OPINIONS

Ο πατέρας του Ζακ Κωστόπουλου εύχεται ο γιος του να ήταν ληστής και κλαίμε σε κάθε λέξη

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson/ 24MEDIA

Μετά από 3 χρόνια ήρθε η ώρα που το Justice for Zac/Zackie δεν θα είναι απλά σύνθημα, δεν θα είναι ένα hashtag που θα ενώνει στα social media την οργή και τον πόνο όλων όσοι παρακολούθησαν τον βασανιστικό θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου μέσα από σκληρά video. Η ώρα της δίκης για την υπόθεση του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου έφτασε την Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου.

Έξι κατηγορούμενοι, οι 5 παρόντες κι ο κοσμηματοπώλης εκπροσωπούμενος από τον δικηγόρο του, βρέθηκαν στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας για να κριθούν για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. Ο Ζακ Κωστόπουλος – γνωστός και ως Zackie Oh- άφησε την τελευταία του πνοή στον πεζόδρομο της οδού Γλαδστώνος το 2018. Ο 33χρονος ακτιβιστής δέχτηκε χτυπήματα τα οποία καταγράφηκαν και μεταδόθηκαν στα σπίτια όλων μας. Τον είδαμε όλοι να πεθαίνει μπροστά μας. 2 επιχειρηματίες και 4 αστυνομικοί κάθονται πλέον στο εδώλιο σε μία δίκη που θα διερευνήσει τις ευθύνες τους για τον θάνατό του Ζακ.

Κατά το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών που παρέπεμψε σε δίκη τους 6 κατηγορούμενους οι «ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου που καταγράφονται στην ιστολογική εξέταση, οι οποίες αποτέλεσαν την τελική αιτία θανάτου, δεν συνδέονται με υποκειμενική προϋπάρχουσα στεφανίαία ή άλλη καρδιακή νόσο, αλλά συνδέονται αιτιωδώς με τα πολλαπλά τραύματα σώματος, τα οποία μπορεί να μην συνιστούν από μόνα τους θανατηφόρες βλάβες, όμως συνδέονται αιτιωδώς με αυτά μέσω μηχανισμού στρες με την ιατρική έννοια του όρου, δηλαδή την αντίδραση του οργανισμού προκειμένου να αντιμετωπίσει εξωτερικά ερεθίσματα όπως τραύματα, που τείνουν να μεταβάλουν την σωματική του ισορροπία».

Ζακ Κωστόπουλος Τατιάνα Μπόλαρη/ Eurokinissi

Ο Ζακ Κωστόπουλος και η τελευταία «ταμπέλα» της σύντομής ζωής του

Ο Ζακ Κωστόπουλος έζησε μία ζωή γεμάτη από ταμπέλες που «έλκουν» τη βία: ομοφυλόφιλος, οροθετικός, drag queen. Στις τελευταίες στιγμές της ζωής του απέκτησε μία ακόμα, αυτή του «ληστή» κατά τους κατηγορούμενους, που εισέβαλε σε ένα κοσμηματοπωλείο ταράζοντας τις ζωές των καθωσπρέπει μεροκαματιάρηδων. Κι αυτή του ανταπέδωσαν την ταραχή με βία απάνθρωπη.

Ο Ζακ Κωστόπουλος, σύμφωνα με το ίδιο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών «εισήλθε για άγνωστη αιτία» στο κοσμηματοπωλείο της οδού Γλαδστώνος. Λίγη ώρα μετά ήταν νεκρός και 3 χρόνια μετά 6 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης και όχι ανθρωποκτονία από πρόθεση, όπως ζητεί η οικογένεια του Ζακ.

Ο πατέρας του, Ευθύμιος, ήταν εκείνος που κλήθηκε πρώτος να μιλήσει ως μάρτυρας για τον γιο του. Ήταν εκείνος που απ’ όλες τις ταμπέλες που κολλούσαν στον γιο του μία ολόκληρη ζωή, ευχήθηκε να ήταν αληθινή η τελευταία. Ευχήθηκε ο γιος του να ήταν ληστής. Γιατί αν ήταν ληστής θα βρισκόταν ακόμα εδώ. Οι μάρτυρες κατηγορίας ανέρχονται στους 41.

Ο πατέρας του ψάχνει οργισμένος για δικαιοσύνη

«Δεν ήταν βίαιος, κάθε άλλο. Όταν μας είπαν ο Ζαχαρίας πήγε και λήστεψε κανείς δεν το πίστεψε. Δήλωνε κατά της βίας και θα ήταν ο ίδιος βίαιος; Δεν στέκει αυτό. Μακάρι να ήταν ληστής και να τον έπιαναν. Θα ήταν εδώ και ζωντανός. Πολλά είναι τα γιατί και θα τα δείτε κι εσείς», είπε ο πατέρας του Ζακ Κωστόπουλου στο δικαστήριο.

Πολλά τα γιατί πολλές οι ευχές που δεν πρέπει καν να αρθρώνονται, αλλά μπροστά στην τραγωδία όλα γίνονται, όλα μπορούν να γίνουν. Ο πατέρας του Ζακ Κωστόπουλου μίλησε για τον χαρακτήρα του 33χρονου ακτιβιστή, για όλες τις φορές που προσπαθούσε να τον κάνει να μην νοιάζεται για όλα, να τον πείσει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τον κόσμο. «Μου χαμογελούσε, δίκιο έχεις μπαμπά και τώρα εγώ ψάχνω να βρω ένα άλλο δίκιο», είπε ο Ευθύμιος, ο πατέρας του Ζακ.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο ο γιος του να δεχόταν απειλές. «Δεν είχα πρόσφατο τηλεφώνημα εκείνες τις ημέρες. Δεν είχε κανένα πρόβλημα είχε τη στήριξή μας στο οικονομικό. Δεν ήταν περιθωριοποιημένο άτομο, δούλευε σε εφημερίδα, έπαιζε σε θέατρο είχε και ένα επίδομα. Δεν υπήρχε περίπτωση να τον αφήσω χωρίς χρήματα κι εγώ. Ήμουν δίπλα του και το ήξερε. Μια μέρα πριν φύγω, μου είπε να πάμε στα κλαρίνα και πήγαμε. Ήταν χαρούμενος, είχε διάθεση», είπε ο πατέρας του Ζακ Κωστόπουλου. Οι τελευταίες ευτυχισμένες στιγμές, οι στιγμές μακριά από τη βία που σιχαινόταν ο Ζακ Κωστόπουλος.

Ένας πατέρας δίπλα στο παιδί του, ένας πατέρας οργισμένος. Ένας πατέρας που 3 χρόνια τώρα ψάχνει τη δικαιοσύνη για τον γιο του, που πάντα ήθελε να ζει σε έναν κόσμο δικαιότερο.

«Δεν ίδρωσε κανενός το αυτί. Για μένα είναι διπλά δολοφόνοι οι αστυνομικοί. Αποκρύψαν στοιχεία. Έκαναν έλεγχο στο τηλέφωνο του γιου μου και όχι στων κατηγορουμένων. Είδα το βίντεο, κάτω το είχαν το παιδί με αίματα και να τον κλωτσοπατάνε. Και πριν λίγους μήνες ένας σκότωσε ένα γατάκι και τώρα είναι μέσα και αυτοί είναι έξω! Πώς είναι δυνατόν! Συγγνώμη για την οργή μου, αλλά έχω θυμό μέσα μου για αυτό που συνέβη! Δεν είναι πράγματα αυτά σε μια πολιτισμένη χώρα», ανέφερε ο πατέρας του Ζακ Κωστόπουλου.

Συγκέντρωση έξω απο το δικαστήριο για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021. / Τατιάνα Μπόλαρη/ Eurokinissi
Συγκέντρωση έξω απο το δικαστήριο για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021.

Η απάθεια του κόσμου

Σε πολιτισμένη χώρα, δεν θα τραβούσαν βίντεο της επίθεσης, ίσως θα είχαν παρέμβει να τη σταματήσουν.

«Το χειρότερο για μένα είναι η απάθεια του κόσμου που υποτίθεται ότι δεν είναι εναντίον σου, ή είναι ενάντια στη βία, αλλά και πάλι, είτε επειδή φοβούνται, είτε επειδή έχουμε τη νοοτροπία του “πού να μπλέκεις τώρα”, δεν αντιδρούν. Ομοφοβία θα υπάρχει πάντα. Οσο και να εξελιχθεί η κοινωνία, οι ομοφοβικοί, έστω και σε μικρότερο ποσοστό, θα υπάρχουν πάντα. Το θέμα είναι να νιώθουν ότι είναι αυτοί η μειονότητα και να μην τους παίρνει να εκδηλώσουν έμπρακτα την ομοφοβία τους. Πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θα θέλουν να σου κάνουν κακό. Το βάρος όμως πέφτει σε όλους τους υπόλοιπους που πρέπει να τους κάνουν να νιώσουν ότι εκείνοι έχουν το πρόβλημα κι όχι εμείς», έλεγε σε συνέντευξή του στο LadyLike, o Ζακ Κωστόπουλος.

Το βάρος πέφτει σε εμάς, αυτούς που μείναμε πίσω. Αυτούς που συγκεντρώνονται έξω από το δικαστήριο για να δηλώσουν συμπαράσταση στην οικογένεια του Ζακ, αυτούς που είναι μέσα παλεύοντας για δικαιοσύνη, σε εμάς που κάποτε παρακολουθούσαμε τις τελευταίες τους στιγμές σε video, παγωμένοι κι αποφασίσαμε να μην είμαστε πλέον απαθείς. Οι περαστικοί, αυτοί είμαστε. Αυτοί που μπορούμε, σε έναν βαθμό να εμποδίσουμε τη βία κι όμως διστάζουμε να το κάνουμε. Σύμφωνα με το International Handbook of Threat Assessment των J. Reid Meloy και Jens Hoffmann, οι περαστικοί έχουν τη δύναμη να αναγνωρίσουν και να εμποδίσουν εκείνους που εμπλέκονται σε βίαιες επιθέσεις κι είναι συχνά η καλύτερη λύση για την πρόληψη επιθέσεων με την παρατηρητικότητά τους. Οι περαστικοί συχνά δεν κάνουν τίποτα, συχνά γυρίζουν το κεφάλι αλλού.

Πέρασαν 3 χρόνια και το βάρος πέφτει πάνω σε όλους μας, να μην επιτρέψουμε να υπάρχει άλλος Ζακ να κλάψουμε, άλλος Ζακ που ο πατέρας του, απελπισμένος, θα ευχηθεί να ήταν ληστής.