TIPS

5 tips για να φτιάχνεις κάθε φορά την καλύτερη πατατοσαλάτα

Unsplash

Οι πατάτες είναι χορταστικές, είναι σούπερ νόστιμες και για πολλούς αγαπημένο φαγητό. Στο πλαίσιο όμως μίας πιο υγιεινής διατροφής, οι τηγανητές πατάτες γίνονται όλο και πιο συχνά βραστές και παίρνουν τη μορφή πατατοσαλάτας. Αν λοιπόν σου αρέσουν κι εσένα οι πατάτες στη σαλάτα σού βρήκα 5 tips για να την απογειώσεις γευστικά. Έρχονται και γιορτινά μενού, μία πατατοσαλάτα θα τη φτιάξεις.

Οι πατάτες για μένα είναι σαν τα μακαρόνια. Τα 2 πιο εύκολα και νόστιμα φαγητά μακράν. Και τα 2 όμως είναι στην κατηγορία μέτρον άριστον (τουλάχιστον στη δική μου διατροφή) και απαιτούν έναν πιο υγιεινό τρόπο μαγειρέματος. Η πατατοσαλάτα είναι ένας από αυτούς. Και φυσικά εδώ θα βρεις tips για να γίνει ακόμα πιο νόστιμη.

Επίλεξε τη σωστή ποικιλία πατάτας

Αυτό φυσικά εξαρτάται από το δικό σου γούστο. Αν θέλεις μία σαλάτα με αντιθέσεις στις υφές, σκέψου δηλαδή πιο σκληρές πατάτες με κρεμώδες dressing δοκίμασε τις Yukon gold ή τις κόκκινες πατάτες.  Αυτές θα κρατήσουν το σχήμα τους καλύτερα μετά το βράσιμο.

Εάν προτιμάς πιο κρεμώδεις αμυλούχες πατάτες που θα απορροφήσουν περισσότερο dressing (και δεν σε νοιάζουν να διαλυθούν λίγο στο τέλος) η καλύτερη επιλογή είναι οι Russets.

Αλάτι στο νερό για πιο νόστιμη πατατοσαλάτα

Το να αλατίσεις υπερβολικά το νερό που θα βράσεις τις πατάτες σου θα τις βοηθήσει να εισχωρήσει το αλάτι στο εσωτερικό τους. Αν κάνεις αυτό το βήμα skip οι πατάτες θα είναι λιγότερο νόστιμες αφού θα αλατιστούν μόνο στο εξωτερικό τους.

Μην τις μαγειρέψεις υπερβολικά, αλλά ούτε και λίγο

Όταν ετοιμάζεις μία πατατοσαλάτα δεν θέλεις οι πατάτες ούτε να είναι σαν πουρές, ούτε και ωμές. Για να αποφύγεις το λάθος μαγείρεμα ξεκίνα  τον βρασμό με κρύο νερό. Γιατί; Αν ρίξεις ωμές πατάτες σε βραστό νερό δεν θα προλάβουν να βράσουν μέχρι μέσα, ενώ εξωτερικά θα είναι έτοιμες.

Αντίθετα για να είσαι σίγουρη ότι δεν τις έχεις παραβράσει αφαίρεσε τις πατάτες από το βραστό νερό όταν είναι al dente, όταν δηλαδή μπορείς να τις τρυπήσεις ελαφρώς με το πιρούνι.

Κόψε τις πατάτες ομοιόμορφα

Αυτό είναι το κλειδί για να μαγειρευτούν σωστά οι πατάτες στην πατατοσαλάτα σου. Αν οι πατάτες δεν έχουν το ίδιο μέγεθος, τότε το πιο πιθανό είναι κάποιες να μαγειρευτούν περισσότερο και κάποιες να μείνουν ωμές. Δώσε χρόνο και βάση στο κόψιμο και το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει.

Βάλε το dressing στην πατατοσαλάτα τη σωστή στιγμή

Εάν πρόκειται να κάνεις μία σάλτσα με βάση τη μαγιονέζα, άφησε τις πατάτες να κρυώσουν τελείως προτού αναμείξεις τα υλικά. Με αυτό τον τρόπο θα εμποδίσεις την μαγιονέζα από το να λιώσει, πράγμα που θα οδηγήσει σε ένα υπερβολικά λιπαρό πιάτο.

Ωστόσο, εάν πρόκειται η σάλτσα σου να έχει βάση το ξίδι, θα πρέπει να αναμείξεις τις πατάτες με τη βινεγκρέτ ενώ είναι ακόμα ζεστές για να αναδειχθούν οι γεύσεις και να εισχωρήσει το dressing στην πατάτα.