ΦΥΤΑ

10 ανθεκτικά φυτά για παραθαλάσσιες περιοχές

Pexels

Εάν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που μένουν δίπλα σε θάλασσα ή η εξοχική τους κατοικία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την παραλία, αλλά ταυτόχρονα είσαι ανάμεσα στους fans των φυτών, άσε με να μαντέψω το μεγαλύτερο πρόβλημά σου, κάθε μα κάθε καλοκαίρι. Ό,τι λουλούδια, ό,τι φυτά και γενικότερα όποια πρασινάδα κι αν αποφασίσεις να φυτέψεις στον κήπο ή τη βεράντα σου, δεν αντέχουν για πολύ καιρό. Φτου κι απ’ την αρχή.

Η πικρή αλήθεια βρίσκεται στην παραδοχή πως πολλά από τα αγαπημένα σου φυτά, δεν είναι ιδανικά για παραθαλάσσια μέρη, γιατί δεν αντέχουν το αλάτι. Οι απαιτητικές κλιματικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτές τις περιοχές, λοιπόν, με βασικό παράγοντα το αλάτι και τον αέρα, επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη των περισσότερων φυτών.

Η αλατότητα του εδάφους, τα υδροσταγονίδια της θάλασσας και οι έντονοι άνεμοι διαμορφώνουν ένα δύσκολο περιβάλλον επιβίωσης. Σαν το Survivor των φυτών ένα πράγμα. Εσύ, όμως, δεν χρειάζεται να σκας για τίποτα από τα παραπάνω. Το μυστικό βρίσκεται στην σωστή επιλογή φυτών και τα παρακάτω είναι αρκετά ανθεκτικά ώστε να σου χαρίσουν την ομορφιά τους καθόλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Μαστιχάκι

Το μαστιχάκι που ανήκει στο ίδιο γενεαλογικό δέντρο με το γεράνι, είναι ένα φυτό ιδιαίτερα ανθεκτικό στην ξηρασία, στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού καθώς και στην αλατότητα του εδάφους.

Μετροσίδηρος

Έχε κατά νου και τον αειθαλή θάμνο με τα εκπληκτικά άνθη σε βαθυκόκκινη απόχρωση που ακούει στο όνομα μετροσίδηρος.

Γκαζάνια – Ανάμεσα στα πιο εντυπωσιακά και ανθεκτικά στο αλάτι φυτά

Ανάμεσα στα πιο ανθεκτικά, καλοκαιρινά φυτά για παραθαλάσσιες περιοχές συγκαταλέγεται και η γκαζάνια, λόγω της μεγάλης αντοχής της στα άλατα.

Βουκαμβίλια – Ανάμεσα στα φυτά  συνώνυμο του καλοκαιριού

Τη βουκαμβίλια τη συναντάς πολύ συχνά σε αυλές σπιτιών που δεσπόζουν στα σοκάκια των ελληνικών νησιών κι όχι άδικα, αφού μιλάμε για το κατ’ εξοχήν φυτό που ευδοκιμεί σε παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές.

Φυτά για παραθαλάσσιες περιοχές: Λαντάνα

Η προσαρμοστικότητά της σε συνθήκες αυξημένης αλατότητας, υψηλής θερμοκρασίας και ξηρασίας, καθιστά τη λαντάνα καλλωπιστικό θάμνο, ιδανικό για το παραθαλάσσιο σπίτι σου.

Φραγκοσυκιά

Εάν είσαι fan των κάκτων, τότε η ανθεκτική στο αλάτι φραγκοσυκιά είναι μία ιδανική επιλογή.

Βιβούρνο

Το βιβούρνο που διεκδικεί μία θέση ανάμεσα στα φυτά που αντέχουν στον αέρα και τους βοριάδες, διεκδικεί άλλη μία ανάμεσα σε αυτά που αντέχουν το αλάτι.

Γκαϊλάρδια

Η εντυπωσιακή γκαϊλάρδια όχι μόνο θα ντύσει τον τον κήπο ή τη βεράντα με τα χρώματα του κόκκινου, του κίτρινου και του πορτοκαλί, αλλά θα σου κρατήσει συντροφιά με την ομορφιά της για όσο διάστημα διαρκεί το καλοκαίρι, μέχρι και τις πρώτες μέρες του φθινοπώρου. Η ανθεκτικότητά της θα σε ανταμείψει και με το παραπάνω.

Ιβίσκος

O ιβίσκος βρίσκεται ανάμεσα σε αυτά τα 8 ανθεκτικά λουλούδια στον ήλιο και τη ζέστη που μπορείς να φυτέψεις το καλοκαίρι. Βρίσκεται, επίσης, ανάμεσα στα φυτά που δεν θα σε παιδέψουν καθόλου όσο αλάτι κι αν φέρνει το κύμα και ο αέρας στο μπαλκόνι και τον κήπο σου.

Κισσός – Από τα ανθεκτικότερα φυτά

Ο κισσός παίρνει το βραβείο του ανθεκτικότερου από τα ανθεκτικότερα φυτά και η αντίστασή του στην επίθεση που δέχεται από το αλάτι βρίσκεται ανάμεσα στους λόγους επιβράβευσής του.