ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ζακ Κωστόπουλος: Η απόφαση του δικαστηρίου, η ένταση με τη Μάγδα Φύσσα και η οργή στο Twitter

24Media

Τον Σεπτέμβριο του 2018 ο Ζακ Κωστόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή αφού δέχθηκε απανωτά χτύπηματα όσο βρισκόταν εγκλωβισμένος σε ένα κοσμηλατοπωλείο της Οδού Γλαδστώνος κι αργότερα έξω από αυτό, στον πεζόδρομο μπροστά σε πολίτες που τραβούσαν βίντεο με τα κινητά τους τηλέφωνα. Ο Ζακ Κωστόπουλος έφυγε κι ο κόσμος μας έμεινε χωρίς έναν άνθρωπο που δεν έπαυε να παλεύει για τα δικαιώματα- τα δικά του και των συνανθρώπων του-. Ο Ζακ Κωστόπουλος έφυγε και μαζί με εκείνον έφυγε και η λάμψη της drag περσόνας του, της Zackie. Μείναμε φτωχότεροι και πιο θαμποί και ζητήσαμε δικαιοσύνη για τον Ζακ. Η ώρα της δικαιοσύνης έφτασε και η απόφαση βγήκε.

Ο Ζακ Κωστόπουλος πέθανε τον Σεπτέμβριο του 2018. Για τον θάνατό του αντιμετώπιζαν κατηγορίες ένας μεσίτης κι ένας κοσμηματοπώλης καθώς και 4 αστυνομικοί που εμπλέκονταν στην υπόθεση. Ύστερα από διάσκεψη περίπου 3 ωρών, τακτικοί δικαστές και ένορκοι έκριναν -κατά πλειοψηφία- ότι οι δύο άνδρες, ο μεσίτης και ο κοσμηματοπώλης, θα πρέπει να καταδικαστούν για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά παραυτουργία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο ένορκοι είχαν την άποψη ότι ο μεσίτης και ο κοσμηματοπώλης θα έπρεπε να καταδικαστούν για το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, ενώ το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για μετατροπή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση. Η ποινή που τους επιβλήθηκε ήταν 10ετής κάθειρξη. Ο εισαγγελέας πρότεινε ο κοσμηματοπώλης να εκτίσει κατ’οίκον την ποινή του λόγω ηλικίας.

Το δικαστήριο αποφάσισε ακόμα να αθωώσει κατά πλειοψηφία (4-3) τους αστυνομικούς για τις κατηγορίες της θανατηφόρας σωματικής βλάβης. Η πρόεδρος του δικαστηρίου κι ένας ένορκος είχαν την άποψη πως οι αστυνομικοί θα έπρεπε να καταδικαστούν για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, όπως μετέδωσε το ert.gr. Είχε προηγηθεί η σχετική εισαγγελική πρόταση του Σωτήρη Μπουγιούκου που πρότεινε την ενοχή των δύο πολιτών και την απαλλαγή από την κατηγορία των 4 αστυνομικών.

Η ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου αντιμετωπίστηκε με ένταση μέσα στην αίθουσα. Μία ένταση που συνεχίστηκε κι έξω από αυτή. Η οικογένεια Κωστόπουλου αλλά και η Μάγδα Φύσσα που βρισκόταν εκεί αντέδρασαν στην απόφαση. «Ντροπή, ξεφτίλες», ακούστηκε και η πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε να περάσουν έξω, σύμφωνα με δημοσίευμα του NEWS24/7.

Η Μάγδα Φύσσα ήρθε σε λεκτική αντιπαράθεση με τον συνδικαλιστή της αστυνομίας, Σταύρο Μαυροειδάκο, ενώ κατά την έξοδό της από το δικαστήριο οι φρουροί την απώθησαν με τις ασπίδες τους όπως και τους άλλους παρευρισκόμενους με αποτέλεσμα να επικρατήσει ακόμα μεγαλύτερη ένταση. «Μπράβο παιδιά. Τα καταφέρατε για άλλη μια φορά. Πόσο ξεφτίλες μπορείτε να γίνετε για 600 ευρώ; Πόσο ξεφτίλες; Ντροπή σας. Από φονιάδες μέχρι ξεφτιλισμένοι», είπε η Μάγδα Φύσσα στους αστυνομικούς.

Ο κόσμος έξω από το δικαστήριο αντέδρασε επίσης στην απόφαση για την αθώωση των 4 αστυνομικών. Η αντίδραση αυτή έγινε φανερή και στα social media. Στο Twitter ήταν που οι χρήστες του συμπέραναν ότι το hasthtag «Δικαιοσύνη για τον Ζακ/ Zackie», δεν έγινε πραγματικότητα.

Ζακ Κωστόπουλος: Τα tweets απογοήτευσης για την απόφαση του δικαστηρίου

Μέσω των social media οι αντιδράσεις οργανώθηκαν σε διαμαρτυρία.

Ο Ζακ Κωστόπουλος έφυγε αφήνοντας τον κόσμο μας φτωχότερο, με λιγότερη ελπίδα για δικαιοσύνη χωρίς τους αγώνες του, πιο θαμπό. Μείναμε πίσω, εμείς να σκεφτόμαστε: «Τι περίμεναμε να γίνει τελικά;», «Σε ποια κοινωνία νομίζαμε ότι ζούσαμε;». Δεν είναι άραγε η ίδια κοινωνία που όταν πέθανε ο Ζακ εκπομπές της τηλεόρασης καλούσαν τους τηλεθεατές να ψηφίσουν αν «συμφωνούν με την αντίδραση του κοσμηματοπώλη;». Δεν είναι η ίδια κοινωνία που ενώ είχε δει όλα τα βίντεο επέμενε να έχει μέλη που ισχυρίζονταν ότι «καλά του έκαναν του κλέφτη»;

Ο Ζακ έφυγε κι ίσως όλα αυτά δεν αγγίζουν πια την ψυχή του. Αυτό που τον έθλιβε όσο ζούσε, ήταν η απάθεια του κόσμου. Η απάθεια που τον περιέβαλλε όσο κάποιοι τον χτυπούσαν, μία απάθεια της οποίας είχε γίνει μάρτυρας παλιότερα.

«Το χειρότερο για μένα είναι η απάθεια του κόσμου που υποτίθεται ότι δεν είναι εναντίον σου, ή είναι ενάντια στη βία, αλλά και πάλι, είτε επειδή φοβούνται, είτε επειδή έχουμε τη νοοτροπία του “πού να μπλέκεις τώρα”, δεν αντιδρούν», έλεγε στη Μάριον Παλιούρα και το LadyLike όσο ζούσε ο Ζακ. Πάντως ο κόσμος δεν ήταν απαθής στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου για εκείνον. Αντέδρασε. Κι ίσως κι αυτό να είναι ένα μικρό κάτι, ένα μικρό κομμάτι φωτός σαν αυτό που εκείνος κουβαλούσε.