ΘΕΑΤΡΟ

5 θεατρικές παραστάσεις που αξίζει πραγματικά να παρακολουθήσεις από το σπίτι

Στιγμιότυπο από την παράσταση «Τρεις Αδερφές» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου. Θέατρο Πορεία

Το θέατρο από το σπίτι έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Μία μετά την άλλη θεατρικές σκηνές και δημιουργοί μοιράζονται τις θεατρικές παραστάσεις τους με το κοινό. Κάπως έτσι η καραντίνα μας έχει αρχίσει να μοιάζει με τη θεατρική Αθήνα, τη γεμάτη σκηνές και θεάματα που μπορείς να παρακολουθήσεις.

Το καλύτερο, δε, είναι ότι εκτός από θεατρικές παραστάσεις της τρέχουσας σεζόν όπως αυτές που προσφέρει το Εθνικό Θέατρο ή το Θέατρο Τέχνης, μπορείς να δεις και παλιότερες παραστάσεις. Παραστάσεις που κάποτε ανέβηκαν και δεν πρόλαβες να τις δεις ή που δεν κατάφερες ποτέ να βρεις εισιτήριο γι’ αυτές.

Ανάμεσα σε αυτές τις παραστάσεις ξεχωρίσαμε κάποιες που σου προτείνουμε να δεις ανεπιφύλαχτα από την άνεση του σπιτιού σου. Για να θυμάσαι πόσο ωραίο είναι το θέατρο και πόσο μπορεί να σε συγκλονίσει από κοντά. Και να βγεις αποφασισμένη από την καραντίνα να δεις όσες περισσότερες παραστάσεις μπορείς όταν ανοίξουν ξανά τα θέατρα, που έχουν πληγεί σημαντικά σε αυτή την πανδημία του κορονοϊού.

Festen (Οικογενειακή γιορτή)

Πρόκειται για τη θρυλική παράσταση του 2006 με τους Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Θέμιδα Μπαζάκα, Αλέξανδρο Μυλωνά, Γιάννη Στάνκογλου, Αγγελική Παπαθεμελή κ.α. Την παράσταση μοιράστηκε online η σκηνοθέτης της Αλίκη Δανέζη Knutsen. Η παράσταση είχε ανέβει στο Θέατρο Θησείον – Ένα Θέατρο για τις Τέχνες.

Είναι η θεατρική μεταφορά της ταινίας “Festen” του Thomas Vinterberg, του πρώτου «προϊόντος» του Δόγματος 95 που είχε συνυπογράψει ο σκηνοθέτης μαζί με τον Lars Fon Trier. Πρόκειται για ένα δράμα που ανά στιγμές αγγίζει τα όρια της (κατα)μαύρης κωμωδίας.

Μια μεγαλοαστική οικογένεια συγκεντρώνεται για τα γενέθλια του πατριάρχη Χέλγκε στο ξενοδοχείο ιδιοκτησίας του. Σύντομα η γιορτή θα μετατραπεί σε πεδίο καταγγελίας του πιο σκοτεινού οικογενειακού τους μυστικού.

Ρομπ/Rob

Στο πλαίσιο του προγράμματος που έχει ετοιμάσει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση αυτή τη δεύτερη εβδομάδα των δωρεάν διαδικτυακών προβολών του, προβάλλεται το Ρομπ/Rob του Ευθύμη Φιλίππου. Το κείμενο του γνωστού από τις συνεργασίες του με τον Γιώργο Λάνθιμο σεναριογράφου, σκηνοθετεί ο Δημήτρης Καραντζάς. Πρόκειται για μία παράσταση που έγινε sold out από την πρώτη στιγμή που ανέβηκε στη Στέγη.

Μία παράσταση – ανορθόδοξη τελετή γύρω από τη βία, τα στερεότυπα, τη μνήμη, την ταυτότητα, το λογικό και το παράλογο, που μοιάζει πολύ περισσότερο με performance παρά με κλασικό θεατρικό έργο. Ένας κατά συρροήν δολοφόνος, ζωντανεύει ξανά μέσα από τις αφηγήσεις και τις μαρτυρίες των θυμάτων και των οπαδών του για να αποθεωθεί και να κατασπαραχθεί από μία κοινωνία που έχει πάντα την ανάγκη να κατασκευάζει αρχηγούς – Φύρερ, Αγίους ή, απλώς, αποδιοπομπαίους τράγους.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Γιάννης Κλίνης, Χρήστος Λούλης, Βασίλης Μαγουλιώτης, Αγγελική Παπούλια, Ελίνα Ρίζου, Εύη Σαουλίδου, Μιχάλης Σαράντης, Σταυρούλα Σιάμου και Μαρία Σκουλά.

Το γάλα

Παρόλο που δεν έχει ανέβει στο YouTube από κάποια επίσημη δομή, «Το γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη είναι στο διαδίκτυο και περιμένει να το δεις. Η παράσταση είχε ανέβει στο Εθνικό Θέατρο το 2006 σε σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη. Το κείμενο αποτελεί σταθμό στο σύγχρονο ελληνικό θέατρο.

Το γάλα είναι η ιστορία μίας μετανάστριας μητέρας από την πρώην Σοβιετική Ένωση που προσπαθεί να επιβιώσει με τους δύο γιους της στην Ελλάδα. Ο ένας από τους δύο πάσχει από σχιζοφρένεια. Ο κοινωνικός ρατσισμός, το στίγμα της ψυχικής ασθένειας, η απόγνωση, η ελπίδα και η αγάπη, συνυπάρχουν σε ένα και μόνο οικογενειακό δράμα.

Αξίζει να γίνει ιδιαίτερη μνεία στον Κωνσταντίνο Παπαχρόνη που ερμήνευσε τον ρόλο του σχιζοφρενή Λευτέρη. Ο Κωνσταντίνος Παπαχρόνης έδωσε ρεσιτάλ ερμηνείας στην παράσταση, δύο χρόνια πριν σκοτωθεί τραγικά σε τροχαίο δυστύχημα τον Δεκέμβριο του 2008, σε ηλικία μόλις 31 ετών. Εξαιρετικές ερμηνείες στην παράσταση δίνουν και η Μάνια Παπαδημητρίου ως Ρήνα αλλά και ο Γιάννος Περλέγκας στον ρόλο του Αντώνη.

Οι τρεις αδερφές

Σήμερα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το πρωί της Δευτέρας 13 Απριλίου θα είναι διαθέσιμη για τη δωρεάν προβολή της από το Θέατρο Πορεία η παράσταση «Τρεις Αδερφές». Το Θέατρο Πορεία συνεχίζει τη δωρεάν ψυχαγωγία του κοινού με θεατρικές παραστάσεις από το αρχείο του για δεύτερη εβδομάδα. Η παράσταση ανέβηκε το 2016 σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου με πρωταγωνίστριες τις Ιωάννα Παππά, Αλεξάνδρα Αϊδίνη και Λένα Παπαληγούρα. Οι δύο πρώτες είχαν μοιραστεί τη χρονιά που πρωταγωνίστησαν στις «Τρεις Αδερφές» το βραβείο Μελίνα Μερκούρη για προηγούμενες ερμηνείες τους.

Θέατρο Η Λένα Παπαληγούρα, η Αλεξάνδρα Αϊδίνη και η Ιωάννα Παππά. / Θέατρο Πορεία
Η Λένα Παπαληγούρα, η Αλεξάνδρα Αϊδίνη και η Ιωάννα Παππά.

Ο Αντόν Τσέχοφ έγραψε τις Τρεις Αδερφές -ένα έργο για την προσδοκία- το 1901, στο γύρισμα του 20ου αιώνα. Ο ίδιος ο συγγραφέας χαρακτηρίζει το έργο του κωμωδία και τους χαρακτήρες του «μπουφόνους», καθώς φέρνει κάθε έναν από αυτούς, κάθε τους ελπίδα, κάθε τους αγωνία, αντιμέτωπους με την πραγματικότητα, όπως αυτή σμιλεύεται αμείλικτα από τον χρόνο.

Τα τέσσερα παιδιά ενός μορφωμένου στρατιωτικού, οι τρεις κόρες του και ο μοναχογιός του, «ξεμένουν» μετά τον θάνατό του στον τόπο της τελευταίας του μετάθεσης, σε μια απομακρυσμένη και μονότονη πόλη της ρωσικής επαρχίας. Ο στενός πυρήνας της οικογένειας και των στρατιωτικών φίλων τους λειτουργεί ως μια «νησίδα πολιτισμού» για τα αδέλφια και διατηρεί ζωντανή την ελπίδα της επιστροφής στην ιδανική πόλη των παιδικών του χρόνων, τη Μόσχα. Ωστόσο, η μικρή, ιδιότυπη κοινότητά τους φυλλορροεί μέσα στον χρόνο και την πραγματικότητα συμπαρασύροντας κάθε προσδοκία.

Μπορείς να παρακολουθήσεις την παράσταση επιλέγοντας το κουμπί «Αρχείο Παράστασης» στη σελίδα των Τριών Αδελφών στο Θέατρο Πορεία.

Μήδεια

Αν χρειαζόταν να διαλέξει κανείς έναν και μόνο ρόλο από τις θεατρικές παραστάσεις της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη για να παρακολουθήσει, αυτός θα ήταν δίχως αμφιβολία ο ρόλος της Μήδειας. Το 1997 η Μήδεια του Ευρυπίδη ανεβαίνει από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου εκείνης της χρονιάς. Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη γίνεται η απόλυτη Μήδεια.

Τον ρόλο του Ιάσωνα που την προδίδει, ενσαρκώνει ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος. Παίζουν ακόμα η Μάγια Λυμπεροπούλου, η Άννα Μακράκη, ο Άρης Λεμπεσόπουλος, ο Γιάννης Νταλιάνης και ο Νίκος Χατζόπουλος.

Η υπόθεση είναι γνωστή, ο Ιάσων προδίδει τη Μήδεια και τα παιδιά του και παντρεύεται την κόρη του βασιλιά της Κορίνθου, Κρέοντα, Γλαύκη. Η Μήδεια τυφλωμένη από τη μανία της εκδίκησης στέλνει δηλητηριώδη δώρα με τα οποία φονεύει τον πεθερό και τη νύφη του Ιάσωνα. Έπειτα σκοτώνει τα ίδια της τα παιδιά και διαφεύγει στην Αθήνα.

Την παράσταση μπορείς να παρακολουθήσεις στο ψηφιακό αρχείο του Εθνικού Θεάτρου πατώντας εδώ.