ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όλη η αλήθεια για τους υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες είναι για τους φυσιολογικούς ανθρώπους - σαν εμένα - κάτι σαν τον παράδεισο: μακαρόνια, ψωμιά, μπισκότα, κέικ. Δηλαδή υπέροχα, τρομερά παχυντικά πράγματα, άχρηστα για τον οργανισμό, αλλά τόσο χρήσιμα για την διάθεσή μας. Παρόλ' αυτά, οι υδατάνθρακες δεν είναι μόνο αυτό που έχεις στο μυαλό σου. Ήρθε η ώρα να αποκαταστήσουμε την αλήθεια.

Δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι

Μην έχεις στο μυαλό σου μόνο τους απλούς (και συνήθως κακούς) υδατάνθρακες, όπως το ψωμί, τα donuts, τα ζαχαρούχα δημητριακά. Αυτά ναι σε παχαίνουν και δεν κάνουν καλό στο σώμα σου. Οι σύνθετοι όμως υδατάνθρακες, είναι πολύ πιο δύσκολο να διασπαστούν. Αυτό σημαίνει πως η ζάχαρη δεν πάει με τη μία στην κυκλοφορία του αίματος, γίνεται πιο σταδιακά κι έτσι τα αποθέματα ενέργειας διαρκούν περισσότερο.

Όταν τρως υδατάνθρακες το σώμα σου τους διαλύει στην απλούστερη μορφή τους, τη γλυκόζη

 

Άπαξ και καταναλώσεις υδατάνθρακα ο οργανισμός σου ξεκινάει ήδη από τη στοματική κοιλότητα τη διαδικασία της διάσπασής του. Μόλις γίνει γλυκόζη, ταξιδεύει στο συκώτι κι από εκεί σε όλο το σώμα. Τα κύτταρά σου χρησιμοποιούν την ποσότητα γλυκόζης που χρειάζονται για ενέργεια, ένα ποσοστό αποθηκεύεται στο συκώτι για ρεζέρβα και ό,τι περισσεύει μετατρέπεται σε λίπος. Αυτό σημαίνει πως η υπερβολική ποσότητα από οποιονδήποτε υδατάνθρακα κάνει κακό, αφού και τα δύο είδη στο τέλος γίνονται γλυκόζη.

Οι υδατάνθρακες μας είναι απαραίτητοι

Είναι η κύρια πηγή ενέργειας για το σώμα μας. Η γλυκόζη είναι ο τύπος ζάχαρης που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλός μας και χρειαζόμαστε μια συγκεκριμένη ποσότητα αυτής για να γίνουν όλες οι μεταβολικές διεργασίες. Το να τρως περισσότερες θερμίδες απ’ όσες καταναλώνεις είναι λογικό ότι στο τέλος θα σε παχύνει. Το πρόβλημα με τους απλούς υδατάνθρακες είναι ότι δε θα σε χορτάσουν, οπότε είναι εύκολο να φας μεγάλες ποσότητες. Προτίμησε λοιπόν τους υγιεινούς υδατάνθρακες σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή και το σώμα σου θα λειτουργεί όπως πρέπει.

Οι υγιεινοί υδατάνθρακες είναι σχεδόν παντού και πρέπει να τους τρως κάθε μέρα

 

Συνήθως ξεχνάμε πως το γάλα, τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι επίσης υδατάνθρακες, ενώ περιέχουν κι άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως ίνες και πρωτεΐνη. Πάνω από το μισό της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων σου, πρέπει να είναι σύνθετοι υδατάνθρακες. Ο εγκέφαλος δε λειτουργεί σωστά αν δεν καταναλώνεις τουλάχιστον 120 γραμμάρια υδατανθράκων καθημερινά, οπότε άσε κάτω το ψωμί και ξεκίνα τις σαλάτες.