ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 λόγοι που πεινάς συνέχεια

Μόλις πριν μία ώρα έφαγες και τώρα πεινάς πάλι; Χα. Δεν είσαι η μόνη. Αυτή η αίσθηση της πείνας που σε ξεπερνά είναι τόσο αληθινή ακόμα και αν η ίδια η πείνα δεν υπάρχει. Φυσικά και η βαρεμάρα, όπως και το στρες σου ανοίγουν την όρεξη, ωστόσο υπάρχουν μερικοί ακόμα παράγοντες που σε κάνουν να λειτουργείς σαν λύκος.

1. Το έχεις ρίξει στους επεξεργασμένους υδατάνθρακες

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι, τα μπισκότα και τα ζαχαρωτά, δεν κάνουν τίποτα για να σε χορτάσουν.  Επίσης, αυτά τα τρόφιμα αυξάνουν τη γλυκόζη στο αίμα πολύ γρήγορα. Χωνεύονται γρηγορότερα, γεγονός που προκαλεί την ινσουλίνη να ανταποκριθεί στην υψηλή γλυκόζη, με αποτέλεσμα τη μείωση του σακχάρου στο αίμα και την πρόωρη πείνα. Επίσης, προκαλούν και κάτι ακόμα, αυτή τη φορά στον εγκέφαλο: τον ενθαρρύνουν να ψάξει για τροφές που δημιουργούν εκρήξεις ενέργειας (π.χ. ζάχαρη) προκαλώντας πείνα και υπερφαγία.

2. Έχεις ξεχάσεις τις πρωτεϊνες, τα λίπη και τις φυτικές ίνες

Υπάρχουν τρία συστατικά τα οποία σου προκαλούν την αίσθηση του κορεσμού: πρωτεϊνες, λίπη και φυτικές ίνες. Επειδή κάνουν αρκετή ώρα να χωνευτούν, δεν πεινάς κάθε μία ώρα.

3. Δεν τρως αρκετά την ώρα του γεύματος

Αν τρως πρωτεϊνη, λίπη (καλά λίπη ε;) και φυτικές ίνες και παρόλα αυτά πεινάς, τότε σημαίνει ότι δεν τρως αρκετά. Προσπάθησε να γεμίσεις τα γευματά σου με αυτά τα συστατικά και όχι με επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Άσε κάτω το ψωμάκι.

4. Στην πραγματικότητα διψάς

Πριν ενδώσεις στο κουλουράκι, πιες λίγο νερό. Πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι πεινάμε, ενώ στην πραγματικότητα διψάμε. Για να υπολογίσεις πόσο νερό χρειάζεσαι μπορείς να πάρεις το βάρος σου και να το διαιρέσεις δια του δύο, ώστε να βρεις το νούμερο των ουγγιών (33 ουγγιές = 1 λίτρο) που πρέπει να πίνεις. Να ξέρεις επίσης, πως πολλά φρούτα και λαχανικά περιέχουν νερό.

5. Δεν κοιμάσαι αρκετά

Όταν δεν κάνεις καλό και ποιοτικό ύπνο, οι ορμόνες τρελαίνονται και εσύ πεινάς πολύ. Συγκεκριμένα, δύο είναι αυτές οι ορμόνες, των οποίων η ισορροπία διαταράσσεται όταν εσύ δεν κοιμάσαι καλά. Η κορτιζόλη και η γκρελίνη.