SUMMER IN THE CITY

5 παραστάσεις για να δεις αυτές τις ημέρες στην Αττική

Ο Αύγουστος είναι εδώ και υπάρχουν κάποιοι που λατρεύουν να μένουν στην πόλη αυτόν τον μήνα που ο χρόνος μοιάζει σαν να σταματάει και η Αθήνα φαίνεται πιο φιλική από ποτέ στους κατοίκους της. Τι αλλάζει; Η κίνηση δίνει τη θέση της στην άνεση στο δρόμο και στο πάρκινγκ και η ψυχολογία μας είναι αυτή των διακοπών ακόμα κι αν δεν μετακινηθήκαμε ούτε μέτρο από το σπίτι μας.

Οι διακοπές μπορούν να γίνουν και μέσα στην πόλη όπως έχεις ήδη καταλάβει μέσα από αυτή τη στήλη μας, “Summer in the City”. Κι επειδή διακοπές δεν είναι μόνο το μπαρ στο οποίο θα πιεις το βράδυ το cocktail σου, εγώ σου έχω και εναλλακτικές προτάσεις για την έξοδό σου. Το Θέατρο σε ταράτσες και σε ανοιχτές εγκαταστάσεις στην πόλη που σε κάνει να νιώθεις ότι δεν βρίσκεαι πια στην Αθήνα αλλά στο σύμπαν που ο εκάστοτε δημιουργός είχε την πρόθεση να σε ταξιδέψει. 6 προτάσεις για μία αολαυστική πολιτιστικά Παρασκευή και Σαββατοκύριακο, εντός των τειχών της Αττικής.

Αθηναίων Πολιτεία – Ιερό Ποσειδώνος, Σούνιο

Θεατρικές παραστάσεις

Το Εθνικό Θέατρο συμμετέχει στο πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του υπουργείου Πολιτισμού που σκοπό έχει να προσφέρει δωρεάν πολιτιστικές εκδηλώσεις στο κοινό σε χώρους ιδιαίτερης πολιτιστικής σημασίας.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε και η παράσταση «Αθηναίων Πολιτεία» (Από τον Θησέα στον Σόλωνα), σε μετάφραση και διασκευή του Γιάννη Λιγνάδη.

Το έργο Αθηναίων Πολιτεία είναι μια ανθολόγηση κειμένων της αρχαίας ιστοριογραφίας (Ηρόδοτος, Θουκυδίδης, Αριστοτέλης, Πλούταρχος, Διογένης Λαέρτιος, κ.ά.) και άλλων ιστορικών-αρχαιολογικών πηγών (επιγραφές, αρχαιολογικά κείμενα), που ανασυνθέτουν – σε επεισοδιακή μορφή- την περιπετειώδη πορεία του Αθηναϊκού πολιτεύματος προς τη δημοκρατία (7 ος – 6 ος αι. π.Χ.). Πρόκειται για πέντε αυτοτελή, αφηγηματικά «ιστορήματα»– διασκευασμένα σε δραματική μορφή και για θεατρική απόδοση, τα οποία συνέχονται θεματολογικά σε ένα ενιαίο ιστορικό-πολιτικό διακείμενο. Τα κεφάλαια ανα-διηγούνται ιστορίες όπως το Κυλώνειο Άγος, η νομοθεσία του Σόλωνα κ.ά.

Παίζουν: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μάνος Βαβαδάκης, Κώστας Κοράκης, Άγγελος Μπούρας, Κατερίνα Πατσιάνη.

Πότε: 7/8, Ιερό Ποσειδώνος, Σούνιο, 19:30. Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου υπάρχει. Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης στο digitalculture.gov.gr.

Προσοχή, ο φίλος δαγκώνει – Σαλαμίνα

Θεατρικές παραστάσεις

Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης σκηνοθέτησε την παράσταση «Προσοχή, ο φίλος δαγκώνει» τον περασμένο χειμώνα και πρωταγωνίστησε σε αυτήν. Το φετινό καλοκαίρι, επισκέπτεται μαζί με τους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης τα ανοιχτά θέατρα της χώρας, προσφέροντας γέλιο στο κοινό.

Βασίζεται στην κωμωδία «Μου αρέσει πραγματικά τι κάνεις»της Carole Greep, που αποτελεί έναν «ύμνο» στην τοξική φιλία: το φθόνο, το ψέμα, την προδοσία και την υποκρισία. Δύο ζευγάρια, τέσσερις διαφορετικοί χαρακτήρες, μπλέκουν τις «γραμμές» φιλίας, δημιουργούν απρόοπτες καταστάσεις που φθάνουν στη γελοιότητα και ανακαλύπτουν πως οι καλύτεροι φίλοι τους δεν είναι και τόσο φίλοι όπως πίστευαν. Ένας λανθασμένος χειρισμός του κινητού τηλεφώνουφέρνει στο φως όλη την αλήθεια: τι πραγματικά σκέφτονται οι φίλοι τους γι΄αυτούς.Κι όταν τα στόματα ανοίγουν, αποκαλύπτεται η πραγματική ταυτότητα όλων.

Παίζουν οι: Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Ναταλία Δραγούμη, Μέμος Μπεγνής, Ευαγγελία Μουμούρη.

Πότε: 7/8, Ευριπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας, 21: 30. Κρατήσεις εδώ.

Πέρσες – Αττικό Άλσος

Θεατρικές παραστάσεις

Οι Πέρσες του Αισχύλου, το παλαιότερο πλήρες δράμα που σώζεται ως τις μέρες μας, ανεβαίνει φέτος σε διάφορα θέατρα της Ελλάδα από το Εθνικό Θέατρο. Ο Δημήτρης Λιγνάδης σκηνοθετεί και οι Λυδία Κονιόρδου, Νίκος Καραθάνος, Αργύρης Πανταζάρας και Αργύρης Ξάφης πρωταγωνιστούν.

Στα Σούσα, την πρωτεύουσα των Περσών, οι γέροντες που έχουν μείνει στα μετόπισθεν, πιστοί φύλακες των λαμπρών ανακτόρων του Ξέρξη, ανησυχούν για τον στρατό τους που επιχειρεί εκστρατεύσει εναντίον της Ελλάδας, καθώς κανένα νέο δεν έχει φτάσει για την έκβαση της πολεμικής αποστολής. Η ανησυχία κορυφώνεται όταν η βασίλισσα Άτοσσα, μητέρα του Ξέρξη, αρχηγού της εκστρατείας, και γυναίκα του νεκρού Δαρείου, αφηγείται το δυσοίωνο όνειρό της: ο Ξέρξης προσπαθούσε να ζέψει στο άρμα του μια Ελληνίδα και μια Ασιάτισσα αλλά η Ελληνίδα έσπασε τα δεσμά και γκρέμισε τον βασιλιά.

Η άφιξη του λαχανιασμένου αγγελιαφόρου επιβεβαιώνει τα κακά προαισθήματα: ολόκληρος ο περσικός στρατός εξοντώθηκε. Οι Έλληνες νίκησαν.

Πότε: 7, 8 και 9/8 Θέατρο Αττικού Άλσους, 21.00. Κρατήσεις εδώ.

Η Πόρνη Από Πάνω – Κερατέα

Θεατρικές Παραστάσεις

Ο μονόλογος του Αντώνη Τσιπιανίτη μετρά τουλάχιστον 9 χρόνια πορείας στα θέατρα της Ελλάδας. Ο Σταμάτης Πατρώνης σκηνοθετεί και η Κατερίνα Διδασκάλου ερμηνεύει τον υπέροχο ρόλο της Ερατώς μιας παντρεμένης και διόλου ευτυχισμένης νοικοκυράς. Η ζωή της αλλάζει όταν μια πόρνη εγκαθίσταται στο διαμέρισμα πάνω από το δικό της.

«Η μεγάλη μου τύχη είναι ότι ανάμεσα στις τηλεοπτικές μου δουλειές δεν χάνονταν οι δεσμοί μου με το κοινό. Γιατί συνέχιζα πάντα να επικοινωνώ με το κοινό στο θέατρο. Κάνοντας εδώ και 10 χρόνια και καινούργια θεατρικά αλλά κι ένα συγκεκριμένο το «Η πόρνη από πάνω», που μετρά 9 χρόνια πλέον, είχα επαφή με το κοινό. Και με το θεατρικό και με το τηλεοπτικό κοινό που μου έλεγε: “Πότε θα σας ξαναδούμε στην τηλεόραση;”», έλεγε στο Ladylike, η Κατερίνα Διδασκάλου, για τη μοναδική επαφή που της προσφέρει με το κοινό η παράσταση.

Πότε: 9/8, Ηλέκτρα Cinemax, Κερατέα, 21.15. Κρατήσεις εδώ.

Ο συλλέκτης – Αθήνα

Συλλέκτης

Στο Καλοκαιρινό Θέατρο Αθηνά μας περιμένουν μέχρι και τις 13 Σεπτεμβρίου ο Αργύρης Αγγέλου και η Ιωάννα Πηλιχού. Οι δύο ηθοποιοί πρωταγωνιστούν στην παράσταση «Ο συλλέκτης» που σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Κοέν.

«O συλλέκτης» (1963), το πρώτο μυθιστόρημα του Τζων Φώουλς, τον καθιέρωσε δικαίως στην παγκόσμια λογοτεχνία ως έναν από τους σημαντικότερους πεζογράφους. Η ένταση και το σασπένς που δημιουργεί παραπέμπουν ξεκάθαρα σ’ ένα κορυφαίο θρίλερ, όπου ο θεατής οδηγείται σε μια ύπουλη ταύτιση με τον Κακό και τον Καλό ταυτόχρονα.

Το έργο παρακολουθεί τον Κλεγκ, έναν ανήσυχο και φιλόδοξο νεαρό ταπεινής καταγωγής, που έχασε τους γονείς του μικρός, μεγάλωσε με μια θεία του και την ανάπηρη κόρη της και δεν κατάφερε ποτέ να ενταχθεί κοινωνικά. Μοναδική του διέξοδος η συλλογή πεταλούδων. Όταν θα κερδίσει ένα λαχείο, θ’ απαγάγει και θα φυλακίσει για έναν μήνα τη Μιράντα, μια νεαρή φοιτήτρια Καλών Τεχνών, με την οποία τον χωρίζουν έντονες κοινωνικές διαφορές.

Πότε: Από Παρασκευή ως Κυριακή, Θέατρο Αθηνά «Θερινό», 21: 30. Κρατήσεις εδώ.