FIT LIKE A PRO

Yoga και Pilates μαζί; Η Yogilates instructor Νικολέτα Βερναδάκη σού λύνει τις απορίες για τη γυμναστική που θα αλλάξει το σώμα σου

Μαριλένα Σπηλιωτοπούλου

Η Νικολέτα Βερναδάκη είναι η νέα μας guest fitness editor στη στήλη “Fit Like  A Pro” και σύντομα θα γυμνάζεστε παρέα μέσα από τα στοχευμένα fitness videos που ετοιμάζουμε μαζί της εδώ στο Ladylike. Μετά από 8 χρόνια εμπειρίας στη yoga η Νικολέτα συστήνει το Yogilates, μέθοδο εκγύμνασης που συνδυάζει τις asanas της yoga με τις θεραπευτικές ιδιότητες του pilates.

H Nικολέτα ήρθε πρώτη φορά σε επαφή με τη yoga το 2013 και έκτοτε αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής της ζωής. Με την πρόοδο της προσωπικής της άσκησης, η ενασχόληση με τη διδασκαλία ήρθε πολύ φυσικά. Η διδασκαλία της έχει ως σκοπό την καλλιέργεια και προαγωγή της υγείας και ευεξίας σε σωματικό, ψυχικό, νοητικό, ενεργειακό και πνευματικό επίπεδο. Όπως μας λέει, το Yogilates απευθύνεται σε καθημερινούς ανθρώπους με γρήγορους ρυθμούς ζωής, σε γονείς που θα ήθελαν να γυμναστούν μαζί με τα παιδιά τους, σε μαμάδες με λίγο διαθέσιμο χρόνο μέσα στη μέρα, σε ανθρώπους που θέλουν να χάσουν κιλά, αλλά και σε ανθρώπους που θέλουν να γυμνάσουν και να γραμμώσουν το σώμα τους (χωρίς να γίνουν ογκώδεις).

Η Νικολέτα απάντησε σε fitness ερωτήσεις που ίσως θα ήθελες να της κάνεις κι εσύ. Ακολουθούν οι απαντήσεις και οι συμβουλές της.

– Νικολέτα, πες μας λίγα βασικά πράγματα για το Yogilates και γιατί το θεωρείς εσύ την ιδανική μέθοδο εκγύμνασης. 

-«To Yogilates συνδυάζει ασκήσεις Yoga και Pilates και δημιουργήθηκε το 1997 από τον Jonathan Urla. Είναι μια μέθοδος άσκησης που ενσωματώνει τις βασικές αρχές ενδυνάμωσης και ευθυγράμμισης του Pilates με την πρακτική της Yoga. Είναι ένα πραγματικά ολοκληρωμένο, αποτελεσματικό και ασφαλές σύστημα γυμναστικής που μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το επίπεδό του.

Είναι ένα μοναδικό στυλ Yoga, το οποίο ξεκινά από το πάτωμα χρησιμοποιώντας την επίγνωση της αναπνοής και της ευθυγράμμισης για να σας προετοιμάσει διανοητικά και σωματικά για την εξάσκηση σας. Στη συνέχεια, ακολουθεί μια εντατική προθέρμανση για το σώμα στο πάτωμα, ενσωματώνοντας την ενίσχυση του πυρήνα και την επιμήκυνση της σπονδυλικής στήλης μέσω του Matwork Pilates με αναπνοές από την Hatha Yoga και βασικές Yoga Asanas. Οι ακολουθίες των ασκήσεων σχεδιάζονται προσεκτικά για να σας προετοιμάσουν σωστά καθώς προχωράτε από τη μία άσκηση στην άλλη. Από το πάτωμα, η άνοδος σας ομαλά σε στάση για χαιρετισμούς του ήλιου και μια ροή Yoga Vinyasa πιο απαιτητικών θέσεων Yoga που θα αναζωογονήσει το σώμα και την ψυχή σας. Όλα τα μαθήματα Yogilates τελειώνουν με αποκαταστατικές πόζες και τελειώνοντας χαλάρωση, που ονομάζεται Shavasana.

– Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που πιστεύει ο κόσμος για το Yogilates;
-«Ότι είναι εύκολο! Μετά το πρώτο μάθημα όμως όλοι αλλάζουν γνώμη. Παρ’ όλα, αυτά δεν είναι μια μέθοδος γυμναστικής που έχει ως σκοπό να κουράσει το σώμα, αλλά αντιθέτως να το δυναμώσει και να το επιμηκύνει χωρίς να “φουσκώνει».

-Ενδείκνυται για άτομα που έχουν λίγο χρόνο στη διάθεσή τους για άσκηση; 
-«Κάνω την πρακτική μου στην Yoga και Pilates τα τελευταία 9 χρόνια. Η απόφασή μου να ασχοληθώ κυρίως με το Yogilates ήταν βλέποντας μαμάδες δίπλα μου ή ανθρώπους που εργάζονται πολλές ώρες και μπορεί να έχουν διαθέσιμα για γυμναστική 20 λεπτά. Δημιούργησα λοιπόν και ολοκληρωμένα προγράμματα των 20 λεπτών τα οποία θα μπορούσε να κάνει ο οποιοσδήποτε. Το πιο σημαντικό για εμένα είναι να κινούμε το σώμα μας και να του κάνουμε το δώρο της άσκησης ακόμη και για λίγα λεπτά μέσα στη μέρα, και αυτό θα μας ευγνωμονεί και θα μας δίνει ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκειά της».

– Αν κάποιος θέλει να χάσει βάρος, το Yogilates είναι κατάλληλος τρόπος εκγύμνασης;
-«Φυσικά! Είναι το ιδανικό καθώς συνδυάζει ασκήσεις εκγύμνασης που επιμηκύνουν και δεν φουσκώνουν τους μυες καθώς και αερόβια άσκηση που ανεβάζει τους παλμούς μέσω των χαιρετισμών στον ήλιο».

«Στους μαθητές μου προτείνω Yogilates 2 φορές την εβδομάδα. Παρ’ όλα αυτά όλοι σχεδόν μου λένε ότι εντάσσουν 3-4 ασκήσεις που έχουμε μάθει κάθε πρωί μόλις ξυπνήσουν».

– Αν έπρεπε να κάνεις αυστηρά μόνο μία άσκηση την ημέρα Yogilates, ποια θα ήταν αυτή;
-«Το πιο δύσκολο και σημαντικό κομμάτι του Yogilates είναι οι αναπνοές. Να εισπνέουμε για 4 χρόνους και να εκπνέουμε για 6. Αυτού του είδους αναπνοής χαλαρώνει το νου και παράλληλα μας κάνει να έχουμε καλύτερη συγκέντρωση και συνειδητότητα. Ακόμη λοιπόν κι αν κάποια μέρα δεν μπορώ να κάνω τίποτε άλλο θα καθίσω στο κρεβάτι μου το πρωί σε στάση οκλαδόν θα πάρω 10 αναπνοές και θα κάνω twist προς τα αριστερά και δεξιά (ευγενής περιστροφή».

– Εσύ πώς ασχολήθηκες με το συγκεκριμένο είδος;
«Ο αθλητισμός μπήκε στην ζωή μου από την ηλικία των 6 ετών όπου και ασχολήθηκα με τον στίβο και μετά σε επίπεδο πρωταθλητισμού με την αντοχή στο τρέξιμο. Στο πανεπιστήμιο στην Αγγλία συνέχισα το τρέξιμο και ακόμη ξεκίνησα Kickbox, Yoga, Pilates και Ενόργανη Γυμναστική. Γυρνώντας το καλοκαίρι στην Ελλάδα και έχοντας τραυματίσει βαριά τα πόδια μου από τα χρόνια προπόνησης στο τρέξιμο γνώρισα μια υπέροχη δασκάλα Yoga η οποία με ενέπνευσε και μου έδειξε πως η γυμναστική δεν θα πρέπει να συνδυάζεται με πόνο αλλά με αγάπη για το σώμα και τον εαυτό μας. Δεν γυμναζόμαστε επειδή μισούμε το σώμα μας αλλά αντιθέτως επειδή το λατρεύουμε! Άρχισα σιγά σιγά να εντάσω στην πρακτική μου ασκήσεις Pilates που θεωρούσα ότι θα δυναμώσουν κατάλληλα το σώμα μου για να μπορέσει να κάνει της ασκήσεις γιόγκα και κάπως έτσι γεννήθηκε το Yogilates».

Τα tips της Νικολέτας Βερναδάκη για σωστή εκγύμναση με Yogilates

  • Μπορεί να επαναλαμβάνομαι αλλά… σωστές αναπνοές! Όλα ξεκινούν από την χαλιναγώγηση του μυαλού μας και την συγκέντρωση.
  • Οι σωστές ευθυγραμμίσεις στο σώμα μας που θα μας αποτρέψουν από το να τραυματιστούμε γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να μην αρκούμαστε στο να κάνουμε μόνο βίντεο από το σπίτι μας, αλλά να ξεκινήσουμε με έναν instructor, ο οποίος θα μας βοηθήσει να κατανοούμε καλύτερα τις ικανότητες μας.
  • Και τέλος το πιο σημαντικό tip είναι consistency. Κάντε έστω και 5 λεπτά την ημέρα, θα σας γεμίσει αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και στο τέλος της ημέρας θα ξέρετε ότι κάνατε κάτι πραγματικά και μόνο για εσάς. Είναι άλλωστε αδύνατο να δίνουμε στους άλλους εάν πρώτα δεν έχουμε γεμίσει τον εαυτό και την ψυχή μας.