ΘΕΑΤΡΟ

6 θεατρικές παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα τον Φεβρουάριο

Πάτροκλος Σκαφιδάς

Διανύουμε ήδη τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου κι αυτό σημαίνει ένα πράγμα για σένα που αγαπάς το θέατρο: νέες θεατρικές παραστάσεις. Η χειμερινή θεατρική σεζόν συνεχίζεται και κάποιες από αυτές τις νέες θεατρικές παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα τον Φεβρουάριο θα βρεις παρακάτω.

Οι θεατρικές προτάσεις αυτής της εβδομάδας, περιλαμβάνουν παραστάσεις που μόλις έκαναν πρεμιέρα ή θα κάνουν προσεχώς, τον Φεβρουάριο. Κωμωδίες, νέα ελληνικά έργα, σκηνοθετικά ντεμπούτα, ακόμα και παραστάσεις ακατάλληλες για ανηλίκους θα βρεις στις παρακάτω προτάσεις. Διάλεξε ποιο θα είναι το επόμενο θέαμα που θα προγραμματίσεις γι’ αυτόν τον μήνα.

Η προξενήτρα

Η κωμωδία του βραβευμένου με Όσκαρ, Θόρντον Ουάιλντερ, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο, στη Σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη του θεάτρου REX, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. Η σπαρταριστή Προξενήτρα, ξεκινά το θεατρικό της ταξίδι στις 10 Φεβρουαρίου.

Ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη του 19ου αρχίζει με οδηγό τη δαιμόνια προξενήτρα Ντόλυ Λεβί, η οποία θα αναλάβει με ενθουσιασμό να βρει την ιδανική σύζυγο στον πλούσιο αλλά δύστροπο χήρο Οράτιο. Ταυτόχρονα, η Ντόλυ θα βοηθήσει την ανιψιά του Οράτιου Ερμενεγάρδη, να παντρευτεί τον εκλεκτό της καρδιάς της και θα μηχανορραφήσει προκειμένου όλοι και όλες βρουν το ιδανικό τους ταίρι ή τουλάχιστον κάποιον που μπορεί να διαλύσει τη μοναξιά τους.

Στην απολαυστική αυτή φάρσα για το χρήμα και τον έρωτα, όλοι και όλες αναζητούν διακαώς την περιπέτεια και την εφικτή ευτυχία. Για να την κατακτήσουν όμως θα πρέπει να περάσουν από μια σειρά κωμικοτραγικών εμποδίων: να κρυφτούν, να μεταμφιεστούν, να συνωμοτήσουν, να αντιμετωπίσουν απρόσμενες καταστάσεις που σε όλες έχει βάλει το χεράκι της η τετραπέρατη Ντόλυ.

Παίζουν (αλφαβητικά): Μελίνα Βαμπούλα (Μίνυ Φαίη), Θανάσης Δήμου (Μαλαχίας Στακ), Σίμος Κακάλας (Οράτιος Βαντεργκέλντερ), Άλκης Μπακογιάννης (Αμβρόσιος Κέμπερ), Ιωάννης Μυστακίδης (Αύγουστος, Γερτρούδη), Ράνια Οικονομίδου (Φλώρα Βαν Χόυζεν), Πάνος Παπαδόπουλος (Κορνήλιος Χακλ), Θανάσης Ραφτόπουλος (Ροδόλφος, Μαγείρισσα), Ευδοκία Ρουμελιώτη (Αϊρήν Μολόυ), Γιάννης Σαμψαλάκης (Τζόου- μπαρμπέρης, Αμαξάς), Φώτης Στρατηγός (Βαρνάβας Τάκερ), Βιβή Φωτοπούλου (Ερμενεγάρδη), Γαλήνη Χατζηπασχάλη (Ντόλυ Γκάλαχερ Λιβάι).

Μουσικός επί σκηνής: Γιάννης Μαραμαθάς (πιάνο)

Τόπος: Θέατρο Rex – Σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Από 10 Φεβρουαρίου κάθε Τετάρτη στις 19:00, Πέμπτη, Παρασκευή στις 20:30, Σάββατο στις 17:30 και 20:30 και Κυριακή στις 19:00.

Εισιτήρια εδώ.

Σάλο, 120 μέρες στα Σόδομα

θεατρικές παραστάσεις Φεβρουάριος

Ο Άρης Μπινιάρης σκηνοθετεί τη θεατρική εκδοχή της ταινίας Σαλό, 120 ημέρες στα Σόδομα, με την οποία ο Πιερ Πάολο Παζολίνι είχε ταράξει βαθιά κοινό και κριτικούς πριν από σχεδόν 50 χρόνια. Η ταινία αποτέλεσε το κύκνειο σχόλιο του Πιερ Πάολο Παζολίνι τόσο για την άνοδο του νεοφασισμού όσο και για την εφιαλτική επέλαση του καπιταλισμού.

Στη θεατρική εκδοχή της ιστορίας, σε έναν απομονωμένο και καλά προστατευμένο χώρο, 3 άντρες, ο Δούκας, ο Εξοχότατος και ο Υψηλότατος, έχουν συγκεντρώσει μια ομάδα αγοριών και κοριτσιών και τα υποβάλλουν σε ακραία σωματικά και ψυχικά βασανιστήρια. Εδώ, η «τριλογία του θανάτου» εκτυλίσσεται σε τρεις κύκλους (ο κύκλος της μανίας, ο κύκλος των κοπράνων και ο κύκλος του αίματος), ενώ, παράλληλα, 2 Αφηγήτριες διηγούνται τολμηρές ερωτικές ιστορίες παρμένες από το ημιτελές έργο Οι 120 μέρες των Σοδόμων του Μαρκησίου ντε Σαντ.

Σε ένα εφιαλτικό περιβάλλον ανεξέλεγκτης βίας, οι υφέρπουσες τακτικές του φασισμού παίρνουν τη μορφή ακραίων σαδομαζοχιστικών πρακτικών με στόχο τη βαθμιαία υποδούλωση και εξόντωση των υποψήφιων θυμάτων. Οι οικοδεσπότες της αποτρόπαιης αυτής τελετής αφανισμού, φορείς μιας απολυταρχικής εξουσίας που ψυχαγωγείται εξευτελίζοντας, βιάζοντας και σκοτώνοντας, χρησιμοποιούν τη θέση ισχύος που κατέχουν για να αποδείξουν ότι αυτοί ορίζουν τους φρικτούς κανόνες του μακάβριου παιχνιδιού τους.

Τα σπαραγμένα σώματα των νέων υπαινίσσονται ακράδαντα την ύπαρξη ενός κόσμου βίαιου και ανεξέλεγκτα άδικου όπου οι ρίζες του ολοκληρωτισμού βρίσκουν συνεχώς γόνιμο έδαφος για να αναπτυχθούν. Οι μέθοδοι κράτησης, εξαναγκασμού, ψυχικής και σωματικής εξαθλίωσης, λειτουργούν ως αλληγορία ολόκληρης της φιλοσοφίας του φασισμού που μετουσιώνεται σε πράξη παντού και πάντοτε όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Στην πρώτη του συνεργασία με την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, ο Άρης Μπινιάρης σκηνοθετεί μια ατμοσφαιρική και υποβλητική παράσταση γεμάτη υπόκωφη ένταση που κλιμακώνεται σταδιακά. Τη μετάφραση, τη δραματουργία και τη θεατρική διασκευή υπογράφουν από κοινού ο ‘Aρης Μπινιάρης και η Έλενα Τριανταφυλλοπούλου.

Επεξεργασμένα συνθεσάιζερ, ήχοι εκκλησιαστικών οργάνων, χροιές από τσέλο και βιόλα, ανθρώπινες φωνές και ηλεκτρονικοί ρυθμοί συνθέτουν το ηχητικό σύμπαν της παράστασης που δημιούργησε ο ανερχόμενος συνθέτης Tζεφ Βάγγερ.

Παίζουν: Κώστας Μπερικόπουλος, Ιωάννα Μαυρέα, Αγορίτσα Οικονόμου, Γιάννης Κότσιφας, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Εβίτα Αγαΐτση, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Γιώργος Ζιάκας, Απόστολος Καμιτσάκης, Νάντια Κατσούρα, Μάριος Κρητικόπουλος, Λένα Μποζάκη, Εύη Οικονόμου, Ειρήνη Τσέλλου, Γιάννης Χαρκοφτάκης και Κώστας Phoenix.

Τόπος: Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ημέρομηνίες παραστάσεων: 10, 11, 14, 15, 16, 17, 18, 21, 22, 23, 24, 25, 28, 29 Φεβ 2024 και 01, 02, 03, 06, 07, 08, 09, 10 Μαρ 2024.

Ώρα έναρξης: 20.30 (Κυριακή: 19.30)

Εισιτήρια εδώ.

Μαύρη Μαγεία ή Άσε τους νεκρούς να πεθάνουν

θεατρικές παραστάσεις Φεβρουάριος

Από τις 5 Φεβρουαρίου θα παρουσιάζεται στο θέατρο Μπέλλος το έργο του Γιάννη Αποσκίτη, Μαύρη Μαγεία ή Άσε τους νεκρούς να πεθάνουν. Ο συγγραφέας υπογράφει και τη σκηνοθεσία της παράστασης. Το έργο Μαύρη Μαγεία ή Άσε τους νεκρούς να πεθάνουν είναι το δεύτερο έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη, μετά τους Προβοκάτορες.

Ο Κωνσταντίνος Χελιδόνης, ένας ξεχασμένος τηλεοπτικός σταρ μιας οικογενειακής σειράς του ‘90, δέχεται επίσκεψη από 3 δημοσιογράφους με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο της μητέρας του. Επιτέλους, μια ευκαιρία για να βρεθεί ξανά στο προσκήνιο- αυτοί όμως έχουν ένα άλλο, σατανικό σχέδιο στο μυαλό τους.

Μια εφιαλτική φαρσοκωμωδία, η οποία διαπραγματεύεται τα προβλήματα της ελληνικής σκληροπυρηνικής οικογένειας και την «διεστραμμένη» ενηλικίωση της γενιάς των millennials, που μεγαλώνοντας με το όνειρο μιας βέβαιης «συνταγής επιτυχίας», με ένα «σίγουρο μέλλον» που κατακρημνίστηκε, και κάνοντας αυτό που διδάχθηκαν πως είναι σωστό, κατέληξαν να κοιτούν με αμηχανία την ιστορία να τους προσπερνά με ιλιγγιώδη ταχύτητα, σε έναν κόσμο που φαντάζει όλος λάθος.

Παίζουν: Νίκος Γιαλελής, Γιώργος Κατσής, Ελένη Κουλογιάννη, Κωνσταντίνος Πλεμμένος

Τόπος: Θέατρο Μπέλλος

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Από 5 Φεβρουαρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15

Εισιτήρια εδώ.

Burn this

Πάτροκλος Σκαφιδάς

Η Νάντια Κοντογεώργη παρουσιάζει την πρώτη σκηνοθεσία της στο θέατρο, με το Burn this του βραβευμένου με Pulitzer, Λάνφορντ Γουίλσον, σε μετάφραση Γεράσιμου Ευαγγελάτου. Το διάσημο έργο της off – off Broadway σκηνής, παρουσιάζεται στο Θέατρο του Νέου Κόσμου από τις 14 Φεβρουαρίου. Ένα έργο για τη σαρωτική δύναμη του έρωτα, τη φιλία, την ομοφοβία, το πένθος και την προσωπική εξέλιξη, με πρωταγωνιστές τέσσερις ανθρώπους που προσπαθούν να κατακτήσουν όσα ονειρεύονται. Πόσο μπορεί να μας μετακινήσει η δύναμη του έρωτα και πόσο ορμητικά μας διαμορφώνει η καλλιτεχνική δημιουργία; Και τελικά, πώς αξίζει να ζει κανείς;

Η Άννα και ο Λάρρυ θρηνούν τον απροσδόκητο χαμό του φίλου και συγκατοίκου τους Ρόμπι, που σκοτώθηκε σε ναυτικό δυστύχημα με τον σύντροφό του. Η Άννα ανακαλύπτει στην κηδεία του πως η οικογένειά του δεν έχει ιδέα πως ο Ρόμπι ήταν ομοφυλόφιλος, ούτε βέβαια πως εργαζόταν σαν χορευτής. Στις δύσκολες στιγμές που ακολουθούν, αποδεικνύεται πως ο επί σειρά ετών σύντροφός της, Μπάρτον, επιτυχημένος σεναριογράφος του Hollywood, αποτυγχάνει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Μετά από λίγο, ο αδερφός του Ρόμπι, o Πέιλ, εισβάλει στο σπίτι, ανατρέποντας τα δεδομένα και δημιουργώντας νέες δυναμικές και συναισθήματα. Μια θυελλώδης σχέση ανάμεσα σ’ αυτόν και την Άννα γεννιέται, πέρα από τη ζώνη ασφαλείας και των δύο. Ένας έρωτας, στον οποίο και οι 2 αντιστέκονται σθεναρά, επαναλαμβάνοντας διαρκώς πως δεν τον θέλουν.

Καθώς η απώλεια κλονίζει τους 4 ήρωες, αποδεικνύεται πως αποτελεί ταυτόχρονα και σημαντικό παράγοντα για την αλλαγή τους. Η παράσταση μιλάει για το πώς ένα τραυματικό γεγονός μπορεί να μετακινήσει έναν άνθρωπο.

Παίζουν: Κίμωνας Κουρής, Μάριος Σαραντίδης, Ιβάν Σβιτάιλο, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου.

Τόπος: Θέατρο του Νέου Κόσμου – Κεντρική σκηνή

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Από 14 Φεβρουαρίου κάθε Τετάρτη 20:00, Πέμπτη και Παρασκευή 21:00, Σάββατο 21:15 και Κυριακή στις 18:30.

Εισιτήρια εδώ.

Αλίφειρα

Ραφαήλ Σουλιώτης

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει το νέο έργο του συγγραφέα Ανδρέα Στάικου, Αλίφειρα, μια εξωφρενική, όσο και πικρή κωμωδία που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του ίδιου, πρωτότυπη μουσική του Νίκου Ξυδάκη και σκηνικά του Αλέξη Κυριτσόπουλου.

Το έργο θα φιλοξενηθεί στη Σκηνή Ωμέγα του ΔΘΠ από τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024 και για λίγες παραστάσεις.

Η Αλίφειρα είναι μια αρχαία πόλη στην νοτιοδυτική Αρκαδία, ήδη ερειπωμένη και λησμονημένη στις περιηγήσεις και περιγραφές του Παυσανία (110-180 μ.Χ.) στο κεφάλαιο «Αρκαδικά». Στα αρχαία ερείπια σωρεύτηκαν νέα ερείπια, τα οποία στεγάζουν τα φαντάσματα του νεότερου σύγχρονου οικισμού.

Μια μυστηριώδης «ανώτερη δύναμη» έχει καθηλώσει στην Αλίφειρα, εκτός από τους ελάχιστους εναπομείναντες ζωντανούς-νεκρούς κατοίκους, και κάποιους νέους οι οποίοι παραμένουν, για διάφορους σαφείς και ασαφείς λόγους, μέσα στην ερημιά και τη μοναξιά, σε διαρκή και ατέρμονη προσμονή, με συντροφιά τις αρχαίες πέτρες, τις κουκουβάγιες, τις σαύρες και τις αράχνες. Τελευταία φαντάσματα του χωριού, η Λέλα, μια φυσιογνωμία εύθραυστης Καρυάτιδας που πενθεί νεκρούς και ζωντανούς και η Παπαγαλίνα, μια αθώα νεαρή με άδηλες επιθυμίες και προοπτικές.

Η άφιξη, για πρώτη φορά, μιας αμφιλεγόμενης εκκεντρικής προσωπικότητας και ενός νεαρού αρχαιολόγου με ρομαντικές διαθέσεις, εκλαμβάνονται ως κοσμοϊστορικά γεγονότα που αναστατώνουν και ξυπνούν την Αλίφειρα από τον λήθαργό της. Η παρουσία του «ξένου» αναζωπυρώνει παλαιούς ανεκπλήρωτους έρωτες και δημιουργεί νέες προοπτικές, με αποκορύφωμα την έμμονη φαντασίωση του ζωηρότερου κοριτσιού της συντροφιάς για την πραγματοποίηση μιας μεγαλειώδους ουτοπίας.

Η πραγματικότητα παραμερίζεται. Ανοίγουν οι κρουνοί της φαντασίας, των φαντασιώσεων και του ονείρου που αποτελούν τα υλικά με τα οποία θα αναγερθεί πάνω στην άμμο το νέο, μεγαλοπρεπές κτίσμα της Αλίφειρας.

Παίζουν: Δημήτρης Πασσάς, Ελένη Ζαραφίδου, Εμμανουέλα Κοντογιώργου, Αιμιλία Μήλιου.

Τόπος: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά – Σκηνή Ωμέγα.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Από 5 Φεβρουαρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00. Από 28 Φεβρουαρίου κάθε Τετάρτη 20:00, Πέμπτη 21:00, Σάββατο 18:30 και Κυριακή 21:15.

Εισιτήρια εδώ.

Οι δύο χέστηδες

θεατρικές παραστάσεις Φεβρουάριος Ελευθερία Νικολαΐδου

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου, μεταφράζει και σκηνοθετεί με τη μοναδική του μαεστρία, μια ευφρόσυνη, μονόπρακτη φαρσοκωμωδία-βαριετέ (βωντβίλ),γραμμένη το 1860 από τον δημοφιλή και -επίσης- μαιτρ του είδους, Ευγένιο Λαμπίς σε συνεργασία με τον Μαρκ Μισέλ. Το έργο Οι δύο χέστηδες παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από το Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν. Οι παραστάσεις ξεκίνησαν στις 3 Φεβρουαρίου.

Το μέλλον της Καικίλια (Κλέλια Ανδριολάτου) κρέμεται από δύο… χέστηδες. Από τη μια ο πατέρας της Τιμποντιέ (Θέμης Πάνου), που δεν μπορεί ποτέ να πει όχι κι έτσι δεν τολμά να αρνηθεί το χέρι της σε έναν αλαζόνα και δόλιο προικοθήρα, τον Γκαραντού (Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος). Από την άλλη ο αγαπημένος της Φρεμισέν,(Γιώργος Γλάστρας) που είναι τόσο ντροπαλός που δεν τολμά να της κάνει πρόταση γάμου.

«Μα τι θα απογίνει αυτό το κορίτσι;», αναρωτιέται ακόμα και η υπηρέτρια Αννέτα (Σμαράγδα Κακκίνου). Πώς θα καταφέρει να παντρευτεί τον άντρα που αγαπά;

Ευτυχώς χάρη στην αποφασιστικότητά της, αλλά και χάρη σε μια ανατροπή της μοίρας που αποκαλύπτει ότι ο προικοθήρας είναι ένας βίαιος άνθρωπος που είχε φυλακιστεί επειδή χτύπησε την πρώτη του γυναίκα, η Καικίλια θα πάρει την κατάσταση -αλλά και τον εαυτό της- στα χέρια της.

Τόπος: Θέατρο Τέχνης – Σκηνή Φρυνίχου

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:00.

Εισιτήρια εδώ.