TIPS

5 αντικείμενα που ξεχνάς να καθαρίσεις (αλλά πρέπει οπωσδήποτε)

Pexels

Σκούπισες όλα τα δωμάτια. Σφουγγάρισες το πάτωμα για να γυαλίσει και να φρεσκομυρίσει. Άλλαξες τα σεντόνια και τις παπλωματοθήκες για να κοιμηθείς το βράδυ σαν πουλάκι. Ξεσκόνισες όλα τα ράφια του σπιτιού και ένα-ένα τα διακοσμητικά που έχεις τοποθετήσει σε αυτά, με απόλυτη σχολαστικότητα. Έκανες λαμπίκο το μπάνιο.

Η γενική καθαριότητα του σπιτιού είναι, γενικώς και ειδικώς, μία κουραστική διαδικασία. Όμως, στο τέλος της ημέρας, τα ευχάριστα συναισθήματα κι ένα μυρωδάτο σπίτι είναι αυτά που μένουν. Νιώθεις ολοκληρωμένη και πετυχημένη. Και με το δίκιο σου, γιατί το να διατηρείς ένα σπίτι καθαρό, δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση.

Όλα καλά μέχρι στιγμής και μπράβο σου που τα καταφέρνεις τόσο καλά με την καθαριότητα του σπιτιού. Υπάρχουν, όμως και κάποιες «λεπτομέρειες», aka αντικείμενα, που άθελα σου ξεχνάς να καθαρίσεις. Ή να το διατυπώσω καλύτερα, δεν σκέφτεσαι καν πως θέλουν καθάρισμα. Γιατί αυτά τα αντικείμενα, έχουν εισβάλει σε τέτοιο βαθμό στην καθημερινότητά σου, ως αναπόσπαστο κομμάτι της, που δεν σου περνάει από το μυαλό ο καθαρισμός τους.

Το «αυτοκόλλητο» κινητό σου

Εάν με ρωτάς ποια είναι η μεγαλύτερη – και συνάμα κρυφή – εστία μικροβίων, θα σου πω με απόλυτη σιγουριά το κινητό – και δεν το λέω μόνο εγώ. Το επιβεβαιώνει και η επιστήμη, αλλά και η κοινή λογική. Εάν σκεφτείς πόσες φορές πιάνεις το κινητό σου με βρώμικα χέρια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και σε πόσα άσχετα μέρη το ακουμπάς, τότε θα καταλάβεις πως δεν είναι καθόλου περίεργο το κινητό σου να «κολυμπάει» στα βακτήρια. Καλό είναι, λοιπόν, να το καθαρίζεις σε καθημερινή βάση με ειδικά απολυμαντικά μαντηλάκια για κινητά. So simple.

Pexels

Διακόπτες & πόμολα

Κάτσε και μέτρα τις φορές που αναβόσβησες τα φώτα και ανοιγόκλεισες τις πόρτες μέσα σε μια μέρα. Όλοι έχουμε αυτά τα αντικείμενα στο σπίτι μας, κι όλοι τα αγγίζουμε. Και να ξέρεις, ανεξάρτητα από το πόσο καθαρά νομίζεις πως είναι τα χέρια σου, κάθε φορά που αγγίζεις διακόπτες και πόμολα, μεταδίδεις μικρόβια. Το μόνο που έχεις να κάνεις, λοιπόν, είναι να εντάξεις τον καθαρισμό τους στη γενική του σπιτιού. Ένα πανάκι ή ένα κομμάτι χαρτιού κουζίνας με λίγο υγρό καθαριστικό, θα κάνει τη δουλίτσα του.

Pexels

Μηχανή καφέ

Αυτή η θαυματουργή μικρή συσκευή που έχει γίνει η αγαπημένη σου τώρα που δουλεύεις από το σπίτι, είναι μια σπουδαία εστία βακτηρίων και μούχλας. Ναι ναι καλά άκουσες. Κάθε τόσο, λοιπόν, αυτό το μαραφέτι που καλμάρει τα νεύρα σου, σου δίνει ενέργεια και επιδρά θετικά στην ψυχοσύνθεσή σου – ειδικότερα τις πρωινές ώρες – πρέπει να καθαρίζεται για να συνεχίσει να σε ποτίζει με καθαρό, φρέσκο καφέ.

αντικείμενα Pexels

Οδηγίες καθαρισμού:

  • Πρόσθεσε ζεστό νερό και ξύδι στο ειδικό δοχείο και βάλε τη μηχανή σε λειτουργία.
  • Πρόσθεσε κι ένα μπολάκι για το νερό που θα χυθεί από τη μηχανή.
  • Κατ΄αυτόν τον τρόπο, το ξύδι θα καθαρίσει το εσωτερικό της μηχανής από υπολείμματα καφέ, μούχλας και βακτηρίων.
  • Μόλις σωθεί όλο το νερό, ξαναγεμίζεις το δοχείο με σκέτο νερό αυτήν τη φορά, για να εξαφανιστούν τυχόν ίχνη ξυδιού.
  • Θα χρειαστεί, επίσης, να καθαρίσεις σωστά τις γωνίες και τις σχισμές στο εσωτερικό της καφετιέρας.

Στρώμα & όργανα γυμναστικής

Ο εξοπλισμός και γενικότερα όλα τα αντικείμενα και τα εξαρτήματα της γυμναστικής  – που είτε παίρνεις μαζί σου στο γυμναστήριο είτε τα χρησιμοποιείς σπίτι σου – είναι εύλογα μία φορητή εστία μικροβίων. Ο ιδρώτας, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, οι τρίχες μαλλιών. Όλα πέφτουν και στεγνώνουν πάνω στο στρώμα και στις λαβές των αντικειμένων, καθώς κάνεις προπόνηση.

αντικείμενα Pexels

Το πλυντήριο ρούχων

Plot twist: Το πλυντήριο ρούχων κάνει τη «βρώμικη δουλειά» για εσένα, αλλά χρειάζεται κι αυτό τακτικό καθάρισμα και φροντίδα. Με το πέρασμα του χρόνου κι όσο πιο συχνά το χρησιμοποιείς, ο κάδος του πλυντηρίου έχει την τάση να συγκεντρώνει χνούδια και βρωμιές από τα ρούχα στα τοιχώματά του. Από την άλλη, ίχνη από σαπουνάδες είναι πιθανόν να παραμείνουν για καιρό στο λάστιχο της πόρτας, μετά από κάθε πλύση. Το αποτέλεσμα; Δυσοσμία και ανάπτυξη μούχλας.

αντικείμενα Pexels

Για να καθαρίσεις τον κάδο του πλυντηρίου: 

  • 2 κ.σ. μαγειρική σόδα
  • 1/4 της κούπας νερό
  • 2 κούπες λευκό ξύδι

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ανακατέψεις σε ένα μπολ το νερό με τη μαγειρική σόδα και να ρίξεις το μείγμα στη θήκη του απορρυπαντικού, μαζί με το ξύδι. Στη συνέχεια, επιλέγεις πρόγραμμα πλύσης στην υψηλότερη θερμοκρασία νερού, χωρίς ρούχα στο εσωτερικό του κάδου. Ο συνδυασμός μαγειρικής σόδας με το ξύδι, εξαφανίζει τα άλατα και τη μούχλα. Extra tip: Μπορείς να τοποθετήσεις 1-2 παλιές πετσέτες στον κάδο, καθώς ορισμένα πλυντήρια δεν συνιστούν άδειες πλύσεις.

Για να καθαρίσεις το λάστιχο του πλυντηρίου:

  • Σε μία λεκάνη με ζεστό νερό, προσθέτεις μία κούπα υγρό λευκαντικό με βάση τη χλωρίνη.
  • Βουτάς ένα πανάκι στο μείγμα και τρίβεις σχολαστικά το λάστιχο.
  • Αφήνεις το μείγμα να δράσει για 5 με 10 λεπτά.
  • Το καθαρίζεις με πετσέτα. Done!