ΦΥΤΑ

10 φυτά ιδανικά για μπαλκόνι που δεν το βλέπει ο ήλιος. Η σκιά δεν τα φοβίζει

Pexels

«Το μπαλκόνι μου είναι μονίμως στη σκιά. Κανένα φυτό δεν θα αντέξει για πολύ καιρό», σκέφτεσαι από μέσα σου όσο ο καιρός «ανοίγει» και η επιθυμία σου να γεμίσεις αυτό το μέρος του σπιτιού, γιγαντώνεται. Ωστόσο, ταυτόχρονα, απογοητεύεσαι όσο η ιδεά του να γεμίσεις το μπαλκόνι με λουλούδια και φυτά απομακρύνεται. Η άποψη πως όλα τα φυτά χρειάζονται ήλιο για να ευδοκιμήσουν, έχει εντυπωθεί στο μυαλό σου. Τα όνειρά σου σκιάζονται, το ίδιο και το μπαλκόνι σου. Τσάμπα η απογοήτευση, θα σου πω εγώ. Για όλα υπάρχουν λύσεις, όπως και γι’ αυτήν την περίπτωση.

Η λύση ακούει στα σκιόφυτα. Πρόκειται για είδη φυτών που αντέχουν σε σκιά για μεγάλο χρονικό διάστημα και η ανάγκη τους για ηλιακό φως είναι ελάχιστη. Αυτά τα φυτά διαθέτουν την ικανότητα προσαρμογής ή και εγκλιματισμού σε περιβάλλοντα με χαμηλό φωτισμό. Τα παρακάτω φυτά, λοιπόν, είναι ιδανικά για το μπαλκόνι σου που ήλιος δεν το βλέπει και hello darkness, my old friend.

Σημαντικό tip: Το πότισμα παίζει ίσως τον σημαντικότερο ρόλο στην αντοχή των φυτών σου στη σκιά. Αυτό θα πρέπει να γίνεται μόνο εφόσον το χώμα έχει στεγνώσει τελείως. Η πτώση φύλλων, λουλουδιών, καθώς επίσης ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών και το σαπίσματα στις ρίζες ελλοχεύουν απο το υπερβολικό πότισμα. Απόφυγε επίσης και την υπερβολική λίπανση για να μην έχουν καψίματα στο φύλλωμα και τα λουλούδια τους.

Αράλια/Aralia japonica: Ανάμεσα στα top φυτά που αγαπούν τη σκιά

Με καταγωγή από την Άπω Ανατολή, η αράλια με τα γυαλιστερά της φύλλα είναι το must φυτό για το σκιερό σου μπαλκόνι.

Κισσός: Το ανθεκτικότερο ανάμεσα στα ανθεκτικότερα φυτά

Ένας κισσός ταιριάζει κυριολεκτικά πάντα και παντού και τα σκιερά περιβάλλοντα δεν αποτελούν εξαίρεση.

Καμέλια: Ο καλλωπιστικός θάμνος που αγαπάει τη σκιά

Η καμέλια με το εντυπωσιακό φύλλωμα και τα λευκά, ροζέ ή κόκκινα άνθη, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα φυτά που απεχθάνονται τις ηλιόλουστες θέσεις. Η ζέστη και η άμεση έκθεση στο ηλιακό φως ενέχουν τον κίνδυνο εγκαυμάτων στο φύλλωμα τους.

Ορτανσία

Καμιά σκιά δεν φοβίζει την ορτανσία. Ούτε καν αυτή που «αγκαλιάζει» το μπαλκόνι σου. Αν και λατρεύει τη ζέστη, απεχθάνεται την άμεση επαφή με ηλιακό φως, το οποίο έχει την τάση να δημιουργεί εγκαύματα στο φύλλωμά της.

Γεράνι

Το γεράνι είναι γνωστό για την ανεκτικότητά του στη σκιά, αν και η ανθοφορία του δεν είναι τόσο έντονη σε σκιερές θέσεις.

Γαρδένια

Για τη γαρδένια με τα όμορφα λευκά άνθη, σου είχα μιλήσει παλαιότερα στο θέμα με τα φυτά που έχουν έντονο άρωμα και θα χαρίσουν την πιο ωραία μυρωδιά στο μπαλκόνι σου. Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, σου δίνω έναν extra λόγο να αποκτήσεις μία μοσχομυριστή γαρδένια γιατί μπορεί και ανθίζει κανονικότατα σε σκιερά μέρη.

Αζαλέα: Ανάμεσα στα φυτά που «παίρνουν» τα πάνω τους στη σκιά

Η αζαλέα ευδοκιμεί σε σκιά και επομένως βρίσκεται ανάμεσα στα φυτά που ταιριάζουν στο σκιερό σου μπαλκόνι.

Ρυγχόσπερμο

Το ρυγχόσπερμο βρίσκεται ανάμεσα στα αναρριχώμενα φυτά που θα δεις να κοσμεί τοίχους, φράχτες, κιόσκια και κάθε λογής στύλους σε αυλές, μπαλκόνια, κήπους και ταράτσες. Είτε αυτά τα μέρη λούζονται από ήλιο, είτε κατακλύζονται από σκιά. Το σκιερό μπαλκόνι σου, είναι και αυτό μία ιδανική τοποθεσία.

Μπιγκόνια

Η μπιγκόνια τα πάει πολύ καλά με τη σκιά. Για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, προτίμησε την κόκκινη εκδοχή της.