ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στις 12 Ιανουαρίου 2022 η πρώτη δίκη για το ελληνικό #MeToo

Unsplash

H ώρα της δικαιοσύνης σιγά σιγά φτάνει για τα πρόσωπα που βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν και κατονόμασαν τους φερόμενους ως κακοποιητές τους. Αυτό που αποκαλούμε ελληνικό #MeToo ξεκίνησε πριν από αρκετούς μήνες, από την εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου, για τον βιασμό που υπέστη από παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας. Η Ολυμπιονίκης ήταν εκείνη που έδειξε τον δρόμο κι ακόμα κι αν η δική της υπόθεση αφορούσε μία πράξη που είχε παραγραφεί, άλλες υποθέσεις πήραν τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Το ελληνικό #MeToo επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς της δημόσιας σφαίρας και αρκετά είναι τα πρόσωπα που είναι πλέον υπόδικα για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης εις βάρος συνανθρώπων μας, ενηλίκων ή και ανηλίκων ανά περίπτωση. Πλέον έρχεται η ώρα για τον πρώτο από αυτούς τους υπόδικους να βρεθούν στο δικαστήριο, το οποίο θα κρίνει τις υποθέσεις τους.

Στις 12 Ιανουαρίου 2022, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δίκη στο πλαίσιο του ελληνικού #MeToo, καθώς τότε θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ο πρώην προπονητής ιστιοπλοΐας, ο οποίος έχει κριθεί προσωρινά κρατούμενος για το βιασμό ανήλικης αθλήτριάς του πριν από δέκα χρόνια.

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε τότε ότι διατηρούσε ερωτική σχέση με την ανήλικη με συναίνεσή της, προκαλώντας την οργή της κοινής γνώμης. Ο πρώην προπονητής της ιστιοπλοΐας που θα δικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, αντιμετωπίζει κατηγορίες, βιασμού κατ’ εξακολούθηση, αποπλάνησης κατ’ εξακολούθηση και κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια.

Ο εισαγγελέας σύμφωνα με την πρόταση του προς το Δικαστικό Συμβούλιο για την παραπομπή του κατηγορούμενου σε δίκη, της οποίας πλέον η ημερομηνία έχει οριστεί, ανέφερε: «Χωρίς αιδώ ο κατηγορούμενος ομολόγησε ότι είχε ολοκληρωμένες σεξουαλικές σχέσεις με την ανήλικη αθλήτρια του. Εκμεταλλεύτηκε την απειρία της και την εμπιστοσύνη των γονιών της σε εκείνον. Συνεχίζει να συμπεριφέρεται με απάθεια ακόμα και μετά τις αποκαλύψεις. Άσκησε σεξουαλική και ψυχολογική βία στην ανήλικη για να μην αποκαλύψει στους γονείς της τον βιασμό της».

Η ώρα της δικαιοσύνης για όλα τα θύματα σεξουαλικής και όχι μόνο βίας πλησιάζει. Το ελληνικό #MeToo εντωμεταξύ παραμένει ενεργό, αφού την Δευτέρα 18 Οκτωβρίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για βιασμό σε ακόμα έναν ηθοποιό για το κακούργημα του βιασμού, που φέρεται να έχει διαπραχθεί το 2020. Επιπλέον μόλις σήμερα, μέσω της εκπομπής Love It, η Ανέτ Αρτάνι δήλωσε την πρόθεσή της να καταθέσει μήνυση για σεξουαλική παρενόχληση που εξελίχθηκε σε απόπειρα βιασμού την οποία υπέστη σε ηλικία 19 ετών από τον μαέστρο της.

Και δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί κανείς, που θα ήμασταν σήμερα χωρίς τη Σοφία Μπεκατώρου, χωρίς τα γενναία κορίτσια και αγόρια που μίλησαν στη συνέχεια; Χωρίς τις εξομολογήσεις τους και χωρίς κι όλους όσοι στάθηκαν στο πλευρό τους, κάνοντας κάθε «γιατί τώρα» να σιωπήσει.