5 χώρες με την καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής
- 3 ΑΠΡ 2024
Ένα φαινόμενο, το οποίο έχει γίνει ιδιαίτερα έντονο τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας είναι η «διαρροή εγκεφάλων» το γνωστό, brain drain. Πρόκειται για τη μετανάστευση ειδικευμένων ατόμων, τα οποία αναζητούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, ευκαιρίες εργασίας και προοπτικές εξέλιξης. Οι αρνητικές επιπτώσεις του φαινομένου εμφανίζονται σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο και μπορούν να επιδεινώσουν τα προβλήματα σε περιοχές, που πλήττονται από μείωση του πληθυσμού.
Ακόμα όμως και αν οι δεξιότητες κάποιου δεν σπανίζουν στον τόπο καταγωγής του, μπορεί να επιλέξει να πάει να ζήσει στο εξωτερικό, είτε γιατί θέλει να αποκτήσει άλλες εμπειρίες, να βγάλει περισσότερα χρήματα και οποιοδήποτε άλλο προσωπικό λόγο. Εάν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που σκέφτονται να μετακομίσουν στο εξωτερικό, πρέπει να σου πούμε ότι είναι σημαντικό να εξετάσεις τη νοοτροπία μιας χώρας απέναντι στην εργασία και το κατά πόσο δίνει προτεραιότητα στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, θεωρείται ως το «κλειδί» για τα πάντα, από έναν υγιεινό τρόπο ζωής μέχρι την ψυχολογική ευεξία. Το BBC εξέτασε αρχικά τον Παγκόσμιο Δείκτη Ισοζυγίου Ζωής – Εργασίας 2023 από την εταιρεία τεχνολογίας ανθρώπινου δυναμικού Remote, ο οποίος λαμβάνει υπόψη πτυχές όπως η νόμιμη ετήσια άδεια, το ελάχιστο υποχρεωτικό ποσοστό αποδοχών ασθενείας και το ποσό άδειας μητρότητας με αποδοχές.
Επίσης, τα δεδομένα ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), αναλύουν πόσες ώρες εργάζονται οι εργαζόμενοι και πόσο χρόνο αφιερώνουν οι άνθρωποι στον ελεύθερο χρόνο και την προσωπική φροντίδα, στις 22 χώρες μέλη του. Παρακάτω σου παρουσιάζουμε τις 5 χώρες με τα καλύτερα αποτελέσματα.
Νέα Ζηλανδία
Η Νέα Ζηλανδία προηγείται στην κατάταξη της εταιρείας τεχνολογίας ανθρώπινου δυναμικού Remote, με 26 εβδομάδες αμειβόμενης άδειας μητρότητας, που ενισχύονται από σχετικά υψηλό κατώτατο μισθό, 32 ημέρες νόμιμης ετήσιας άδειας και ελάχιστο ποσοστό 80% νόμιμων αποδοχών ασθενείας.
Φυσικά, η Νέα Ζηλανδία δεν είναι τέλεια. Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι το 14% των εργαζομένων εργάζεται περισσότερες από 50 ώρες την εβδομάδα, περισσότερες από τον μέσο όρο αδειών του ΟΟΣΑ που είναι 10%. Και ξοδεύουν ελαφρώς λιγότερο χρόνο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, 14,9 ώρες την ημέρα, σε προσωπική φροντίδα (όπως φαγητό και ύπνο) και ελεύθερο χρόνο (συμπεριλαμβανομένου του χρόνου με την οικογένεια και τους φίλους, τα χόμπι και την παρακολούθηση τηλεόρασης).
Κάτοικος επισημαίνει ότι μέρος της κυβερνητικής υποστήριξης που προσφέρουν άλλες πλούσιες χώρες, όπως η ασφάλιση των εργαζομένων σε περίπτωση ανεργίας, δεν παρέχονται από τη Νέα Ζηλανδία, ενώ το κόστος φροντίδας των παιδιών είναι υψηλό και σε άνοδο.
Ισπανία
Η Ισπανία κατατάσσεται δεύτερη στον δείκτη της Remote, χάρη σε παροχές όπως οι 26 ημέρες υποχρεωτικής ετήσιας άδειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι στην Ισπανία αφιερώνουν τις περισσότερες ώρες της ημέρας τους για αναψυχή και προσωπική φροντίδα από οποιαδήποτε χώρα εκτός από την Ιταλία και τη Γαλλία. Μόνο το 2,5% εργάζεται πολλές ώρες σε αμειβόμενη απασχόληση.
Πρόσφατα στοιχεία της ΕΕ διαπιστώνουν ότι οι Ισπανοί εργάζονται, κατά μέσο όρο, 37,8 ώρες την εβδομάδα – μόνο περίπου 20 λεπτά περισσότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Για εκείνες τις εταιρείες που εξακολουθούν να κάνουν μεγάλα διαλείμματα για μεσημεριανό γεύμα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, υπάρχει μια κοινή παράδοση της Παρασκευής που ονομάζεται jornada intensiva: αντί για το μεσημεριανό διάλειμμα, το προσωπικό εγκαταλείπει το γραφείο στις 15:00.
Δανία
Μόλις το 1% των Δανών εργαζομένων εργάζεται περισσότερες από 50 ώρες την εβδομάδα, πολύ λιγότερο από χώρες όπως η Ιταλία (3%) ή από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (10%). Αφιερώνουν επίσης 15,7 ώρες την ημέρα σε προσωπικό και ελεύθερο χρόνο, περισσότερες από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.
Και υποστηρίζεται η ευέλικτη εργασία – στην πραγματικότητα, το πρόγραμμα Flexjobs της χώρας, στο οποίο οι εργαζόμενοι μπορούν να ζητήσουν διαφορετικές ώρες εργασίας, μοτίβα ή ακόμα λιγότερο απαιτητικές εργασίες, το οποίο ξεκίνησε το 1998. Η χώρα προσφέρει επίσης 36 ημέρες νόμιμης ετήσιας άδειας, μεταξύ των υψηλότερων από τις πλούσιες χώρες, και οι εργαζόμενοι πρέπει να αμείβονται με το 100% του μισθού τους για ημέρες ασθενείας.
Γαλλία
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι κάτοικοι στη Γαλλία έχουν 16,2 ώρες την ημέρα για προσωπικό και ελεύθερο χρόνο, δεύτερη μετά την Ιταλία. Στη λίστα Remote για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η χώρα κατατάσσεται στην τρίτη θέση συνολικά – με έναν από τους υψηλότερους αριθμούς ημερών για υποχρεωτική ετήσια άδεια (36), ειδικότερα.
Πράγματι, ακόμη και σε μια πολυσύχναστη πόλη όπως το Παρίσι, λέει μια Καναδή επιχειρηματίας και ελεύθερος επαγγελματίας που μετακόμισε στην πρωτεύουσα το 2021, οι ντόπιοι δίνουν προτεραιότητα στον μη εργασιακό χρόνο. «Η γαλλική κουλτούρα προάγει την αίσθηση χαλάρωσης και ξεκούρασης».
Η κουλτούρα του καφέ είναι ένα παράδειγμα: είναι σύνηθες να βλέπεις ανθρώπους να κάθονται και να χαλαρώνουν έξω οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, λέει, ιδιαίτερα όταν ο καιρός είναι καλός – και όχι μόνο με φίλους ή συναδέλφους, αλλά και να πίνουν έναν χαλαρό καφέ μόνοι.
Ιταλία
Η δημοφιλής ιταλική φράση il dolce far niente (η γλυκύτητα του να μην κάνεις τίποτα) δεν είναι απλώς μια κουβέντα. «Νομίζω ότι οι Ιταλοί επινόησαν την έννοια της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής», είπε δικηγόρος που τώρα εργάζεται στη Ρώμη, αφού έζησε στην Κολομβία και τις ΗΠΑ.
Οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης ξοδεύουν το 69% της ημέρας τους – 16,5 ώρες – για προσωπική φροντίδα και αναψυχή. Αυτό είναι 1,5 ώρα περισσότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, καθιστώντας την χώρα του ΟΟΣΑ, όπου οι άνθρωποι έχουν τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Εν τω μεταξύ, ενώ το 10% των εργαζομένων του ΟΟΣΑ εργάζεται πολλές ώρες (πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα), στην Ιταλία, μόνο το 3% εργάζεται.
Οι 10 χώρες με την καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής σύμφωνα με τη Remote
- Νέα Ζηλανδία
- Ισπανία
- Γαλλία
- Αυστραλία
- Δανία
- Νορβηγία
- Ολλανδία
- Ηνωμένο Βασίλειο
- Καναδάς
- Βραζιλία
Οι 10 χώρες με την καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ
- Ιταλία
- Δανία
- Νορβηγία
- Ισπανία
- Ολλανδία
- Γαλλία
- Σουηδία
- Γερμανία
- Ρωσία
- Βέλγιο