ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

To show της Ellen DeGeneres ερευνάται μετά από καταγγελίες υπαλλήλων

Invision/AP Mark Von Holden

Ποιος το περίμενε ότι η Ellen DeGeneres από αγαπημένο πρότυπο των Αμερικανών κι ένα κόντρα στα στερεότυπα sucess story, θα γινόταν σταδιακά μία τόσο αμφιλεγόμενη περσόνα; Κι όμως, η Ellen DeGeneres εδώ και μερικούς μήνες βλέπει το κοινό της να προχωρά στην αποκαθήλωση. Και τώρα η ίδια η εταιρεία διανομής του “The Ellen DeGeneres Show”, Warner Media, προχωρά σε εσωτερική έρευνα μετά την διατύπωση κατηγοριών περί ρατσισμού, υποτίμησης και κακής συμπεριφοράς σε χώρο εργασίας που έγιναν εναντίον της από υπαλλήλους.

Το Variety ήταν το πρώτο που μετέδωσε την είδηση και το ειδησεογραφικό NPR την επιβεβαίωσε διασταυρώνοντάς τη και με άλλη πηγή. Οι καταγγελίες περιγράφουν ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον πίσω από τα φώτα και τις κάμερες. Αυτά που συνήθως λούζουν τη χαμογελαστή Ellen DeGeneres.

Το Buzzfeed News πριν από λίγο καιρό δημοσίευσε 11 ανώνυμες καταγγελίες πρώην και νυν υπαλλήλων της εκπομπής της Ellen DeGeneres. Σε αυτές περιλαμβάνονταν απολύσεις μετά από αναρρωτική άδεια ή άδεια λόγω πένθους. Μαύροι υπάλληλοι κατηγόρησαν ένα από τα ισχυρά μέλη της εκπομπής της Ellen για ρατσιστικά σχόλια. Και άλλοι υπάλληλοι ισχυρίστηκαν ότι τους έχει απαγορευθεί να μιλούν απευθείας στην παρουσιάστρια.

Οι συμπεριφορές αυτές, σύμφωνα με τους καταγγέλοντες, έρχονται σε αντίθεση με την ηθική που προωθεί η DeGeneres μέσω της εκπομπής της. Αυτή συμπυκνώνεται στη φράση: «Να είσαι ευγενικός». Οι παραγωγοί της εκπομπής, με κοινή τους επιστολή προς το Buzzfeed News είπαν ότι έχουν πάρει «πολύ σοβαρά» τις καταγγελίες. «Στενοχωριόμαστε βαθιά και λυπόμαστε που μαθαίνουμε ότι έστω και ένα πρόσωπο στην τηλεοπτική μας οικογένεια είχε μια άσχημη εμπειρία», σημείωσαν.

Οι παραγωγοί του “The Ellen DeGeneres Show” αναλαμβάνουν την ευθύνη

Οι παραγωγοί μαζί με την Warner Media ενημέρωσαν το προσωπικό της εκπομπής με memo στο οποίο ανέφεραν ότι η έρευνα θα διεξαχθεί από τμήμα της δικής τους εταιρείας αλλά και από μία ανεξάρτητη ομάδα ειδικών. Αυτοί θα συνομιλήσουν με πρώην και νυν εργαζόμενους από την εκπομπή της Ellen DeGeeres. Οι ίδιοι ανέλαβαν και την ευθύνη για το εργασιακό περιβάλλον στην εκπομπή της Ellen.

Τον Απρίλιο οι εργαζόμενοι της εκπομπής είχαν ενημερωθεί ότι θα λάβουν μειωμένο μισθό λόγω της καραντίνας που επιβλήθηκε για την πανδημία του κορονοϊού. Ταυτόχρονα έγιναν προσλήψεις μη συνδικαλιζομένων τεχνικών για να επιμεληθούν τη μετάδοση της εκπομπής της Ellen DeGeneres από το σπίτι της στο Los Angeles. Οι μισθοί τους έχουν πλέον αποκατασταθεί μετά την κατακραυγή που ξέσπασε εναντίον της παραγωγής της εκπομπής.

Ξεκάθαρα η καραντίνα δεν ήταν η καλύτερη εποχή για εκείνη, αφού ένα σχόλιό της περί φυλακής από το πολυτελές σπίτι της στο Los Angeles, έφερε κύμα αντιδράσεων από τους τηλεθεατές.

H αρχή του τέλους

Ήταν τον περασμένο Μάρτιο που αρχίσαμε να υποπτευόμαστε ότι κάτι δεν πάει καλά με την Ellen DeGeneres. Τότε, ο κωμικός Kevin T. Porter και κάλεσε τους χρήστες του Twitter να μοιραστούν «αληθινές» και «άσχημες εμπειρίες» που είχαν κατά τη συναναστροφή τους με την Ellen DeGeneres. Οι ίδιοι ή φίλοι και γνωστοί τους. Ο ίδιος αποκάλεσε την Ellen DeGeneres «έναν από τους πιο κακούς ανθρώπους εν ζωή» και πολλοί συμφώνησαν.

«Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε λίγη καλοσύνη. Ξέρετε, αυτό για το οποίο μιλάει και η Ellen DeGeneres όλη την ώρα. Επίσης είναι περιβόητη ως ένας από τους πιο κακούς ανθρώπους εν ζωή. Απαντήστε σε αυτό το tweet για τις πιο εξωφρενικές ιστορίες που έχετε ακούσει για την κακία της Ellen και θα προσφέρω για κάθε απάντηση 2 δολάρια σην τράπεζα τροφίμων του Los Angeles», ανέφερε ο κωμικός και ακολούθησε χάος.

Ο σωματοφύλακας και το κοινό που της γυρίζει την πλάτη

Έναν μήνα αργότερα μετά τις καταγγελίες του συνεργείου της για μειώσεις μισθών της τάξης του 60%, την κατηγόρησε για κακή συμπεριφορά και ο σωματοφύλακάς της στα Όσκαρ του 2014. Ο Tom Majercak ήταν “senior manager of operations” της εταιρείας Security Industry Specialists, που παρείχε προστασία σε διάσημους και γνωστές εταιρείες. Ο Majercak παραχώρησε συνέντευξη στο Fox News στην οποία χαρακτήρισε την Ellen DeGeneres «ψυχρή», ενώ όπως σημείωσε δεν τον κοίταξε ούτε μια φορά στα μάτια και του συμπεριφέρθηκε ταπεινωτικά.

Ταυτόχρονα η Ellen DeGeneres δείχνει να έχει υποστεί μια μεγάλη ήττα που ίσως την επηρεάζει πιο βαθιά από τα σχόλια των άλλων για εκείνη. Το κοινό της γυρίζει την πλάτη και τα νούμερα τηλεθέασης της εκπομπής της πέφτουν αισθητά. Μήπως τελικά είμαστε πιο κοντά απ’ όσο φανταζόμαστε στο τέλος του «μύθου» Ellen DeGeneres;