ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ζέτα Μακρυπούλια για όσα έζησε στη φωτιά στην Κύθνο: «Μαζέψτε δύο πράγματα και φεύγουμε»

Instagram.com/zeta_makripoulia_official

Μία ασυνήθιστη ανάρτηση πραγματοποίησε η Ζέτα Μακρυπούλια στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram. Για όποιον την ακολουθεί, αυτό που χαρακτηρίζει κάθε καλοκαιρινή ανάρτηση της ηθοποιού και παρουσιάστριας είναι η καλοκαιρινή ανεμελιά, το μπλε της θάλασσας, οι εξορμήσεις της στις παραλίες, οι εμπνευσμένες, ευτυχισμένες λεζάντες. Όμως αυτός ο Αύγουστος κλείνει με στιγμές που αποτελούν τουλάχιστον πρόκληση για όλους μας, καθώς τα πύρινα μέτωπα στη χώρα μας γεμίζουν τον ουρανό μας με φωτιά και τις καρδιές μας στάχτη και απόγνωση. Η Ζέτα Μακρυπούλια μίλησε για την φωτιά στην Κύθνο, καθώς την έζησε στο νησί. Και έβγαλε το συμπέρασμα που τείνουμε να βγάλουμε όλοι μας για το κεφάλαιο «πυρκαγιές στην Ελλάδα».

Η Ζέτα Μακρυπούλια μοιράστηκε μία σειρά από video και φωτογραφίες που ξεκίνησαν με το μελτέμι πριν την φωτιά και κατέληξαν σε εικόνες καταστροφής. Μαζί μοιράστηκε το χρονικό της πυρκαγιάς στην Κύθνο, όπως το έζησε. Περισσότερα από 400.000 στρέμματα έγιναν στάχτη μέσα στις τελευταίες λίγες ημέρες στη χώρα. Έβρος, Ροδόπη, Κύθνος ήταν μερικά από τα σημεία στον χάρτη μας που το κόκκινο χρώμα της φωτιάς αντικατέστησε το πράσινο.

«Ακόμα προσπαθώ να καταλάβω πως ένα άκρως ποιητικό και απολαυστικό, σε σχέση με την τοποθεσία, αυγουστιάκο μελτέμι, μετατράπηκε από ένα ξερόχορτο, όπως ακούστηκε ότι όλα άρχισαν, σε πύρινο τοπίο», ανέφερε αρχικά η Ζέτα Μακρυπούλια κι άρχισε την καταγραφή των γεγονότων όπως τα έζησε στην Κύθνο, αλλά και των συμπερασμάτων της.

«Ώρα 20:16. Χτυπάει το τηλέφωνο. “Όλα καλά εκεί; Μάθαμε πως έπιασε φωτιά στου Σκύλου”. Τρεις κόλπους μακριά μου. Ώρα 21:10. Η φωτιά είχε πλέον περάσει και τους τρεις αυτούς κόλπους. “Μαζέψτε δυο πράγματα και φεύγουμε“. Ακούστηκε. Σαν τα ρομπότ, κάναμε ακριβώς αυτό», σημείωσε έπειτα η Ζέτα Μακρυπούλια. Η ίδια εξήγησε έπειτα ότι η απόφαση να φύγουν δεν ήρθε μέσα από μία ειδοποίηση του 112, ούτε μετά από κάποια ενημέρωση των υπευθύνων προς όσους παραθέριζαν στο νησί.

«Μεταξύ μας πάντα. Χωρίς κάποια “υπεύθυνη” ενημέρωση – ειδοποίηση- προστασία. Φύγαμε. Άλλοι πήγαν προς τη θάλασσα, άλλοι προς τον κεντρικό δρόμο και οι πιο γενναίοι έμειναν εκεί, με τα φτυάρια τους, με τις τοπικές υδροφόρες, να σώσουν ό,τι μπορούν από τον τόπο τους. Μόνοι τους πάντα», συμπλήρωσε η ηθοποιός και παρουσιάστρια. Κράτα αυτό το «μόνοι τους». Αυτό το «μόνοι» είναι αυτό που ακούμε, διαβάζουμε, βιώνουμε κάθε φορά που άνθρωποι βρίσκονται σε καταστάσεις φυσικών καταστροφών. Επαναλαμβανόμενη λέξη, αυτό το «μόνοι», επαναλαμβανόμενη αίσθηση αυτή η μοναξιά που την σπάει μόνο η αλληλεγγύη. Μόνοι μεν, αλλά όλοι μαζί.

«Επόμενη μέρα: Καμένη γη. Κολόνες της ΔΕΗ φλέγονται στη βάση τους, με κίνδυνο να πέσουν και η κόλαση να αρχίσει ξανά», έγραψε η Ζέτα Μακρυπούλια. «Να τονίσω δε πως όλα αυτά έγιναν σ έναν τόπο χωρίς ιδιαίτερη βλάστηση. Δεν τολμώ να σκεφτώ τι θα γινόταν αν συνέβαινε το αντίθετο. Μάλλον τολμώ, γιατί το βλέπω στις ειδήσεις να συμβαίνει τώρα», εξήγησε στη συνέχεια εκφράζοντας μία απορία που πολλοί μοιράστηκαν μεταξύ τους ακούγοντας για μία φωτιά σε νησί των Κυκλάδων.

Η Ζέτα Μακρυπούλια παρέθεσε έπειτα το δικό της συμπέρασμα. Ένα συμπέρασμα που μοιάζει να γίνεται όλο και πιο κοινό τα καλοκαίρια στην Ελλάδα. «Απ’ όλη αυτή την εμπειρία, ένα πράγμα είδα καθαρά και μπορώ να μοιραστώ μαζί σας. Ευτυχώς που οι άνθρωποι έχουμε ο ένας τον άλλον, όμως όλοι μαζί, είμαστε στο έλεος μας», έγραψε κι ευχήθηκε κλείνοντας: «Καλή δύναμη σε όλους».