LIFE

12 νέα πράγματα που αξίζει να δοκιμάσεις τώρα που έχεις άπλετο χρόνο στο σπίτι

Unsplash

Το 2020 είναι μια παράξενη χρονιά και δεν μπορεί κανείς να φέρει αντίρρηση στην παραπάνω διαπίστωση. Το φετινό φθινόπωρο μάς έφερε εκτός από τις συνήθεις βροχές και τα ρομαντικά πεσμένα φύλλα και το δεύτερο lockdown, που βιώνουμε σαφώς καλύτερα προετοιμασμένοι από το πρώτο. Κι αν στο πρώτο lockdown «μούδιασες» και δεν ήξερες τι να κάνεις με τον χρόνο σου, είμαι εδώ για να φροντίσω το δεύτερο να το αξιοποιήσεις προσφέροντας νέες εμπειρίες στον εαυτό σου και τη φροντίδα που σου χρειάζεται. Γιατί αυτή μπορεί να είναι μια παράξενη εποχή αλλά θα τη ζήσεις όσο καλύτερα γίνεται. Και πίστεψε με γίνεται πολύ καλύτερα.

Έχεις εμπεδώσει ήδη ότι το σπίτι σου είναι ο χώρος στον οποίο θα περάσεις όχι μόνο αυτή την περίοδο των αυστηρών μέτρων του περιορισμού της κυκλοφορίας, αλλά σίγουρα κι ένα μεγάλο μέρος του επόμενου διαστήματος μέχρι η λέξη πανδημία να ηχεί ως κάτι παρελθοντικό στα αυτιά μας. Αυτό που ίσως έχεις ξεχάσει είναι ότι το σπίτι σου πάντα ήταν το πιο δικό σου καταφύγιο. Αυτό που πάντα παραπονιόσουν ότι δεν είχες χρόνο να απολαύσεις. Ο χρόνος δόθηκε και το σπίτι σου περιμένει να βιώσεις μέσα του όλες τις καινούργιες εμπειρίες που ανέβαλες. Κι εγώ έχω να σου προτείνω μερικές. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Φτιάξε τον καφέ σου και έλα να στα πω.

Όλα τα ωραία πράγματα ξεκινούν με καφέ και έτσι θα ξεκινήσει κι αυτή η λίστα. Έτσι ξεκινά άλλωστε και η κάθε μέρα σου. Καθώς κρυώνει ο καιρός η κούπα με τον ζεστό σου καφέ γίνεται η εμπειρία καλωσορίσματός σου στον κόσμο κάθε πρωί και είναι μια εμπειρία που δεν παραλείπεται όσο παράξενη κι αν γίνει η εποχή μας. Πώς να μιλήσουμε για νέες εμπειρίες αν δεν αναφερθούμε στην εμπειρία κλειδί; Βάλε, λοιπόν, μια κούπα καφέ από τα νέα Nescafè®  Gold Coconut Latte ή Nescafè® Gold Almond Latte κι έλα να δεις πώς κάθε νέα ασχολία σου θα γίνει μια συναρπαστική περιπέτεια στο «άγνωστο».

#1. Γίνε ο ειδικός του καφέ του σπιτιού σου

Είπαμε, εν αρχή είναι ο καφές. Το 2020 δεν είναι μόνο η γεύση που ψάχνουμε στον καφέ. Μας ενδιαφέρουν τα συστατικά, ο τρόπος παρασκευής του, τα οφέλη του στην υγεία μας, η ιστορία του, αλλά και το αν τα προϊόντα καφέ που μας προσφέρονται μπορούν να ακολουθήσουν τις αλλαγές στο lifestyle μας.

Είναι, λοιπόν, αυτή η κατάλληλη ευκαιρία να ενημερωθείς για τα προϊόντα του Nescafè® και να διαλέξεις αυτά που σου ταιριάζουν. Να μάθεις πώς να φτιάχνεις τον καφέ σου με τρόπο που να σου θυμίζει τον barista του πιο αγαπημένου σου καφέ της πόλης και να τον απολαμβάνεις σε κάθε νέα σου δραστηριότητα.

νέα πράγματα σπίτι νέα πράγματα σπίτι

Σε αυτό το lockdown είπαμε ότι θα γεμίσεις τις αποσκευές σου (αυτές που χρησιμοποιούσες για τα ταξίδια σου) με νέες εμπειρίες. Νέα εμπειρία ήθελες; Ο καφές Nescafè® Gold στην προσφέρει με τα πρώτα vegan latte ροφήματα για το σπίτι. Είτε είσαι vegan, είτε ακολουθείς non dairy διατροφή είτε απλά θες μια νέα γεύση στον ουρανίσκο σου τα Nescafè® Gold Coconut Latte ή Nescafè® Gold Almond Latte είναι η απάντηση. Από εκλεκτούς κόκκους arabica και robusta και υπέροχη γεύση αμυγδάλου και καρύδας θα γίνουν η νέα σου απόλαυση σε αυτό το «ταξίδι». Κι επειδή διανύουμε το 4ο κύμα καφέ να σε ενημερώσω ότι ο καφές Nescafè® Gold χρησιμοποιεί ανώτερα ποιοτικά προϊόντα από φυσικά συστατικά. Από τη γαλάζια και την πράσινη συσκευασία τους, vegan latte ροφήματα βρίσκονται στην κούπα σου κι είσαι έτοιμη για το επόμενο βήμα.

#2. Διάβασε πολλά βιβλία

νέα πράγματα σπίτι Unsplash

Μήπως το δεύτερο lockdown είναι η ευκαιρία να μειωθεί η στοίβα των βιβλίων στο κομοδίνο σου; Ξέρεις κι εσύ ότι η έλλειψη χρόνου υπήρξε για καιρό η καλύτερη δικαιολογία για να αφήνεις τα βιβλία σου ατέλειωτα. Αν δεν σε τραβάει κανένα από όσα σε περιμένουν υπομονετικά στο κομοδίνο δοκίμασε να διαβάσεις κάτι καινούργιο. Ένας εγγυημένος τρόπος για να διαλέξεις το βιβλίο που θα κρατήσει το ενδιαφέρον σου είναι να διαλέξεις έναν τίτλο ενός συγγραφέα που κάποτε σε ενθουσίασε. Κι αν έχεις τελειώσει τη δική του βιβλιογραφία τότε ψάξε τις επιρροές του.

Ένας καινούργιος κόσμος ανάγνωσης θα ανοίξει μπροστά σου και ξέρεις τι λένε. Η ευτυχία είναι μια κούπα καφέ κι ένα καλό βιβλίο. Μόλις τα έχεις και τα δύο στα χέρια σου θα μεταφερθείς σε έναν νέο κόσμο γεμάτο μυρωδιά καφέ, εικόνες φανταστικές και διαλόγους.

#3. Κράτα ημερολόγιο

Unsplash

Η εμπειρία που ζούμε το 2020 θα αποτυπωθεί κάποια στιγμή σε στατιστικά και βιβλία ιστορίας. Όμως που θα βρίσκεται η δική σου ιστορία σε όλα αυτά; Το να κρατήσεις ημερολόγιο αυτή την περίοδο θα είναι μια χρήσιμη υπενθύμιση στα χρόνια που θα ακολουθήσουν για όλα όσα ένιωσες αυτήν την παράξενη χρονιά. Θα σε βοηθήσει αργότερα να μπορέσεις να τα επαναφέρεις στη μνήμη σου ή να τα διηγηθείς σε ανθρώπους που θα γνωρίσεις.

Ακόμα κι αν νομίζεις ότι δυσκολεύεσαι να γράψεις τις λέξεις «Αγαπητό μου ημερολόγιο» δεν χρειάζεται τα δικά σου «Απομνημονεύματα» αυτής της περιόδου να έχουν την κλασική μορφή ενός ημερολογίου. Βγάλε μία φωτογραφία την ημέρα, ή κάνε μια συλλογή από post it γράφοντας μια φράση την ημέρα. Σκίτσαρε, γράψε έναν στίχο ή απλά μια λίστα με τα πράγματα με τα οποία γέμισες τη μέρα σου. Ξέρω ήδη την πρώτη σου φράση. «Αγαπητό μου ημερολόγιο μόλις δοκίμασα το Nescafè® Gold Almond Latte και η πλούσια κρέμα του μου ζέστανε την καρδιά».

#4. Πήγαινε ψηφιακά σε ένα σπουδαίο μουσείο

νέα πράγματα σπίτι Unsplash

Ξέρω πώς σχεδίαζες κάθε χρόνο τα ταξίδια σου διεξοδικά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα στερηθείς τη δόση πολιτισμού που πάντα έπαιρνες από το εξωτερικό. Αυτή η περίοδος σου δίνει την ευκαιρία να επισκεφθείς πολλά περισσότερα μέρη από όσα θα μπορούσες να επισκεφθείς δια της φυσικής παρουσίας σου μέσα σε έναν χρόνο. Δεκάδες μουσεία σε όλο τον κόσμο προσφέρουν online περιηγήσεις στα εκθέματα και τους χώρους τους.

Προσωπικό μου αγαπημένο, η γκαλερί Uffizi στη Φλωρεντία που προσφέρει μια σειρά από video stories που μπορείς να παρακολουθήσεις στο site της.

#5. Βρες δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα

νέα πράγματα σπίτι Unsplash

O χρόνος που σου δίνεται είναι ένα δώρο αν τον αξιοποιήσεις κατάλληλα. Πόσες φορές έχεις ονειρευτεί ότι παρακολουθείς ξανά ενδιαφέροντα μαθήματα και μαθαίνεις νέα πράγματα. Μάλλον ήρθε ο καιρός να το κάνεις πράξη. Ίσως εκπλαγείς αν μάθεις ότι μπορείς να παρακολουθήσεις δωρεάν online σεμινάρια από Πανεπιστήμια όπως το Harvard αλλά μπορείς και στο λέω. Προγράμματα εκπαίδευσης αρκετών εβδομάδων προσφέρονται δωρεάν από μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια της γης.

Έτσι όχι μόνο θα πάρεις μια μικρή γεύση από το πώς είναι να είσαι φοιτήτρια σε αυτά τα ιδρύματα αλλά θα μπορέσεις να προσθέσεις και κάτι ακόμα στο βιογραφικό σου. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου έλεγαν οι αρχαίοι. Και τώρα που είπα αρχαίοι, μπορείς να μελετήσεις και τα αρχαία αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ναι, στο Harvard.

#6.Οργάνωσε ραντεβού για καφέ με τις φίλες σου

νέα πράγματα σπίτι Unsplash

Ξέρεις ήδη από το πρώτο lockdown ότι το πιο δύσκολο πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να μπορέσεις να αντεπεξέλθεις στην έλλειψη ανθρώπινης επαφής ειδικά αν μένεις μόνη σου. Ωστόσο, έμαθες επίσης τα οφέλη της σύγχρονης τεχνολογίας στη ζωή σου. Ποιος είπε ότι τα zoom calls είναι μόνο για επαγγελματικά meetings; Μπορείς να οργανώσεις ένα online ραντεβού μόνο για την απαραίτητη ψυχαγωγία σου. Βάλε τον εαυτό σου και τις φίλες σου σε πρόγραμμα και ορίστε μία ημέρα και ώρα της εβδομάδας που θα απολαμβάνετε, η κάθε μία από το σπίτι της, τα Nescafè® Gold Coconut Latte ή Nescafè® Gold Almond Latte σας κάνοντας παράλληλα βιντεοκλήση.

Η οργάνωση είναι το κλειδί στο να είστε διαθέσιμες η μία για την άλλη και να μπορείτε όλες μαζί να απολαύσετε τον καφέ σας όπως πριν. Έστω κι αν ανάμεσα σας εκτός από τη μυρωδιά των ζεστών καφέδων σας υπάρχουν και οθόνες.

#7. Δοκίμασε μια καινούργια μέθοδο άσκησης

Unsplash

Αν μέχρι τώρα ήσουν πιστή ενός είδους προπόνησης που γινόταν αυστηρά στο γυμναστήριό σου, ήρθε η στιγμή να δοκιμάσεις ένα νέο είδος άσκησης. Εσύ έχεις ακούσει για τη yogilates για παράδειγμα; Είναι μια μέθοδος εκγύμνασης που συνδυάζει τις asanas της yoga με τις θεραπευτικές ιδιότητες του pilates και έχει έρθει ο καιρός να δεις τα οφέλη της.

Αντίστοιχα αν ήσουν ορκισμένη fan της yoga ο τρόπος να βάλεις κάτι καινούργιο στη ζωή σου είναι να ανοίξεις το youtube και να βρεις ένα από τα δεκάδες προγράμματα γυμναστικής που σου προτείνουν personal trainers από όλο τον κόσμο. Το πεδίο είναι ελεύθερο και το youtube έχει άπειρες επιλογές. Με προσοχή και ακολουθώντας πιστά τις υποδείξεις των ειδικών μπορείς να δοκιμάσεις τα πάντα.

#8. Κάνε διαλογισμό

νέα πράγματα σπίτι Unsplash

Όταν διαλογιζόμαστε προσφέρουμε ένα πραγματικό δώρο στον εαυτό μας. Μειώνουμε τα επίπεδα άγχους μας, συνδεόμαστε καλύτερα, βελτιώνουμε τη συγκέντρωσή μας και είμαστε πιο ευγενικοί με τον εαυτό μας. Όλα απαραίτητα συστατικά στην πραγματικότητα που βιώνουμε εσύ κι εγώ.

Στο κινητό σου μπορείς να εγκαταστήσεις δεκάδες εφαρμογές που θα σε βοηθήσουν να μπεις στη διαδικασία του διαλογισμού με εύκολο τρόπο ακόμα κι αν είσαι εντελώς αρχάρια. Ενδεικτικά σου αναφέρω τις εφαρμογές Calm και Smiling Mind που μπορούν να σε βοηθήσουν να έρθεις σε επαφή με τον ανώτερο εαυτό σου έστω και για λίγα λεπτά της ημέρας.

#9. Ξεκίνησε ένα DIY project

νέα πράγματα σπίτι Unsplash

Ξέρεις πόσα πράγματα μπορείς να κάνεις με τα χέρια σου και τις κατάλληλες οδηγίες; Άπειρα. Και στο λέω εγώ που έχω στο σπίτι μου από χειροποίητα γλαστράκια και θήκες για ρεσό μέχρι ολόκληρα έπιπλα. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι μπορεί να μπορώ να τα φτιάξω μέχρι που αποφάσισα να προσπαθήσω.

Μπορείς να ξεκινήσεις επίκαιρα φτιάχνοντας DIY στολίδια για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο σου ή να θέσεις έναν πιο μακροπρόθεσμο στόχο και να φτιάξεις ένα μικρό καναπεδάκι για το μπαλκόνι σου με παλέτες. Υπάρχουν δεκάδες DIY projects που μπορείς να αναλάβεις και θα βρεις ότι κάθε φορά που ασχολείσαι με ένα από αυτά, το άγχος σου διαλύεται σαν μια σταγόνα νερό που μόλις έπεσε στην θάλασσα. ή σαν μια κουταλιά Nescafè® μέσα στην κούπα σου, διάλεξε και πάρε.

#10. Καλλιέργησε το φαγητό σου

νέα πράγματα σπίτι Unsplash

Μιλώντας νωρίτερα για τον vegan τρόπο ζωής, που εναρμονίζεται με τη σύγχρονη ανάγκη του περιορισμού του food waste, έρχομαι να σου προτείνω μία ακόμα νέα εμπειρία. Έχεις σκεφτεί ποτέ να καλλιεργήσεις κάποια από τα τρόφιμα που χρησιμοποιείς; Όχι μόνο θα πρασινίσει το μπαλκόνι, τα παράθυρα ή ο κήπος σου αν είσαι τυχερή και διαθέτεις έναν, αλλά θα νιώθεις έξτρα ικανοποίηση κάθε φορά που ένα από τα υλικά του πιάτου σου το έχεις φροντίσει από την εποχή που ήταν σπόρος. Παράλληλα θα καταναλώνεις ακριβώς την ποσότητα που έχεις ανάγκη.

Δεν μιλάω για ολόκληρο μποστάνι αν δεν έχεις αυτή τη δυνατότητα αλλά έστω για λίγες γλάστρες με μυρωδικά ή λαχανικά. Θα εκπλαγείς με το πόσο γρήγορα θα μεγαλώσουν τώρα που έχεις όλο το χρόνο στη διάθεσή σου να τα φροντίσεις.

#11. Κάνε ένα διάλειμμα από τα social media

νέα πράγματα σπίτι Unsplash

Είτε μιλάμε για μία ώρα είτε για ένα ολόκληρο σαββατοκύριακο το να απέχεις από το ανελέητο σκρολάρισμα στα social media σίγουρα θα αποδειχθεί μια νέα εμπειρία. Εδώ και αρκετά χρόνια τα social media έχουν γίνει η προέκταση του εαυτού μας, με τρόπο που συχνά τον αντιλαμβανόμαστε μέσα από την εικόνα που έχουν οι άλλοι για εμάς.

Τώρα που έχεις επιτέλους χρόνο για τον εαυτό σου, αφιέρωσε λίγο από αυτόν σε εσένα. Χωρίς οθόνες, like και share. Απλά εσύ και η κούπα του καφέ σου.

#12. Πες ευχαριστώ συχνότερα

Unsplash

Όταν τελικά βγαίνεις έξω, για τα απαραίτητα, μην ξεχνάς να λες «ευχαριστώ» όσο πιο συχνά μπορείς. Στους ανθρώπους που αναγκάζονται να δουλεύουν και να έρχονται σε επαφή με το κοινό και στον εαυτό σου που καταφέρνεις να σε φροντίζεις όσο καλύτερα μπορείς. Όταν αμφιβάλλεις για οτιδήποτε, απλά πες «ευχαριστώ» και αμέσως θα νιώσεις καλύτερα και ίσως βοηθήσεις και κάποιον άλλο να νιώσει εξίσου καλά.

Η ευγνωμοσύνη είναι η έννοια που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάς. Είναι αυτή που θες να νιώθεις από την ώρα που ξυπνάς. Από τη στιγμή που πίνεις την πρώτη γουλιά του καφέ σου. Ως την ώρα που θα φροντίσεις το σώμα σου, που θα εκπαιδεύσεις σε κάτι νέο το μυαλό σου, που θα φροντίσεις τις γλάστρες σου και το σπίτι σου, μέχρι που θα σβήσεις το φως και θα κοιμηθείς.

Σε ευχαριστώ κι εγώ που με διάβασες.

Sponsored by Nescafè®