ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ζέτα Δούκα: Φωτογραφίζεται στη φύση και στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα για τις φωτιές

24Media Αγγελική Καλαμαρά

Δεν είναι μόνο τα μάτια μας που υποφέρουν όταν βλέπουμε συνεχώς στην επικαιρότητα να ξεπηδούν νέες εστίες φωτιάς που καίνε του πνεύμονες πρασίνου της χώρας μας. Είναι κυρίως η καρδιά μας που βλέπει ότι εμείς οι ελάχιστοι, εμείς οι λίγοι, πληγώνουμε ανεπανόρθωτα τη φύση και το μεγαλείο της, σαν να μην ξέρουμε ότι το μέλλον μας σε αυτόν τον πλανήτη έχει άμεση εξάρτηση από τη συμπεριφορά μας απέναντί του. Γι’ αυτό το μέλλον που μοιάζει ζοφερό, μίλησε η Ζέτα Δούκα στην τελευταία της ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.

Η Ζέτα Δούκα μοιράστηκε φωτογραφίες της από καταπράσινα τοπία, άγρια βράχια, δέντρα που έχουν ζήσει στον πλανήτη πολύ περισσότερο από εσένα, εμένα και την ίδια και μίλησε για το μεγαλείο της φύσης και την κοινή μας μοίρα στον πλανήτη. Αυτό το μεγαλείο που όσο επιμένουμε να μην το σεβόμαστε, τόσο οδηγούμαστε όλο και πιο σίγουρα στον αφανισμό μας. Κι ο αφανισμός θα είναι κοινός για όλους όπως έγραψε η Ζέτα Δούκα, είτε μας προβληματίζει η προστασία του περιβάλλοντος, είτε κάνουμε τα στραβά μάτια στα κακώς κείμενα, είτε της βάζουμε φωτιά και την καίμε.

«Η φύση, τα δέντρα , η θάλασσα, όλα τα ζωντανά πλάσματα, είναι οι ρίζες μας. Όλοι προερχόμαστε από το ίδιο κύτταρο. Κι όλοι θα αφανιστούμε με τον ίδιο τρόπο», έγραψε αρχικά η Ζέτα Δούκα.

«Και οι εμπρηστές. Και οι έχοντες συμφέροντα πάσης φύσεως. Και αυτοί που νίπτουν τας χείρας τους για να γλιτώσουν πρόσκαιρα τη τιμωρία. Και οι μικρόνοες που θεωρούν εαυτούς άτρωτους και υπεράνω», πρόσθεσε η ηθοποιός λέγοντας το αυτονόητο. Η μοίρα μας ως είδος είναι κοινή σε αυτόν τον πλανήτη.

«Αυτή η γη θα μπορούσε να μας θρέψει εάν ζούσαμε αρμονικά. Τώρα όμως θα μας αφανίσει. Όλους! Χωρίς καμία εξαίρεση», κατέληξε το ηχηρό μήνυμα που έστειλε μέσω Instagram η Ζέτα Δούκα.

Την Πέμπτη, 24 Αυγούστου, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, απηύθυνε αυστηρό μήνυμα προς τους δυνητικούς εμπρηστές τους οποίους χαρακτήρισε «αλιτήριους που απειλούν ζωές». Δεν υπήρξε κάποια παραδοχή για κάποιον λάθος χειρισμό, για κάποια έλλειψη στην πρόληψη σε περίπτωση που αναρωτιόσουν.

Εντωμεταξύ, οι φλόγες εξακολουθούν να καίνε (ξανά) τη χώρα. Στον Έβρο η καμένη έκταση υπολογίζεται να είναι πάνω από 617 χιλιάδες στρέμματα. Την Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2023, ένας ακόμα άνθρωπος εντοπίστηκε απανθρακωμένος στη Λευκίμμη Έβρου.