ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ζακ Κωστόπουλος: 5 χρόνια στη φυλακή ο μεσίτης, 6 σε κατ’ οίκον περιορισμό ο κοσμηματοπώλης

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Ομόφωνα ένοχοι για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά παραυτουργία βρέθηκαν και οι 2 κατηγορούμενοι για την ανθρωποκτονία του Ζακ Κωστόπουλου από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο, όπως είχαν βρεθεί και στην εκδίκαση της υπόθεσης στον πρώτο βαθμό.

Οι ποινές των 2 ανθρώπων που προκάλεσαν τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, ανακοινώθηκαν από το Εφετείο εν μέσω αντιδράσεων, ενώ μειώθηκαν σε σχέση με τον πρώτο βαθμό αφού τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και της ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος.

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο επέβαλλε ποινή κάθειρξης 6 ετών στον μεσίτη, για το κακούργημα της θανατηφόρας σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Ο μεσίτης οδηγείται στις φυλακές, για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του καθώς μέχρι τώρα έχει φυλακιστεί μόνο για 2 μήνες.

Ως προς τον καταδικασθέντα κοσμηματοπώλη, το δικαστήριο του επέβαλλε κάθειρξη 5 ετών, έκρινε ωστόσο ότι μπορεί να συνεχίσει να εκτίει κατ’ οίκον την ποινή του καθώς έχει συμπληρώσει τα 80 του χρόνια. Σε πρώτο βαθμό στους 2 καταδικασθέντες είχε επιβληθεί ποινή 10 ετών κάθειρξης στον καθένα.

Οι ποινές που επέβαλε το Εφετείο, όπως διαβάζουμε στο NEWS24/7, είναι οι ανώτατες, μετά την απόφαση υπέρ της χορήγησης των ελαφρυντικών του πρότερου σύννομου βίου και της αναγνώρισης από το δικαστήριο ότι οι πράξεις τους ωθήθηκαν από «την ανάρμοστη συμπεριφορά του θύματος», σε κόντρα με την εισαγγελική εισήγηση του Στέλιου Κωσταρέλου, που ζήτησε να μη δοθεί κανένα ελαφρυντικό.

Όπως υποστήριξε ο εισαγγελέας για να δεχτεί τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων πολιτών στην αίθουσα, ο κοσμηματοπώλης είχε εγκλωβίσει τον Ζακ Κωστόπουλο και τον χτυπούσε με μανία μέσα σε σπασμένα γυαλιά ενώ θα μπορούσε να μην τον εγκλωβίσει στο κατάστημα. Ως προς τον μεσίτη που στην απολογία του υποστήριξε ότι ενήργησε ενστικτωδώς ο εισαγγελέας ανέφερε: «Δεν ευσταθεί σε καμία περίπτωση ότι χτυπούσε από αλτρουιστικά κίνητρα. Δεν υπήρξε ανάρμοστη συμπεριφορά σε βάρος του από το θύμα». Παρ’ όλα αυτά το δικαστήριο ομόφωνα αποφάσισε να χορηγήσει τα ελαφρυντικά που ζητούσε η πλευρά των καταδικασθέντων.

Ο εισαγγελέας Στέλιος Κωσταρέλος είχε ζητήσει την ενοχή των 2 δραστών του «σκηνικού λιντσαρίσματος», όπως ανέφερε, το οποίου στήθηκε στην οδό Γλαδστώνος στις 21 Σεπτεμβρίου 2018. «Αν και γνώριζαν ότι τα χτυπήματα στο κεφάλι μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, και είχαν τη δυνατότητα να προβλέψουν το αποτέλεσμα του θανάτου, εν τούτοις επιτέθηκαν με κλωτσιές στο κεφάλι σε βάρος του», είχε πει ο εισαγγελέας.

Ζακ Κωστόπουλος Η μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου, Ελένη. / ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI
Η μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου, Ελένη.

«Στην κόλαση να πας! Φονιάδες! Δολοφόνοι!», φώναζε το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί μέσα στην αίθουσα για το τέλος της πολύμηνης ακροαματικής διαδικασίας. Οι συγγενείς και οι φίλοι των καταδικασθέντων φυγαδεύτηκαν από την ειδική είσοδο για τους κρατουμένους, ενώ η μητέρα και ο αδελφός του Ζακ Κωστόπουλου έμειναν αγκαλιασμένοι μέσα στην αίθουσα ενώ οι συγκεντρωμένοι τους χειροκροτούσαν.

«Είναι ένοχοι. Ζαχαρία μου, Ζαχαρία μου», ακούστηκε να λέει η Ελένη Κωστοπούλου.

O Ζακ Κωστόπουλος (Zackie) ήταν ένας σημαντικός ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Πέθανε στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, ξυλοκοπημένος από έναν κοσμηματοπώλη κι έναν μεσίτη που κρίθηκαν ένοχοι για την ανθρωποκτονία του. Τον συνέλαβαν αιμόφυρτο και με χρήση βίας 8 αστυνομικοί που έσπευσαν στον τόπο του συμβάντος. Οι 4 απαλλάχθηκαν από τις ευθύνες τους για το συμβάν από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ πρώτα αθωώθηκαν από το δικαστήριο κατά πλειοψηφία για τις ποινικές διώξεις που αντιμετώπισαν.

Η μητέρα του, Ελένη, δεν σταματά να αγωνίζεται για τη δικαίωση του παιδιού της. Παράλληλα με τη δίκη για την υπόθεση, το 2022 προσέφυγε και στο Ευρωκοινοβούλιο προκειμένου να συζητηθεί εκεί το ζήτημα της αστυνομικής βίας και ατιμωρησίας.