ΣΠΙΤΙ

4 φρέσκες τροφές που μπαίνουν στην κατάψυξη (και 4 κόλπα για να το κάνεις)

Unsplash

Το ότι η κατάψυξη δεν υπάρχει εκεί μόνο για τις ήδη κατεψυγμένες τροφές, δεν είναι μυστικό. Πόσες φορές δεν έχεις πάρει 5 μαζεμένα ταπεράκια από τη μαμά σου και τα έχεις βάλει στην κατάψυξη, ώστε να μπορείς να απολαύσεις το παστίτσιο της και μετά από 10 μέρες (και βάλε);

Αυτό που ίσως δεν είχες σκεφτεί μέχρι τώρα είναι ότι υπάρχουν και αρκετές φρέσκες τροφές που μπορούν να μπουν στην κατάψυξη ώστε να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Το θέμα είναι ότι υπάρχουν μερικά κόλπα που σε βοηθούν στο να αποθηκεύσεις αυτές τις τροφές για περισσότερο καιρό, με καλύτερα αποτελέσματα. Ήταν έκπληξη και για εμάς, δεν θα στο κρύψω. Αλλά τώρα χρειαζόμαστε αυτές τις πληροφορίες, περισσότερο από ποτέ. Ειδικά σε ό,τι αφορά την κουζίνα μας.

Φρέσκα λαχανικά

Τα φρέσκα λαχανικά αντέχουν πολύ περισσότερο στην κατάψυξη, συγκριτικά με το ψυγείο ή με το να μείνουν έξω. Ποιο είναι το μικρό τους μυστικό; Πρέπει πρώτα να τα μπλανσάρεις. Επίτρεψέ μου να σου εξηγήσω. Τα περνάς από βραστό νερό, μειώνοντας έτσι την υποβάθμιση της ποιότητάς τους. Έτσι δεν οξειδώνονται και δεν χαλά η γεύση. Άσε που δεν χάνεις και τη ζωντάνια του χρώματος.

Τα λαχανικά που χρειάζονται περισσότερο το μπλανσάρισμα είναι τα φασόλια, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, τα κρεμμύδια, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα καρότα, τα κολοκυθάκια και τα σκούρα πράσινα λαχανικά.

Αυγά (ναι, στην κατάψυξη)

Δεν το ήξερες, αλλά τα αυγά δεν μπαίνουν μόνο στο ψυγείο. Μπορείς να τα βάλεις και στην κατάψυξη, αλλά όχι μέσα στο τσόφλι τους. Αντ’αυτού, σπάσε τα και χτύπησέ τα. Μετά βάλ’τα σε ένα δοχείο ειδικό για κατάψυξη. Όταν τα βγάλεις για να τα μαγειρέψεις, θα είναι σαν τα φρέσκα.

Γιαούρτι

Αναρωτιέσαι πώς μπορείς να διατηρήσεις το γιαούρτι μέσα στην κατάψυξη; Είναι πολύ απλό. Το μοιράζεις σε παγοκυψέλες, όπως κάνεις και με το νερό. Ένας εξαιρετικός τρόπος να φτιάξεις ένα δροσερό και υγιεινό smoothie για πρωινό.

Κεράσια, ροδάκινα και μύρτιλλα (όλα στην κατάψυξη)

Οι δύο κατηγορίες φρούτων που μπαίνουν άνετα στην κατάψυξη είναι τα μούρα και αυτά που έχουν κουκούτσι, όπως τα ροδάκινα και τα κεράσια. Πριν τα βάλεις, φρόντισε να τα ξεπλύνεις και να τα στεγνώσεις πολύ καλά, ώστε να μην δημιουργηθούν κρυσταλλάκια. Κόψε σε φέτες τα μεγαλύτερα φρούτα και βάλε τις μία μία ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Όταν παγώσουν, βάλε τις όλες μαζί σε ένα ταπεράκι.