ΦΥΤΑ

6 φυτά για να απαλλαγείς από τις σφήκες με φυσικό τρόπο

Unsplash

Ο ήλιος έχει ξεκινήσει να δίνει μια πιο γλυκιά νότα στη μέρα. Είναι, πλέον, αργά το απόγευμα και οι πορτοκαλοκίτρινες αποχρώσεις δίνουν ένα φανταστικό χρώμα στον ουρανό. Εσύ, από την άλλη, είσαι ελεύθερη από υποχρεώσεις, tasks και εξόδους που έρχονται σαν κερασάκι στην τούρτα και σε οδηγούν αναπόφευκτα στο μπαλκόνι και τον κήπο.

Υπάρχουν, λοιπόν, όλες οι ιδανικές συνθήκες για να απολαύσεις την ηρεμία του εξωτερικού σου χώρου. Φτιάχνεις φυσικό χυμό πορτοκάλι, κόβεις ένα κομμάτι κέικ και βάζεις χαλαρή μουσική να παίζει στο background. Όλα υπέροχα μέχρι που κάνει την εμφάνισή της μια σφήκα. Εκείνη την ώρα σε πιάνει πανικός. Γνωρίζεις πόσο επώδυνο είναι το κεντρί της (ας μην μιλήσω για εσένα που έχεις αλλεργία).

Στην προσπάθειά σου να τη διώξεις, αξιοποιείς κάθε διαθέσιμο μέσο. Είτε μιλάμε για το μαξιλάρι του καναπέ, είτε για το βιβλίο που πριν λίγο διάβαζες, είτε για τη σαγιονάρα σου. Προσπάθεια μάταιη, θα πω εγώ, γιατί αργά ή γρήγορα η σφήκα θα ξαναεμφανιστεί. Τι κάνεις, λοιπόν, σε αυτήν την περίπτωση; Σταματάς να πίνεις και να τρως ή κλειδαμπαρώνεσαι μέσα στο σπίτι σου; Τίποτα από αυτά τα σενάρια δεν είναι η λύση, την οποία δίνουν τα παρακάτω 7 φυτά. Αυτά τα τελευταία έχουν αρκετά έντονο άρωμα για τις σφήκες, με αποτέλεσμα να λειτουργούν σαν φυσικά απωθητικά. Μερικές γλάστρες σε μπαλκόνι και κήπο, αρκούν!

Μέντα

Λατρεμένο από πολλούς, αλλά μισητό από τις σφήκες, το μεθυστικό άρωμα της φρέσκιας μέντας καταφέρνει να κρατήσει αυτές τις τελευταίες μακριά από το σπιτικό σου.

Unsplash

Θυμάρι

Η δυνατή γεύση και το έντονο άρωμα που έχουν τα νεαρά, φρέσκα φύλλα θυμαριού αποτρέπουν τις σφήκες από το να σε ενοχλήσουν τη στιγμή που βρίσκεσαι στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σου και θες να χαλαρώσεις. Καλό θα ήταν να κόψεις με ένα ψαλίδι τα παλιά φύλλα ώστε να ενισχύσεις την ανάπτυξη των καινούργιων.

Unsplash

Λεμονόχορτο

Το λεμονόχορτο προστίθεται στη λίστα με τα σφηκο-απωθητικά φυτά. Προερχόμενο από την ηλιόλουστη και με υψηλά επίπεδα υγρασίας Σρι Λάνκα, αλλά και γενικότερα τη νότια Ινδία, αυτό το τροπικό φυτό έχει ένα αναζωογονητικό άρωμα εσπεριδοειδών που εγγυάται ότι οι σφήκες δεν θα πλησιάζουν το μπαλκόνι και τον κήπο σου.

Unsplash

Βασιλικός

Μια γλάστρα βασιλικού στο μπαλκόνι ή τον κήπο σου, όχι μόνο θα δώσει νοστιμιά στη σάλτσα ντομάτας για τα μακαρόνια ή στο topping για τα μπρουσκετάκια που θα συμπληρώσουν το food board σου, αλλά θα απομακρύνει τις σφήκες από τον εξωτερικό σου χώρο. Κόψε με ψαλίδι τα μεμονωμένα φύλλα για να δώσεις ώθηση στην ανάπτυξη νέων φύλλων.

φυτά Unsplash

Φλισκούνι

Αυτό το φυτό εκπέμπει ένα δυνατό άρωμα μέντας. Αν τρίψεις τα φύλλα του, οι σφήκες, αλλά και πολλά άλλα έντομα, απλά δεν αντέχουν να πλησιάσουν εκεί που κάθεσαι. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι για να διαλέξεις: Το ευρωπαϊκό και το αμερικανικό. Το πρώτο είναι και αυτό που έχει το πιο δυνατό άρωμα.

φυτά Unsplash

Σιτρονέλλα

Η σιτρονέλλα δεν κατατροπώνει μόνο τα κουνούπια αλλά και τις σφήκες. Το «όπλο» του είναι το έντονο άρωμα λεμονιού που απελευθερώνεται από τα φύλλα της.

Σημαντικό: Η απωθητική δράση των παραπάνω φυτών συχνά δεν αρκεί όταν άλλα έντονα αρώματα (πχ. από κάποιο γλυκό) υπερτερούν στον γύρω χώρο. Επίσης, όταν υπάρχει φωλιά σε κάποιο σημείο του κήπου ή της βεράντας, η απλή τοποθέτηση φυτών σε γλάστρες, δεν αρκεί εξίσου ως μέθοδος αποτελεσματικής αντιμετώπισης.

Extra tips για να διατηρήσεις τις σφήκες μακριά από το σπίτι σου

  • Οι σφήκες έλκονται από γλυκιές ουσίες που μπορεί να βρίσκονται στα γλυκά, τα αναψυκτικά, τις πορτοκαλάδες, τους χυμούς, αλλά και στα παραγινωμένα φρούτα. Επομένως, μην αφήνεις ακάλυπτα για πολλή ώρα φαγητά, γλυκά και ποτά όταν κάθεσαι έξω. Ή θα τα καλύψεις ή θα τα μεταφέρεις μέσα στο σπίτι.
  • Ψημένα κρέατα και πρωτεϊνικά φαγητά προσελκύουν εξίσου τις σφήκες.
  • Μάζεψε τυχόν πεσμένα φρούτα τα οποία είναι -επίσης- ένας δυνατός πόλος έλξης για τις σφήκες.
  • Μην αφήνεις σακούλες σπουπιδιών και γενικότερα σκουπίδια στον εξωτερικό σου χώρο.
  • Απόφυγε να φοράς έντονα αρώματα, body mists και κρέμες σώματος.
  • Οι σφήκες συνήθως φωλιάζουν σε σάπια ξύλα. Ξέρεις τι να κάνεις.