιστ

συλλογές διηγημάτων, βιβλία, διηγήματα
ANTIPODES.GR

Διηγήματα

Εκδόσεις Αντίποδες
15,93€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Ο Χάινριχ φον Κλάιστ υπήρξε ένας από τους πιο αινιγματικούς, ιδιότυπους και σκοτεινούς συγγραφείς του 19ου αιώνα. Το έργο του διατηρεί μια εντυπωσιακή επικαιρότητα και ένταση αφού έχει στο επίκεντρό του την πολιτική, τη θέση της γυναίκας, την ψυχική ισορροπία, τη γλώσσα του έρωτα, το πρόβλημα του κακού και της καταπίεσης. Στα διηγήματα του Κλάιστ ο αναγνώστης έρχεται αντιμέτωπος με μια ριζοσπαστική πεζογραφία, με τη μοναδική αφηγηματική της γλώσσα και τον ασθματικό ρυθμό της, το υπόγειο χιούμορ, την αμφισημία, την ανατροπή κάθε λογοτεχνικής σύμβασης.

Ο Κλάιστ, ο μεγαλύτερος από τους Γερμανούς ρομαντικούς, υπήρξε πρόδρομος του μοντερνισμού, διαβάστηκε με πάθος από όλους τους μεγάλους συγγραφείς του 20ού αιώνα και δεν σταμάτησε να προκαλεί παθιασμένες συζητήσεις και να αποτελεί σημείο αναφοράς της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Η έκδοση συνοδεύεται από επίμετρο των Ντέηβιντ Λουκ και Νάιτζελ Ρηβς.

Στον τόμο περιλαμβάνονται σχεδόν όλα τα διηγήματα του Χάινριχ φον Κλάιστ (Η μαρκησία του Ο… , Ο σεισμός στη Χιλή, Τα αρραβωνιάσματα στον Άγιο Δομήνικο, Η ζητιάνα του Λοκάρνο, Ο έκθετος, Η Αγία Καικιλία ή Η δύναμη της μουσικής, Η μονομαχία).