ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χάπι βιασμού: Όλα όσα θες να ξέρεις γι’ αυτό και για το πώς οι δράστες ξεφεύγουν στην Ελλάδα

Unsplash

Η υπόθεση του βιασμού στη Θεσσαλονίκη παραμένει ανοιχτή. Μαζί της από την αρχή άνοιξε και μία μεγάλη συζήτηση για το λεγόμενο «χάπι του βιασμού». Τα χάπια βιασμού μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους πιο αδύναμους σωματικά και να τους οδηγήσουν ακόμα και σε λιποθυμία.

Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι δράστες μπορεί να χρησιμοποιήσουν ένα χάπι βιασμού, καθώς εξασφαλίζουν την απουσία αντίστασης από το θύμα, ενώ συχνά τα θύματα δεν μπορούν να θυμηθούν τι τους συνέβη.

Πόσα ξέρεις για το λεγόμενο «χάπι του βιασμού»; Στο explainer video του 24Media Lab, θα δεις ότι καταρχάς δεν πρόκειται για χάπι. Παράλληλα θα μάθεις γιατί στην Ελλάδα, παρόλο που οι καταγγελίες έχουν πληθύνει, ακόμα και σήμερα, πολλοί δράστες που χρησιμοποιούν χάπι βιασμού στα θύματά τους ξεφεύγουν.

Ένα εγκληματικό κενό στις καταγγελίες που περιλαμβάνουν χάπι βιασμού

Το εγκληματικό κενό, που αφήνει ανοιχτό το παραθυράκι διαφυγής για τους δράστες βιασμών είναι το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα δεν έχει καταρτιστεί ένα πρωτόκολλο για τη διερεύνηση των καταγγελιών θυμάτων που έχουν λάβει το χάπι του βιασμού.

Η πιο συνηθισμένη ουσία των χαπιών βιασμού είναι η GHB. Πρόκειται για ένα γενικό αναισθητικό για την ιατρική αλλά έναν εφιαλτικό «σύμμαχο» των δραστών βιασμού. Όταν μιλάμε για χάπι βιασμού σήμερα, συνήθως μιλάμε για τον συνδυασμό αλκοόλ με άλλες ουσίες όπως η κεταμίνη ή το MDMA, ή για το άχρωμο και άοσμο GHB που δεν ανιχνεύεται την ώρα που κάποιος το καταναλώνει στο ποτό του.

Η ουσία GHB υπάρχει έστω σε έναν μικρό βαθμό φυσιολογικά στον οργανισμό μας και η υπερβολική δόση της δεν ανιχνεύεται αν περάσουν 12 ώρες από την κατανάλωσή της, πράγμα που σημαίνει ότι συχνά η χρήση του από τους δράστες περνά κάτω από το ραντάρ, αφού όταν πια εξετάζονται τα θύματά τους έχει παρέλθει το 12ωρο.

Η δημιουργία ενός πρωτοκόλλου για την εξέταση θυμάτων που έχουν λάβει GHB είναι τουλάχιστον επιτακτική. Το πιο κρίσιμο κομμάτι στη διαχείριση μίας τέτοιας καταγγελίας είναι αυτό μεταξύ της καταγραφής της και της εξέτασης του θύματος από τον ιατροδικαστή, όπως θα δεις και στο παραπάνω video του 24Media Lab.