ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

6 εορταστικά επεισόδια ελληνικών σειρών για να θυμηθείς τι σημαίνει πασχαλινό τραπέζι

Το Πάσχα του 2021 δεν καταφέραμε και πάλι να το περάσουμε στο «Χωριό». Όπου χωριό για τον καθένα σημαίνει το Πάσχα με τους δικούς του αγαπημένους ανθρώπους. Είναι το δεύτερο Πάσχα που θα μείνει στην προσωπική μας ιστορία ως το Πάσχα που δεν καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι με όλο μας το σόι δεξιά και αριστέρά να κινείται μεταξύ πέτσας και γαρδούμπας και να ρωτάει για τη ζωή και το μέλλον μας, να μας συγκρίνει με τα υπόλοιπα παιδιά της γειτονιάς και να τσακώνεται για το ποιος «διαβάζει» καλύτερα την πλάτη του αρνιού.

Θα μείνει επίσης ως ένα ακόμα Πάσχα που λυπηθήκαμε πολύ που δεν θα ζούσαμε την παραπάνω φασαριόζικη καλτ στιγμή της χρονιάς μας. Ή που στην περίπτωση που ούτως ή άλλως είχαμε βρει τρόπο να αποφεύγουμε όλα τα προηγούμενα, ως το Πάσχα που δεν συναντηθήκαμε με τους φίλους μας, δεν ταξιδέψαμε, δεν κάναμε την πρώτη μας βουτιά στη θάλασσα και ό,τι κάνει ο καθένας μας αυτή την ημέρα.

Εγώ δεν θέλω να βυθίζεσαι στις αναμνήσεις σου και να σε πιάσει κάποια μελαγχολία. Να διασκεδάσεις θέλω με όλα αυτά και να τα αντιμετωπίσεις σαν μια ιστορική στιγμή που θα παρέλθει και θα γίνει ανάμνηση. Και για να διασκεδάσεις ακόμα περισσότερο θα μπεις μαζί μου στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και θα δούμε τι σήμαινε Πάσχα για τα αγαπημένα μας ελληνικά σήριαλ. Αυτά που κάθε χρόνο επωμίζονταν το βάρος τουλάχιστον ενός εορταστικού επεισοδίου με θέμα, τι άλλο; Το ελληνικό Πάσχα.

Γιατί καλό το Netflix and chill αλλά δεν μπορούμε παρά να νοσταλγούμε κάποιες ελληνικές σειρές που μας προετοίμασαν για τον σουρεαλισμό του πασχαλινού τραπεζιού.

Εμείς κι εμείς – «Το Πάσχα των Ελλήνων»

Δεν μπορεί να λείψει η σειρά «Εμείς κι εμείς» από οποιαδήποτε λίστα που έχει να κάνει εορταστικά επεισόδια. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να μπερδέψεις οποιοδήποτε επεισόδιο της σειράς «Εμείς κι Εμείς» που προβλήθηκε μεταξυ 1994 και 1998 στο Mega με εορταστικό, αφού συχνά πυκνά δινόταν η ευκαιρία για ένα τραγούδι κι έναν χορό.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο έχει και μαγειρίτσα το βράδυ της Ανάστασης και αρνάκι στη σούβλα την Κυριακή του Πάσχα και μία νότα μελαγχολίας αφού βλέπεις τη συγχωρεμένη Νατάσσα Μανίσαλη να γιορτάζει. Επίσης υπάρχει χορευτικό συγκρότημα από τον Πόντο και από την Κύπρο και νησιώτικα. Απ’ όλα δηλαδή.

7 Θανάσιμες Πεθερές – «Η Κερκυραία Πεθερά»

Θες ένα επεισόδιο όπου θα δεις το Κερκυραϊκό Πάσχα σε όλο του το μεγαλείο; Τις στάμνες που πετάγονται από τα παράθυρα και την υπέροχη φιλαρμονική; Το Mega είχε φροντίσει για εσένα στο επεισόδιο «Η Κερκυραία Πεθερά» με πρωταγωνίστρια τη Μαρία Καβογιάννη. Η αγαπημένη κωμικός υποδύεται την καπάτσα νύφη που έχει να τα βγάλει πέρα με δυο αχάριστους γιους, τις ακατάδεκτες νύφες της κι έναν τοκογλύφο. Κι όλα αυτά με φόντο το Πάσχα στην Κέρκυρα φερμένο κοντά σου από το 2007.

Εκείνες κι εγώ – «Χριστός Ανέστη»

Μπορεί να είναι Πάσχα του 1996 αλλά ο Ζάχος Δόγκανος δεν σταματά ποτέ να έχει ερωτικά μπερδέματα. Έχει μαζί και πολύ τσούγκρισμα αυγών και πασχαλινό τραπέζι και γλέντι γάμου να ακολουθεί, με κουμπάρο τον Ζάχο και μουσική υπόκρουση το «Ιτιά Ιτιά». Το τραπέζι της Λαμπρής κοσμεί με υπέροχο guest ο Δημήτρης Πιατάς.

Οι Απαράδεκτοι – «Λεβέντες Οικολόγοι»

Το επεισόδιο αυτό, έχει ένα υπέροχο guest από τον Νίκο Αλεξίου και με τις ξαδέρφες μου το βλέπαμε σε βιντεοκασέτα (ναι βιντεοκασέτα, μιλάμε για το μακρινό 1991 κι έπειτα) απαρεγγλίτως κάθε Πάσχα μέχρι να ετοιμάσουν οι μεγάλοι το τραπέζι. Μάλλον μας άνοιγε την όρεξη, δεν εξηγείται αλλιώς.

Στο επεισόδιο «Λεβέντες Οικονόλοι» οι τέσσερις Απαράδεκτοι, Σπύρος, Δήμητρα, Γιάννης και Βλάσσης υποδέχονται έναν σύντροφο του Σπύρου από το Πολυτεχνείο. Ο Νίκος είναι οικολόγος και vegetarian. Άλλη μια απόδειξη ότι οι Απαράδεκτοι ήταν τόσο μπροστά από την εποχή τους.

Το επεισόδιο διαδραματίζεται την Δευτέρα του Πάσχα και όλη η παρέα έχει φάει λίγο παραπάνω. Καθώς αποφασίζουν να ξεκινήσουν δίαιτα απευθύνονται στον Νίκο για να γίνουν χορτοφάγοι. Στο τέλος όλοι καταλήγουν να τρώνε τα περισσεύματα της Κυριακής του Πάσχα. Ναι, και ο Νίκος.

Σ’ Αγαπώ Μ’ Αγαπάς

Παραμένουμε στη Δήμητρα Παπαδοπούλου και σε ένα επεισόδιο του «Σ’ αγαπώ Μ’ αγαπάς» που ασχολείται με όλη την Μεγάλη Εβδομάδα. Η σειρά προβλήθηκε από το 2000 μέχρι το 2003 και τα διλήμματα μας για το Πάσχα ήταν από τότε ίδια. Στην πόλη ή στο νησί; Με λαμπάδα ή με κερί; Μη βλέπεις που τώρα κανένα από όλα αυτά δεν ισχύει.

Από το «Πάμε κάπου βρε Θοδωρή», στη νηστεία και τα σουβλάκια που πετιούνται στα σκουπίδια, μέχρι την παιδική λαμπάδα που πήρε η Δήμητρα στον Θοδωρή, ο οποίος έχει γίνει πολύ συντηρητικός, το επεισόδιο ασχολείται με όλα.

Κωνσταντίνου και Ελένης – «Τα αυγά και τα πασχάλια»

Πάσχα στο σπίτι έκαναν από το 1998 που προβλήθηκε για πρώτη φορά η σειρά ο Κωνσταντίνος Κατακουζινός και η Ελένη Βλαχάκη. Και μάλιστα όχι σε όποιο κι όποιο σπίτι, αλλά στο σπίτι όπου ζούσαν εξ αδιαιρέτου στο Μαρούσι. Το επεισόσιο έχει πολλές κόντρες, ερωτικά μπερδέματα (του Μάνθου φυσικά) αλλά και μία μαγειρίτσα που πάει από δω κι από εκεί μέσα στο σπίτι. Και δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις και τον Κωνσταντίνο σε αυτή τη σειρά που με τη μικροβιοφοβία του μας είχε προετοιμάσει από τότε για το Πάσχα 2020 που ζούμε σήμερα.