DECO TRENDS

5 τάσεις διακόσμησης που θα ανανεώσουν την κουζίνα σου το 2023

Unsplash

Εάν είσαι food lover, τότε οι ώρες που περνάς στην κουζίνα μαγειρεύοντας τα αγαπημένα σου φαγητά και κάνοντας πειραματισμούς με νέες συνταγές που ανακάλυψες στο TikTok, είναι οι πιο απολαυστικές. Η καλύτερη στιγμή της ημέρας σου.

Επειδή, λοιπόν, η κουζίνα είναι ένα μέρος με ιδιαίτερη αξία για εσένα, φροντίζεις πάντα να υπάρχει τάξη στα ντουλάπια και τους πάγκους. Πέρα, φυσικά, από την οργάνωση, η διακόσμησή της είναι ένα κομμάτι που σε απασχολεί ιδιαίτερα. Γιατί πώς αλλιώς θα έρθει η μαγειρική έμπνευση;

Επομένως, εάν σου έχει περάσει από το μυαλό να κάνεις μία ολική ανακαίνιση ή έστω μία μίνι ανανέωση στη διακόσμηση, τότε τα παρακάτω 5 deco trends υπόσχονται να φέρουν αέρα ανανέωσης στην κουζίνα σου.

Σε αυτό το σημείο δε, να πούμε πως σύμφωνα με μελέτη του Houzz σε 2.380 ιδιοκτήτες σπιτιού, το 42% όσων ανακαινίζουν το σπίτι τους, διευκρίνισαν ότι η ανακαίνιση εστιάζεται στην κουζίνα τους, επειδή δεν αντέχουν άλλο την παλιά. Μήπως ήρθε η ώρα και για τη δική σου κουζίνα; Άκου τους interior gurus, κάτι παραπάνω γνωρίζουν.

Η φυσική πέτρα με bold νερά, θα κυριαρχήσει στις κουζίνες το 2023

«Τα μεγάλα πλακάκια από πέτρα κυριαρχούν σε όλα τα σημεία της κουζίνας. Οι φυσικές πέτρες είναι τόσο μοναδικές και όμορφες και πραγματικά προσθέτουν ένα διακοσμητικό ενδιαφέρον σε αυτούς τους χώρους», δήλωσε στο Good Housekeeping η Nancy Epstein, ιδρύτρια του Artistic Tile.

Η περίπτωση του μάρμαρου σε ασυνήθιστα χρώματα και patterns

Το χρωματιστό μάρμαρο με έντονες φλέβες είναι ανάμεσα στα deco trends που θα κυριαρχήσουν το 2023. Ακόμα και στην κουζίνα. «Το μάρμαρο προσθέτει drama και βάθος στην αισθητική της κουζίνας. Όχι μόνο είναι πιο εύκολο να καθαριστεί από το πλακάκι, αλλά μία μεγάλη, μαρμάρινη επιφάνεια ή ένας μαρμάρινος πάγκος θα κερδίσει τις εντυπώσεις», λέει ο Danny Spears της εταιρίας Captex Construction στο Good Housekeeping.

κουζίνα

«Χρώμα! Μάρμαρο! Έχουμε βαρεθεί τα βασικά», λέει στο House Beautiful η σχεδιάστρια, Wendy Labrum, με έδρα το Σικάγο.

 

Έπιπλα κουζίνας από ξύλο

«Η ανάμειξη ξύλινων επιφανειών και βαμμένων ντουλαπιών, καθώς και το φυσικό ξύλο που κάνει νερά αντί των γυαλιστερών βερνικιών, θα κυριαρχήσουν το 2023», λέει με τη σειρά της η Sarah Fischer, μία από τις ιδρύτριες του Sarah and Sons Interiors.

 

Τα έντονα χρώματα παίρνουν τη θέση των neutrals

Αυτή η χρονιά, είναι εδώ για να κάνει μια αγκαλιά στις τολμηρές, χρωματικές πινελιές, ώστε να απεξαρτηθούμε από τους ουδέτερους τόνους. Ξεκάθαρα. «Οι άνθρωποι θα είναι πιο διατεθειμένοι να πειραματίζονται με τα χρώματα, λόγω της μελαγχολίας των τελευταίων χρόνων», λέει στο Cosmopolitan η Sarah Hart, Senior Designer της εταιρίας Brayton Interiors.

Και φυσικά, δεν μιλάμε μόνο για το χρώμα στους τοίχους. Υπάρχουν άπειροι τρόποι να ενσωματώσεις τα bold χρώματα στην κουζίνα σου, εάν δεν θέλεις να πιάσεις τα πινέλα. «Περιμένουμε να δούμε πολύχρωμα ντουλάπια, μοναδικά, έντονα χρώματα και ανακυκλωμένα, vintage πλακάκια», προσθέτει η ίδια.

Το πράσινο και το μπλε, έχει ένα παραπάνω ενδιαφέρον στην κουζίνα

Η Kate Lester, σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων, προτείνει τον συνδυασμό μπλε και πράσινου. «Οι αποχρώσεις του μπλε και οι πράσινοι τόνοι της χρωματικής παλέτας είναι ένας αναζωογονητικός συνδυασμός. Προσθέτει ενδιαφέρον και δημιουργεί ωραίες αντιθέσεις», συμβουλεύει.

κουζίνα

«Τα βαθιά χρώματα όπως τα πράσινα και τα μπλε, σε συνδυασμό με μεταλλικά φινιρίσματα, θα είναι μεγάλη τάση το 2023», λέει στο Elle Decor ο Rick Rasor National Sales Trainer της εταιρίας Middleby. Η Lori Shapiro της εταιρίας Caesarstone συμφωνεί. «Η τάση της διακόσμησης να μιμείται τη φύση, έχει αναδείξει το πράσινο σε απαραίτητο χρώμα για τις κουζίνες το τελευταίο χρονικό διάστημα».

Βιωσιμότητα πάνω απ’ όλα -και φέτος

Η βιωσιμότητα έχει μπει δυναμικά σε όλους τους τομέις της ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Και ο κλάδος της διακόσμησης δεν αποτελεί την εξαίρεση -ούτε και το 2023. Κάτι που επιβεβαιώνει με τα λεγόμενά του και ο Jeppe Christensen, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Reform, στο Good Housekeeping.

κουζίνα

«Θα δούμε μια προτίμηση προς πιο διαχρονικά, κλασικά κομμάτια από φυσικά και ανθεκτικά υλικά όπως το ξύλο, η πέτρα και το ατσάλι. Υλικά που αντέχουν στο χρόνο. Η πηγή τους καθώς και η ανακυκλωσιμότητά τους, είναι δύο παράγοντες που επίσης θα λαμβάνονται υπόψη», λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

«Οι ιδιοκτήτες στρέφονται προς βιώσιμες επιλογές κατά την ανακαίνιση της κουζίνας και είναι ενδιαφέρον να βλέπουμε τη διασταύρωση οικονομικών και περιβαλλοντικών ανησυχιών», λέει στο Real Simple η Marine Sargsyan, οικονομολόγος της εταιρίας Houzz.

Statement φωτιστικά και στην κουζίνα

Ο σωστός φωτισμός, είναι από τα σημαντικότερα πράγματα μέσα σε μία κουζίνα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως το φωτιστικό που θα περιβάλλει τη λάμπα, πρέπει να είναι αδιάφορο ή πολύ minimal, όπως δηλαδή ισχύει συνήθως. «Στο παρελθόν, οι άνθρωποι επέλεγαν πολύ απλά, αδιάφορα φωτιστικά για την κουζίνα τους. Πλέον, οι επιλογές φωτιστικών είναι πιο τολμηρές», λέει στο Good Housekeeping η Kate Lester.