ΦΥΤΑ

6 καρποφόρα δέντρα που μπορείς να φυτέψεις στο μπαλκόνι σου

Unsplash

Εάν ζεις σε μεγάλη πόλη, πιθανόν ο κήπος στο εξωτερικό του σπιτιού σου να είναι ένα άπιαστο όνειρο. Αυτό, όμως, δεν σε εμποδίζει από το να μετατρέψεις το μπαλκόνι σου σε κήπο, φυτεύοντας δέντρα σε γλάστρες και -γιατί όχι- σε μερικά χρόνια από τώρα να απολαμβάνεις φρέσκα φρούτα δικής σου καλλιέργειας.

Υπάρχουν ορισμένα καρποφόρα δέντρα που χωράνε άνετα σε γλάστρα και μπορείς να τα φυτέψεις στο μπαλκόνι σου, στο οποίο θα προσφέρουν χρωματική ζωντάνια (και σε σένα τη δική σου σοδειά, αργά η γρήγορα).

δέντρα γλάστρα Unsplash

Διάβασε, λοιπόν, την παρακάτω λίστα για να δεις ποια 6 οπωροφόρα δέντρα εκτός από καλλωπιστική αξία για το μπαλκόνι σου, έχουν και διατροφική αξία για τον οργανισμό σου.

6 καρποφόρα δέντρα που χωράνε σε γλάστρα και μπορείς να φυτέψεις στο μπαλκόνι σου

Ελιά

Το αιωνόβιο αειθαλές δέντρο- σύμβολο της Μεσογείου αλλά και της θεάς Αθηνάς κατά την αρχαιότητα, καλλιεργείται πολύ εύκολα σε γλάστρα και κλαδεύεται συνήθως σε σχήμα μπάλας. Μπορείς να επιλέξεις επιτραπέζιες ποικιλίες ελιάς και να τις διαμορφώσεις κατάλληλα για να απολαμβάνεις φρέσκιες, σπιτικές ελιές.

δέντρα γλάστρα Unsplash

Πορτοκαλιά

Τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε βιταμίνη C (αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β) και πλέον μπορείς να τα γεύεσαι από τη δική σου πορτοκαλιά. Επίλεξε τα ομφαλοφόρα Μέρλιν, τα πρώιμα Newhall, τα όψιμα Navelate, τα καλοκαιρινά Valencia ή το αιματόχρωμο σανγκουίνι και φρόντισε να φυτέψεις σε γλάστρα μία πορτοκαλιά που να έχει κλαδευτεί και διαμορφωθεί σε νάνο- δεντράκι.

Αχλαδιά

Στη λίστα μας θα μπει και το αχλάδι, το αγαπημένο φρούτο με το χαρακτηριστικό σχήμα και τη γλυκιά αρωματική γεύση. Η αχλαδιά, αν και δέντρο με κατακόρυφη ανάπτυξη μπορεί να καλλιεργηθεί σε γλάστρα αρκεί να επιλέξουμε νάνα ποικιλία, που έχει διαμορφωθεί σε χαμηλό δεντράκι. Το αχλάδι τρώγεται φρέσκο και αποτελεί εξαιρετική πρώτη ύλη για φρουτοσαλάτες, κομπόστες, χυμούς, γλυκά του κουταλιού, καθώς επίσης χρησιμοποιείται και στη μαγειρική.

Unsplash

Μανταρινιά

Τρελαίνεσαι για ζουμερά μανταρίνια; Πλέον θα έχεις στο μπαλκόνι σου. Επίλεξε μανταρινιά σε γλάστρα που έχει διαμορφωθεί σε νάνο- δεντράκι. Όσο για την ποικιλία, μπορείς να διαλέξεις τα πρώιμα Κλημεντίνια και Νόβα, τα αρωματικά μανταρίνια ποικιλίας Χίου ή τα όψιμα Ανκόρ και Σατσούμα.

Λεμονιά

Για να έχεις μια κοντούλα λεμονιά (που λέει και το τραγούδι) σε γλάστρα, επίλεξε μικρά δέντρα που έχουν διαμορφωθεί με το κλάδεμα σε νάνο μέγεθος και ποικιλία πολύφορης λεμονιάς για να απολαμβάνεις φρέσκα λεμόνια όλο το χρόνο από το μπαλκόνι σου.

δέντρα γλάστρα Unsplash

Ανανάς

Φυτό χαμηλής ανάπτυξης που θυμίζει εξωτικό θάμνο. Το αρνητικό της υπόθεσης είναι ότι ανθίζει μία φορά για όσο ζήσει. Ανάμεσα από τα στενόμακρα δερματώδη φύλλα του εμφανίζεται ένας μοναδικός καρπός ανανά που θέλει τρία χρόνια από τη στιγμή που θα φυτέψεις τον ανανά σου. Το μητρικό φυτό του ανανά στη συνέχεια δίνει 1-2 παραφυάδες, όπου κάθε παραφυάδα σχηματίζει ένα νέο καρπό, όπως μας ενημερώνουν Τα Μυστικά του Κήπου.

Unsplash

Σημαμντικά tips: Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι τα οπωροφόρα δέντρα σε γλάστρα έχουν μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης και κάνουν λιγότερους καρπούς από αυτά που καλλιεργούνται απευθείας στο έδαφος. Επίσης, είναι σημαντικό να επιλέξεις οπωροφόρα δέντρα χαμηλής ανάπτυξης από νάνες ποικιλίες ή δέντρα εμβολιασμένα σε νάνα υποκείμενα, τα οποία είναι ιδανικά για φύτευση σε γλάστρα.