HACK MY LIFE

6+1 λόγοι που θα σε πείσουν να χρησιμοποιείς μαγειρική σόδα όταν βάζεις πλυντήριο

Unsplash

Σου έχουμε πει πολλές φορές εδώ στο LadyLike, ότι η μαγειρική σόδα είναι ένα προϊόν που δεν προορίζεται μόνο για χρήση στην κουζίνα και το μαγείρεμα. Πρόκειται για ένα προϊόν που έχει καθαριστικές ιδιότητες. Ναι ναι. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείς να καθαρίσεις τόσο στην κουζίνα, όσο και στο μπάνιο σου και γενικά σε πολλά σημεία του σπιτιού.

Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, στρέφουμε ξανά την προσοχή μας στον χώρο του μπάνιου και σου αποκαλύπτουμε τους 7 λόγους που θα σε πείσουν να χρησιμοποιείς από εδώ και στο εξής μαγειρική σόδα κάθε φορά που βάζεις πλυντήριο.

Επιγραμματικά, η προσθήκη μαγειρικής σόδας μπορεί να κάνει τα χρωματιστά σου ρούχα πιο φωτεινά, ενώ τα λευκά, λευκότερα. Λειτουργεί, επίσης, ως φυσικό καθαριστικό, έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει τις οσμές με φυσικό τρόπο και μαλακώνει το νερό. Παράλληλα διατηρεί και το ίδιο το πλυντήριο πιο καθαρό. Για περισσότερες λεπτομέρειες, διαβάζεις παρακάτω.

Μαγειρική σόδα για πιο αστραφτερά και λευκά ρούχα

Πρόσθεσε 1/2 φλιτζάνι μαγ. σόδα στη θήκη του πλυντηρίου, εκεί που προσθέτεις και υγρό απορρυπαντικό ρούχων. Η μαγειρική σόδα θα κάνει τα ρούχα σου πιο λευκά, πιο λαμπερά και θα εξαλείψει τις δυσοσμίες.

Για αφαίρεση λεκέδων από κραγιόν

Εάν λέρωσες τη μπλούζα με κόκκινο κραγιόν ή -στην πιο ακραία περίπτωση- ξέχασες κραγιόν μέσα σε κάποια τσέπη και το έπλυνες μαζί με άλλα δεκάδες ρούχα, μην αγχωθείς. Υπάρχει ακόμα ελπίδα να αφαιρέσεις την αφηρημένη «τέχνη» που δημιουργήθηκε. Ξαναβάλε, λοιπόν, τα ρούχα στο πλυντήριο, σε λειτουργία πλύσης με ζεστό νερό και πρόσθεσε 1/2 φλιτζάνι μαγ. σόδα στη θήκη του πλυντηρίου.

Θα δώσει ζωή στα παλιά σου, λευκά είδη

Να ξέρεις ότι το απορρυπαντικό μπορεί να καταστρέψει τα παλιά λευκά είδη. Η μαγειρική σόδα, από την άλλη, λειτουργεί και ως φυσικό καθαριστικό που θα σε βοηθήσει να αφαιρέσεις τους λεκέδες που δημιουργήθηκαν με το πέρασμα του καιρού. Επομένως, σε αυτήν την περίπτωση, χρησιμοποιείς μόνο μαγειρική σόδα και όχι ένα μέρος της, ως εξτραδάκι στο απορρυπαντικό δηλαδή. Εάν έχεις εντοπίσει κηλίδες, τρίβεις τα λεκιασμένα σημεία με πάστα από μαγειρική σόδα και νερό, πριν βάλεις πλυντήριο.

Μαγειρική σόδα ως μαλακτικό υφασμάτων

Δοκίμασε να προσθέσεις 1/2 φλιτζάνι μαγ. σόδα στον κάδο πλυντηρίου. Η μαγειρική σόδα δρα ως φυσικό μαλακτικό, το οποίο λειτουργεί εδώ ως μία πιο ήπια εναλλακτική των μαλακτικών εμπορίου.

Για να αφαιρέσεις τις οσμές με φυσικό τρόπο

Με την προσθήκη 1/2 φλιτζανιού μαγειρικής σόδας στον κάδο πλυντηρίου, καταφέρεις να απομακρύνεις τις οσμές από τα ρούχα (και τα παπούτσια). Κάνε μία πρώτη απόπειρα με ρούχα γυμναστικής, παλιές πετσέτες που μπορεί να έχουν μια παρατεταμένη μυρωδιά και μαγιό που μυρίζουν χλώριο.

Εάν τα ρούχα σου μυρίζουν ιδρώτα ή καπνό, άφησέ τα να μουλιάσουν σε διάλυμα μαγειρικής σόδας καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Αυτή η διαδικασία, δίνει «χρόνο» στη μαγειρική σόδα να λειτουργήσει ως φυσικό αποσμητικό.

 • Αναμειγνύεις 1 φλιτζάνι μαγ. σόδας με 3,5 λίτρα νερού σε μία λεκάνη.
 • Βάζεις τα ρούχα και τα κουνάς για να βεβαιωθείς ότι έχουν βυθιστεί καλά μέσα στο νερό.
 • Αφήνεις τα ρούχα ολονυχτίς και τα πλένεις στο πλυντήριο την επόμενη μέρα.

Η μαγειρική σόδα μαλακώνει το νερό

Σε περιοχές όπου το νερό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα (είναι «σκληρό»), βοηθά σημαντικά τα ρούχα να ανταπεξέλθουν. Προσθέτεις 1/4 μαγ. σόδα με τον δοσομετρητή για να «μαλακώσεις» το νερό. Εάν έχεις αποσκληρυντικό πλυντηρίου, η μαγειρική σόδα δεν σου είναι απαραίτητη.

Η μαγειρική σόδα καθαρίζει το πλυντήριο φυσικά

Το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να δημιουργήσεις μια πάστα από μαγειρική σόδα και νερό και να τη χρησιμοποιήσεις την για να πλύνεις το εσωτερικό του πλυντηρίου. Εφαρμόζεις την πάστα σε ένα πανί ή ένα σφουγγάρι και τρίβεις τις εσωτερικές επιφάνειές του. Έπειτα το βάζεις σε λειτουργία πλύσης χωρίς ρούχα.

Ακόμα ένα υλικό που θα μπορούσε να συνδυαστεί με τη μαγειρική σόδα, για να απολυμάνει και να φρεσκάρει το πλυντήριό σου, είναι το ξύδι.

 • Βάζεις το πλυντήριο σε πρόγραμμα με ζεστό νερό.
 • Προσθέτεις 2-4 φλιτζάνια λευκό ξύδι.
 • Ξεκινάς το πρόγραμμα για περίπου 1 λεπτό.
 • Τη σταματάς και προσθέτεις 1/2 φλιτζάνι μαγ. σόδα.
 • Ξαναβάζεις σε εκκίνηση το πρόγραμμα για ακόμη 1 λεπτό.
 • Σταματάς τη λειτουργία και αφήνεις το νερό να καθίσει στον κάδο του πλυντηρίου για μισή έως 1 ώρα.
 • Όσο περιμένεις, μπορείς (αν θέλεις) να τρίψεις τις θήκες απορρυπαντικού, με το μείγμα που έχει δημιουργηθεί.
 • Μόλις περάσει η ώρα, βάζεις ξανά το πλυντήριο σε λειτουργία και αφήνεις το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί.
 • Αφού αυτό τελειώσει, βάζεις το πρόγραμμα από την αρχή για να ολοκληρώσεις τη διαδικασία και να κάνεις το πλυντήριό σου λαμπίκο.