ΕΡΕΥΝΑ

Οι χώρες με το υψηλότερο IQ στον κόσμο: Ελλάδα (δεν) έχεις ταλέντο

Pexels

Είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς ποιες χώρες έχουν το υψηλότερο IQ και είναι οι πιο έξυπνες στον κόσμο, επειδή υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Ωστόσο, ο ιστότοπος World Population Review συγκέντρωσε πρόσφατα μια λίστα με τις χώρες με τον πιο υψηλό δείκτη IQ στον κόσμο, σύμφωνα με την οποία τα νοτιοανατολικά έθνη του κόσμου κατατάσσονται στην κορυφή.

Οι χώρες με το υψηλότερο IQ στον κόσμο: Ελλάδα (δεν) έχεις ταλέντο Pexels

Σύμφωνα με τη λίστα, οι περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως (περίπου το 68%) έχουν δείκτη νοημοσύνης από 85 έως 115. Οι λίγοι που υπερβαίνουν το IQ 140, θεωρούνται ιδιοφυΐες. Η Ιαπωνία με μέσο δείκτη νοημοσύνης 106,49 βρίσκεται στην κορυφή της λίστας και ακολουθούν η Ταϊβάν (106,57), η Σιγκαπούρη (105,89), το Χονγκ Κονγκ (105,37) και η Κίνα (104,10) συμπληρώνει την κορυφαία πεντάδα. Η Νότια Κορέα βρέθηκε στην έκτη θέση (102,35)

Οι ευρωπαϊκές χώρες που κατάφεραν να συμπεριληφθούν στην πρώτη δεκάδα είναι η Λευκορωσία (101,60), η Φινλανδία (101,20) και το Λιχτενστάιν (101,07), αλλά και η Ολλανδία και η Γερμανία με μέσο δείκτη νοημοσύνης 100,74.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 55η θέση παγκοσμίως, με μέσο δείκτη νοημοσύνης 90,77 κάτω από τη γειτονική Κύπρο (47η με 93,39) και τη Βουλγαρία (54η με 90,99) Ωστόσο, είναι πάνω από την Τουρκία (77η με 86,8) και την Αλβανία (109η με 81,75).

Το IQ των χωρών και η συζήτηση περί ευφυΐας

Η συγκεκριμένη λίστα δημιουργήθηκε με βάση μια από τις πιο γνωστές και ευρύτερα δημοσιευμένες μελέτες για την παγκόσμια νοημοσύνη, που διεξήχθησαν από τον Βρετανό ψυχολόγο Richard Lynn.

Στη μελέτη του, με τίτλο The Intelligence of Nations, ο Lynn και ο συνεργάτης David Becker, μέτρησαν το μέσο IQ των πολιτών σε 132 έθνη και υπολόγισαν τις εκτιμώμενες βαθμολογίες για άλλα 71. Ωστόσο, υπάρχει μια επιφυλακτικότητα όσον αφορά τη λίστα.

Μια κοινή μέθοδος προσδιορισμού της νοημοσύνης για περισσότερο από έναν αιώνα είναι το τεστ IQ. Παρά το γεγονός ότι τα τεστ IQ έχουν ελαττώματα, χρησιμοποιούνται συχνά ως απόδειξη ότι ορισμένα έθνη υπερτερούν από άλλα, όσον αφορά την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Οι βαθμολογίες IQ αντικατοπτρίζουν συνήθως την ποιότητα της εκπαίδευσης και των πόρων που είναι διαθέσιμοι στους ανθρώπους στην τοπική γεωγραφική περιοχή τους. Οι περιοχές του κόσμου με χαμηλότερες βαθμολογίες IQ είναι συνήθως φτωχότερες και λιγότερο ανεπτυγμένες, ιδίως στον τομέα της εκπαίδευσης, σε σύγκριση με τις χώρες με υψηλότερες βαθμολογίες IQ.

Υπάρχουν, ωστόσο, πολλοί άλλοι παράγοντες που μπορούν να ληφθούν υπόψη. Γεγονός που καθιστά δύσκολο τον προσδιορισμό των πιο έξυπνων χωρών στον κόσμο. Τα κράτη με τον υψηλότερο εθνικό μέσο όρο βαθμολογίας IQ, μπορεί να θεωρηθούν τα πιο έξυπνα στον κόσμο. Ή μήπως η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό εξαιρετικά ευφυών ανθρώπων, είναι εκείνη με τον πιο έξυπνο πληθυσμό;

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι καθορισμού, των πιο έξυπνων χωρών στον κόσμο. Πολλοί από τους οποίους, δεν έχουν καμία σχέση με τον μέσο όρο του IQ. Η σύγκριση βαθμολογιών των ακαδημαϊκών εξετάσεων κάθε χώρας είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Όπως και οι δυνατότητες να διευρύνει τα σύνορα της γνώσης και να εισάγει νέα τεχνολογικά δεδομένα. Για πολλούς, ακόμη και ο αριθμός των βραβείων Νόμπελ, που έχει αποσπάσει κάθε χώρα, είναι ένας ακόμα τρόπος για να καθοριστεί η ευφυΐα της.