TIPS

6 λάθη που κάνεις όταν πλένεις τα πιάτα

Pexels

Όχι ότι χρειάζεται να το κάνω και συχνά, αλλά έχω ήδη αποφασίσει πως όταν μείνω μόνη μου, δεν θα χρησιμοποιώ πιάτα και θα τρώω σε πλαστικά ή κατευθείαν από την κατσαρόλα. Μέχρι όμως να συμβεί αυτό, υπάρχουν κάτι σαββατοκύριακα που μένω μόνη μου στο σπίτι.

Τότε είναι που χρειάζομαι τα παρακάτω tips για να πλυθούν (δυστυχώς όχι μόνα τους) τα πιάτα.

1. Χρησιμοποιείς πολύ σαπούνι

Αν έχεις δημιουργήσει μια πισίνα από σαπουνόνερο, τότε σίγουρα το έχεις παρακάνει. Είτε έχεις πλυντήριο πιάτων, είτε το κάνεις στο χέρι, το υπερβολικό σαπούνι δεν πλένει τα πιάτα καλύτερα και μπορεί να τα κάνει και πιο θαμπά. Άσε που θα καταλήξει και στο στόμα σου.

2. Σπαταλάς νερό

Εννοείται πως πρέπει να κλείνεις τη βρύση ανάμεσα στο πλύσιμο κάθε πιάτου. Επίσης αντί να χρησιμοποιείς στο πλυντήριο την επιλογή για το ξέπλυμα, κάνε λίγο κόπο πριν, ώστε να πετάξεις το επιπλέον φαγητό από τα πιάτα, μόνη σου.

3. Τα καθαρίζεις με σφουγγάρι

Οι πιθανότητες λένε πως το σφουγγάρι είναι μια βόμβα μικροβίων. Μπορεί να περιέχει χιλιάδες βακτήρια από Εσερίχια Κόλι μέχρι σαλμονέλα κι εσύ το χρησιμοποιείς στα πιάτα σου. Προτίμησε ένα ύφασμα από φυσικές ίνες. Ναι μεν τα βακτήρια είναι τα ίδια, αλλά είναι μια πολύ πιο καθαρή επιλογή, αφού το πλένεις, το στεγνώνεις και είναι έτοιμο για την επόμενη χρήση.

πιάτα unsplash

4. Πλένεις τα πιάτα σε βρώμικο νεροχύτη/πλυντήριο πιάτων

Θα έπλενες τα πιάτα στην τουαλέτα σου; Αν όχι, τότε μπορεί να κάνεις κάτι πολύ χειρότερο αφού ο νιπτήρας της κουζίνας συνήθως περιέχει 100000 φορές περισσότερα μικρόβια από το μπάνιο. Φρόντιζε να τον αποστειρώνεις καθημερινά με ξύδι και μαγειρική σόδα ή ξύδι και αλάτι. Η κατάσταση είναι παρόμοια και στο πλυντήριο πιάτων, αφού η ζέστη και η υγρασία δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για μούχλα και βακτήρια. Εφάρμοσε την ίδια συνταγή καθαρισμού με τον νιπτήρα.

5. Δεν τα πλένεις σωστά

Μην βάζεις στο πλυντήριο πιάτων ξύλινα αντικείμενα γιατί μπορεί το ξύλο να σπάσει. Το ίδιο ισχύει και για τα κοφτερά μαχαίρια αφού αν τα πλύνεις στο χέρι μπορείς να είσαι βέβαιη ότι θα είναι αιχμηρά για περισσότερο καιρό. Μη βάζεις σαπούνι στο σιδερένιο τηγάνι, απλά καθάρισέ το με μια σκληρή βούρτσα και νερό. Τα βρώμικα τηγάνια και οι κατσαρόλες είναι πάντα καλύτερο να πλένονται στο χέρι, δεδομένου ότι όταν βάζεις μεγάλα σκεύη μαζί μπορεί να γρατσουνιστούν. Τα αντικολλητικά και εκείνα που είναι από χαλκό, πρέπει οπωσδήποτε να πλένονται στο χέρι.

6. Δεν απολυμαίνεις σωστά

Η καθαριότητα της κουζίνας και η απολύμανση των πιάτων είναι σημαντική ώστε να εμποδίσεις την εξάπλωση επικίνδυνων βακτηρίων. Χρησιμοποίησε ζεστό νερό – τόσο ώστε να χρειάζεσαι γάντια – προκειμένου να πλύνεις τα πιάτα. Πλύνε οτιδήποτε άγγιξε ωμό κρέας, τελευταίο προκειμένου να αποφύγεις τη μόλυνση. Άλλαξε τις βρώμικες πετσέτες και ιδανικά άφησέ τες να στεγνώσουν κάπου που θα αερίζονται.