ΘΕΑΤΡΟ

6 θεατρικές παραστάσεις που προλαβαίνεις να δεις αυτές τις μέρες

Ελίνα Γιουνανλή

Αρκετές θεατρικές παραστάσεις ετοιμάζονται να ρίξουν «αυλαία» τον Απρίλιο, πράγμα που σημαίνει ότι αυτές τις μέρες θα έχεις τις τελευταίες σου ευκαιρίες να τις δεις. Ακολουθούν 6 θεατρικές παραστάσεις που αξίζει να δεις πριν αποχαιρετίσεις τη χειμερινή θεατρική σεζόν.

Θεατρικές παραστάσεις που θα σε κάνουν να γελάσεις, να συγκινηθείς, να θυμώσεις και να προβληματιστείς κι άλλες στα πρόσωπα των οποίων θα αναγνωρίσεις τον εαυτό σου, θα βρεις στις παρακάτω προτάσεις. Τις θεατρικές παραστάσεις που ακολουθούν, μόλις που προλαβαίνεις να τις δεις και αξίζει να τις βάλεις στην ατζέντα σου για τις επόμενες ημέρες του Απριλίου.

Στρακαστρούκες

Παραστάσεις Ελίνα Γιουνανλή

Ολοκληρώνουν την πορεία τους την Κυριακή 28 Απριλίου οι Στρακαστρούκες του Δημήτρη Σαμόλη που παρουσιάζονται στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια, σε σκηνοθεσία Μάριου Κακουλλή από την Εταιρεία Τέχνης Ars Aeterna.

Βρισκόμαστε ακριβώς 10 λεπτά πριν χτυπήσουν οι καμπάνες για την Ανάσταση σ’ ένα χωριό της Κρήτης. Ο Κωσταντής κρατάει στη μια του χούφτα καραμελάκια που σκάνε στο στόμα και στην άλλη αυτοσχέδιες στρακαστρούκες. Στην κλειστή κοινωνία της επαρχίας που κανείς δεν του απλώνει το χέρι, ο ήρωάς μας ανοίγει την καρδιά του με σπαρακτικό χιούμορ λίγο πριν κάνει το μεγάλο μπαμ. Οι καμπάνες όμως χτυπούν νωρίτερα.

Ο ηθοποιός και τραγουδοποιός Δημήτρης Σαμόλης στο πρώτο του θεατρικό έργο, βάζει στο μικροσκόπιο την «αγία ελληνική οικογένεια», τη ζωή στην επαρχία και τον εκφοβισμό σε ένα συνταρακτικό μονόλογο-κατάθεση.

Τόπος: Θέατρο Μικρό Γκλόρια

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Τετάρτη στις 20.15 και Κυριακή στις 18.00

Εισιτήρια εδώ.

Pietà

Παραστάσεις Πάτροκλος Σκαφιδάς

Μία παράσταση θεάτρου ντοκουμέντο, που δεν πρέπει να χάσεις, είναι η Pietà, σε σκηνοθεσία Μάρθας Μπουζιούρη που παρουσιάζεται στο Σύγχρονο Θέατρο μέχρι και τις 28 Απριλίου.

Η Pietà δημιουργήθηκε με την πολύτιμη συμβολή μιας καλλιτεχνικής ομάδας που αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες ηθοποιούς και δημιουργικούς συντελεστές.

Είχε ως έμπνευση και οδηγό της, 5 γυναίκες-μητέρες που βίωσαν την υπέρτατη απώλεια, τη δολοφονία του παιδιού τους, τις: Κούλα Αρμουτίδου (μητέρα Ελένης Τοπαλούδη), Ελένη Κρεμαστιώτη (μητέρα Ερατώς Μανωλακέλλη), Κατερίνα Κώτη (μητέρα Ντόρας Ζαχαριά), Αλεξάνδρα Μάκου (μητέρα Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου) και Ρόζα Φωτιάδου (μητέρα Σοφίας Σαββίδου). Το κείμενο της παράστασης βασίστηκε στις πραγματικές αφηγήσεις των μητέρων, αλλά και σε βιωματικό υλικό των ηθοποιών.

Μέσα από την αιχμηρή και ταυτόχρονα παρηγορητική γλώσσα του θεάτρου, η παράσταση Pietà επιδιώκει να μετατρέψει τη σκηνή σε έναν τόπο αλληλοφροντίδας, διεκδίκησης και δημόσιας μνήμης.

Τόπος: Σύγχρονο Θέατρο

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:30 και Κυριακή στις 21:15.

Εισιτήρια εδώ.

Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα

Μαριλένα Αναστασιάδου

Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα σε σκηνοθεσία της Μαρίας Πρωτόπαππα, ολοκληρώνει τον κύκλο της την Κυριακή 28 Απριλίου, στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης.

Μια αυταρχική χήρα, μετά τον θάνατο του δεύτερου συζύγου της, επιβάλλει στις πέντε κόρες της 8 χρόνια πένθους και εγκλεισμού. Εκείνες απεγνωσμένα αντιδρούν, η κάθε μια με τον δικό της τρόπο, και με την αφορμή ενός νέου άντρα, ο οποίος για άλλην είναι εραστής, για άλλην μνηστήρας, για άλλην φαντασίωση, η ανάγκη για ζωή φουσκώνει, εκρήγνυται και ο θάνατος ξαναχτυπάει το σπίτι για να το πνίξει σε δεύτερο κύμα πένθους.

Ο Λόρκα, παρότι «προνομιούχος» ταξικά, δυσανασχετεί με την φτώχεια, την πείνα, την κοινωνική αδικία, την πολιτική αστάθεια και τα παρελκόμενά της. Με το ιδιαίτερο βλέμμα του οδηγεί τους θεατές σε μια γωνιά του κόσμου, σε μια άγονη γη, μια άνυδρη άκρη του, όπου τοποθετεί τον μεγεθυντικό και ποιητικό του φακό πάνω από ένα «Σπίτι», έναν συμβολικό τόπο, όπου μέσα του βράζει κυριολεκτικά η κλεμμένη ελευθερία και αξιοπρέπεια των γυναικών της γειτονιάς του, και όχι μόνο, της εποχής του, και όχι μόνο, νιώθοντας ο ίδιος φρίκη για τον τρόπο αντιμετώπισης τους.

Κάθε μεγάλος ποιητής πίσω από τις λέξεις του κρύβει ένα κομμάτι του εαυτού του, ένα κομμάτι της κοινωνίας που ζει και της πολιτικής στιγμής που αφομοιώνει. Ο εμφύλιος της Ισπανίας, που κυλά μέσα στις φλέβες των γυναικών αυτού του ποιήματος, γίνεται το εφαλτήριο μιας αποκαλυπτικής εξερεύνησης ενός υπέροχου κόσμου, αυτού του Λόρκα.

Στο ρόλο της Μπερνάρντα Άλμπα ο Χρήστος Στέργιογλου.

Παίζουν (αλφαβητικά): Ευγενία Αποστόλου, Άννα Καλαϊτζίδου, Δημήτρης Μαργαρίτης, Ελένη Σπετσιώτη, Χρήστος Στέργιογλου, Κατερίνα Φωτιάδη, Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη. Σε ηχογράφηση συμμετέχει η Έρση Μαλικένζου.

Τόπος: Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη έως Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:00.

Εισιτήρια εδώ.

Φιλουμένα Μαρτουράνο

θεατρικές παραστάσεις που θα επαναληφθούν Ελίνα Γιουνανλή

Μετά από 2 σεζόν οι φτωχογειτονιές της Νάπολης ετοιμάζονται να ζωντανέψουν για λίγες ακόμα βραδιές στο Θέατρο Δημήτρης Χορν, μέχρι και τις 28 Απριλίου. Τη Φιλουμένα Μαρτουράνο του Εντουάρντο ντε Φίλιπο σκηνοθετεί ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος με πρωταγωνιστές τους Μαρία Ναυπλιώτου και Μελέτη Ηλία.

Δύο κόσμοι έρχονται αντιμέτωποι και τα στερεότυπα της πατριαρχίας κλονίζονται με όχημα τη σπουδαία γλώσσα του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο στην τρυφερή αυτή ιστορία αγάπης, πίστης και συγχώρεσης που σήμερα μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ. Υπό το σκηνοθετικό βλέμμα του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, η Μαρία Ναυπλιώτου δίνει μια μοναδική ερμηνεία ως Φιλουμένα Μαρτουράνο, μία ηρωίδα που μέχρι σήμερα αποτελεί σύμβολο ηρωισμού, επιβίωσης και μητρότητας, ενώ ο Μελέτης Ηλίας ως Ντομένικο Σοριάνο αποδεικνύει πως όλα μπορούν να αλλάξουν αρκεί να υπάρχει αγάπη.

Μαζί τους ένα εξαιρετικό καστ με τους: Κωνσταντίνο Γαβαλά, Τίτο Γρηγορόπουλο, Ελευθερία Κοντογεώργη, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Ιωάννα Τζίκα Βασίλη Τσαλίκη και Μιχάλη Ψαλίδα.

Τόπος: Θέατρο Δημήτρης Χορν

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και 21:00 και Κυριακή στις 20:00.

Εισιτήρια εδώ.

Οι Τσέντσι

Παραστάσεις Μαρίζα Καψαμπέλη

Στις 28 Απριλίου ρίχνουν αυλαία Οι Τσέντσοι, του Πέρσι Σέλλεϋ, σε σκηνοθεσία Μαριλίτας Λαμπροπούλου, που παρουσιάζεται στη Σκηνή Ωμέγα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Το υλικό του Τσέντσι είναι μια αληθινή ιστορία κακοποίησης και πατροκτονίας, που έλαβε χώρα σε μια γνωστή αρχοντική οικογένεια της Ρώμης του 1600, την οικογένεια Τσέντσι. Ο αδίστακτος Φραντσέσκο Τσέντσι βγάζει από τον δρόμο του όποιο εμπόδιο μπει ανάμεσα σ΄αυτόν και τα σχέδιά του. Το έγκλημα δεν είναι πρόβλημα γι’ αυτόν και η άφεση αμαρτιών που εξαγοράζει από την παπική εξουσία με τον πλούτο του, του εξασφαλίζει και την επίγεια ατιμωρησία. Όταν φτάνει στα άκρα, προκαλώντας τον θάνατο των γιων του και τον βιασμό της κόρης του Μπεατρίτσε, η υποστήριξή του από την εξουσία μεταστρέφεται, και συγχρόνως η κόρη του αποφασίζει την πατροκτονία. Μία δίκη θα λάβει χώρα, όπου δεν δικάζονται μόνο άνθρωποι και πράξεις, αλλά και τα σύμβολα του καλού και του κακού, του δίκαιου και του άδικου.

Τίποτα δεν είναι καθαρό, βρίσκεις τα αντίθετα το ένα μέσα στο άλλο. Τι μπορεί να σημαίνει μία «κακή αλλά αναγκαία πράξη»; Τι συνέπειες μπορεί να έχει η ολιγωρία του νόμου; Μπορεί ποτέ η αυτοδικία να δικαιωθεί;

Παίζουν οι ηθοποιοι: Γιάννης Νταλιάνης, Ελίζα Σκολίδη, Ελένη Ζαραφίδου, Χρήστος Παπαδόπουλος, Δημήτρης Κολλιός, Γιώργος Κορομπίλης και Πανάγος Ιωακείμ.

Τόπος: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά – Σκηνή Ωμέγα

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Τετάρτη στις 19:00, Πέμπτη- Παρασκευή- Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:00, μέχρι και τις 28 Απριλίου.

Εισιτήρια εδώ.

Για μια ζωή

Την Κυριακή 28 Απριλίου έχει προγραμματιστεί η τελευταία παράσταση για τη νέα κωμωδία των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα, Για μια ζωή, που παρουσιάζεται στο Θέατρο Πειραιώς 131.

Μία κωμωδία καταστάσεων που διαδραματίζεται το 1943 στο Αίγιο.

Μία νέα γυναίκα και 2 νέοι άντρες μοιράζονται μία απίστευτη περιπέτεια ζωής. Μαζί τους τη μοιράζονται τα πεθερικά και οι φίλοι τους.

Η Ζωή (Δανάη Παππά) ήταν παντρεμένη με τον Γιάννη (Γιάννης Τσιμιτσέλης) μέχρι που εκείνος χάθηκε στο Αλβανικό μέτωπο. Έτσι εκείνη -μετά από 3 χρόνια – αποφασίζει να παντρευτεί τον Στράτο (Μιχάλη Μιχαλακίδη), έναν νεαρό χωροφύλακα. Οι δυο τους είναι τρελά ερωτευμένοι.

Η Μαρίκα, η μάνα της, (Σάρα Γανωτή) μένει μαζί με τη Ζωή, στο σπίτι του Γεράσιμου (Αλέξανδρος Αντωνόπουλος) του πεθερού της κόρης της και πατέρα του εκλιπόντος Γιάννη, που παρότι (κατά τα λεγόμενα της Μαρίκας), είναι «ξινός και ανάποδος» θέλει το νέο ζευγάρι να συνεχίσει να μένει μαζί του, στο σπίτι του.

Σ’ αυτό το σπίτι μπαινοβγαίνει η διπλανή γειτόνισσα Γαρυφαλλιά Ζάρλα (Μαρία Αντουλινάκη) που είναι παντρεμένη με έναν δωσίλογο και έχει κόρη τη Βούλα (Χριστίνα Μαθιουλάκη) που είναι η πιο καλή φίλη της Ζωής.

Κι εκεί που όλοι βρίσκονται σε μία υπερδιέγερση λόγω του επερχόμενου γάμου, ο τέως νυμφίος, ο Γιάννης, εμφανίζεται εν τω μέσω της νυκτός. Και αυτή είναι η στιγμή που αρχίζει το μπέρδεμα.

Τι θα κάνει η Ζωή με τον Γιάννη που δεν ξέρει ότι υπάρχει ο Στράτος; Ο οποίος Στράτος δεν ξέρει ότι ο Γιάννης «αναστήθηκε» και επέστρεψε; Η Ζωή πρέπει να κάνει επιλογή; Και με ποιο κριτήριο; Ποιος απ’ τους δυο άντρες είναι πιο «σύζυγός» της απ’ τους δυο;

Πρωταγωνιστούν (με αλφαβητική σειρά): Μαρία Αντουλινάκη, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Σάρα Γανωτή, Χριστίνα Μαθιουλάκη Μιχάλης Μιχαλακίδης, Δανάη Παππά, Γιάννης Τσιμιτσέλης.

Τόπος: Θέατρο Πειραιώς 131

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 20.00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00 και Σάββατο στις 18.00 και 21.00.

Εισιτήρια εδώ.