ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ζέτα Δούκα – Γιώργος Κιμούλης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την εκδίκαση της αγωγής για τη δημόσια καταγγελία της εναντίον του

24MEDIA Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Την Πέμπτη 27 Απριλίου εκδικάζονται οι αγωγές που έχει καταθέσει ο Γιώργος Κιμούλης κατά της Ζέτας Δούκα, της Δώρας Χρυσικού, του Νίκου Ψαρρά (ακόμα έχει προχωρήσει σε αγωγές κατά του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και μελών του Πειθαρχικού Συμβουλίου του). Με τις αγωγές που έχει καταθέσει συνολικά, ο ηθοποιός ζητά αποζημίωση ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ για ηθική βλάβη και διαφυγόντα κέρδη. Ήταν τον Ιανουάριο του 2021 που η Ζέτα Δούκα κατήγγειλε για πρώτη φορά τον Γιώργο Κιμούλη για κακοποιητική συμπεριφορά, κατονομάζοντάς τον σε συνέντευξή της στην εκπομπή Παμε Δανάη, του Mega.

Η δημόσια αυτή καταγγελία στην οποία είχε προχωρήσει η Ζέτα Δούκα, ήταν η αφορμή να ξεκινήσει το #MeToo στον χώρο του θεάτρου. Η Ζέτα Δούκα είχε καταγγείλει τον Γιώργο Κιμούλη για περιστατικά ψυχολογικής, λεκτικής και σε μία περίπτωση σωματικής βίας στη συνεργασία τους στην παράσταση Πιο Κοντά το 2008.

Οι συνάδελφοί της σε εκείνη την παράσταση, Δώρα Χρυσικού και Νίκος Ψαρράς είχαν από την πρώτη στιγμή πάρει θέση υπέρ της Ζέτας Δούκα, ενώ ο Γιώργος Κιμούλης είχε προαναγγείλει ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον της συναδέλφου του. Η εξομολόγηση της Ζέτας Δούκα έφερε κι άλλες δημόσιες εξομολογήσεις από ηθοποιούς που είχαν συνεργαστεί με τον Γιώργο Κιμούλη. Η Ευδοκία Ρουμελιώτη, η Κατερίνα Γερονικολού και η Αλεξάνδρα Ταβουλάρη ήταν τρεις από αυτές.

Η στιγμή της εκδίκασης των αγωγών με τις οποίες ο Γιώργος Κιμούλης απάντησε στις καταγγελίες έχει φτάσει. Ο Γιώργος Κιμούλης, έφτασε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών στο οποίο μπήκε από την πίσω πόρτα, ωστόσο, στάθηκε μπροστά στις κάμερες και μίλησε για το κίνημα #MeToo το οποίο χαρακτήρισε σπουδαίο και ταυτόχρονα για πρόσωπα τα οποία «προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν αυτό το κίνημα».

«Είναι στη φύση του ανθρώπου, φαίνεται, και να ψεύδεται και να κάνει καταγγελίες ψευδείς. Αυτά τα πρόσωπα, κατά τη γνώμη μου, πέραν του ότι συκοφαντούν και δημιουργούν την ηθική βλάβη προς αυτούς που ψευδώς καταγγέλλουν, πρέπει να τιμωρούνται ακριβώς για να προστατευθεί το κίνημα αυτό», είπε ο Γιώργος Κιμούλης, που έχει επιστρέψει στο θέατρο εδώ και κάποιους μήνες.

Οι ψευδείς καταγγελίες είναι, κατά κανόνα, στατιστικά πολύ πολύ λιγότερες από εκείνες που αποδεικνύονται αληθείς. Η φύση του ανθρώπου δεν είναι μάλλον να μπλέκει με δικαστικούς αγώνες και να εκθέτει τις πληγές του στο φως, άνευ λόγου, έτσι απλά για τη διασκέδασή του ή για όποια εκμετάλλευση, που τα συγκεκριμένα τουλάχιστον πρόσωπα δεν είχαν και καμία ανάγκη. Όπως και να ‘χει, αυτή είναι η θέση του φερόμενου κακοποιητή και αυτή θα υποστηρίξει στο δικαστήριο.

Εκεί έφτασε και η Ζέτα Δούκα που παραχώρησε δηλώσεις στις τηλεοπτικές κάμερες. «Θα σας πω δύο λόγια γιατί πρέπει να φύγω. Η αγωγή συζητήθηκε, περιμένουμε την απόφαση. Τα υπόλοιπα θα σας τα πει ο κ. Γεραρής. Ευχαριστώ πολύ», ανέφερε η Ζέτα Δούκα και τον λόγο πήρε ο δικηγόρος της.

Ο Γιώργος Γεραρής ήταν που αποκάλυψε και τον λόγο για τον οποίο δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο η Δώρα Χρυσικού και ο Νίκος Ψαρράς. «Η κυρία Χρυσικού βρίσκεται στο εξωτερικό αυτή τη στιγμή, ο κύριος Ψαρράς είναι σε γυρίσματα», σημείωσε ο δικηγόρος.

«Συζητήθηκε σήμερα η αγωγή του κου Κιμούλη κατά της κας Δούκα, του κου Ψαρρά και της κας Χρυσικού. Θα σας θυμίσω ότι η κα Δούκα μίλησε στις 26 Ιανουαρίου 2021 κι έκανε την καταγγελία δημόσια για όσα βίωσε δίπλα στον κο Κιμούλη. Από την αμέσως επόμενη μέρα ο κος Ψαρράς και η κα Χρυσικού προς τιμήν τους βγήκαν και τη στήριξαν λέγοντας ότι λέει αλήθεια.

Η δίκη που γίνεται σήμερα, γίνεται γιατί ο κος Κιμούλης αποφάσισε να ασκήσει μία κοινή αγωγή κατά των τριών αυτών ανθρώπων προσπαθώντας να “αχρηστεύσει” δικονομικά τις μαρτυρίες τους. Να καταστήσει διαδίκους τους δύο αυτόπτες μάρτυρες και έτσι να μην μπορούν να καταθέσουν υπέρ της κας Δούκα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δικηγόρος.

Σε ό,τι αφορά το ποινικό μέρος της υπόθεσης ο Γιώργος Γεραρής δήλωσε: «Έχουν πάει όλες οι μηνύσεις στον Εισαγγελέα, αφού περατώθηκε η προκαταρκτική εξέταση. Ο Εισαγγελέας τις αξιολογεί, τις μελετά και θα αποφασίσει εάν και κατά ποιων προσώπων θα ασκήσει ποινική δίωξη», σημείωσε.

«Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και είμαστε σίγουροι πως η αλήθεια θα λάμψει», κατέληξε ο δικηγόρος της ηθοποιού.