ΦΥΤΑ

10 φυτά εσωτερικού χώρου που είναι ασφαλή για τη γάτα και τον σκύλο σου

Unsplash

Κι εκεί που κάθεσαι αμέριμνη στον καναπέ και κάνεις ζάπινγκ στην τηλεόραση, με την άκρη του ματιού σου εντοπίζεις τον τετράποδο συγκάτοικό σου να μασουλάει τα φύλλα του αγαπημένου σου φυτού, που πριν λίγο τοποθέτησες στο βοηθητικό τραπεζάκι. Αρχικά, σε πιάνει ταραχή στην ιδέα πως το λατρεμένο σου φυτό μόλις καταστράφηκε, ενώ σε δεύτερη φάση αρχίζεις και αγχώνεσαι που η γάτα ή ο σκύλος σου μόλις μασούλησε πρασινάδες που ίσως είναι τοξικές για το στομάχι τους.

«Γιατί οι γάτες και οι σκύλοι τρώνε φυτά εσωτερικού χώρου;». Κάποιοι πιστεύουν ότι επιδιώκουν να ανακουφιστούν από τυχόν στομαχόπονο ή να βοηθήσουν τη διαδικασία χώνεψης των τριχόμπαλων που έχουν καταπιεί. Κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι προσπαθούν να υποκαταστήσουν κάποια διατροφική τους ανεπάρκεια. Βέβαια ισχύει και το πολύ πιο απλό ενδεχόμενο να τα δαγκώνουν καθώς παίζουν. Σε κάθε περίπτωση, η κατάποσή τους είναι ικανή να προκαλέσει στους χνουδωτούς σου φίλους εμετό, επιληπτική κρίση, τρέμουλο (ή και πολύ χειρότερα).

Η τοποθέτηση των φυτών σε σημείο που να μην μπορούν να προσεγγιστούν άμεσα από τα κατοικίδιά σου, είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα. Εάν έχεις σκύλο, είσαι ok σε αυτήν τη φάση. Εάν, όμως, έχεις (και) γάτα, τα πράγματα κάπως αλλάζουν. Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι γάτες ανήκουν στην οικογένεια των αιλουροειδών. Αυτό σημαίνει πως είναι ικανές να προσεγγίσουν κυριολεκτικά και το πιο δυσπρόσβατο μέρος του σπιτιού (εάν έχεις δει βιντεάκια στο Instagram και στο TikTok, καταλαβαίνεις).

Για τον λόγο αυτό – αλλά και για παν ενδεχόμενο, είναι προτιμότερο τα φυτά που επιλέγεις να είναι pet-friendly (με εξαίρεση φυσικά το ειδικό χόρτο που προμηθεύεσαι για τη γατούλα σου). Τα παρακάτω φυτά, λοιπόν, αναγνωρίζονται από την Αμερικανική Εταιρεία για την Πρόληψη της Βάναυσης Μεταχείρισης των Ζώων (ASPCA) ασφαλή και μη τοξικά για γάτες και σκύλους.

Στα ασφαλή φυτά η καλαθέα Orbifolia

Χλωρόφυτο

Στα ασφαλή φυτά για τα κατοικίδια και η φτέρη της Βοστώνης

Αρέκα

Στα ασφαλή φυτά και η μπανανιά

Πεπερόμια

Πόλκα

Μπουκαρνέα

Ορχιδέα

Παχύφυτα (τα περισσότερα) και βότανα