ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σπύρος Μπιμπίλας: Η αποκάλυψη για τον άγνωστο βιασμό στην κατάθεσή του στην υπόθεση Φιλιππίδη

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson/24Media

Ο Σπύρος Μπιμπίλας βρέθηκε στο δικαστήριο για να καταθέσει για την υπόθεση του Πέτρου Φιλιππίδη την Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2022. Ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, είχε κληθεί ως μάρτυρας υπεράσπισης απο την πλευρά του Πέτρου Φιλιππίδη. Ωστόσο, η κατάθεσή του αποδείχθηκε καταπέλτης κατά του κατηγορουμένου. Ο Σπύρος Μπιμπίλας μίλησε για την αγάπη που έτρεφε για τον Πέτρο Φιλιππίδη, για τη μακρόχρονη φιλία τους, αλλά και για το πώς άλλαξε όλη αυτή η αγάπη μετά τα όσα έμαθε για τον ηθοποιό.

«Έχω πολύ μεγάλη αγάπη για αυτόν τον άνθρωπο και δεν το κρύβω, όμως αυτά που έμαθα μετέπειτα, με απογοήτευσαν παρά πολύ και επηρέασαν την αγάπη που είχα για τον Πέτρο και για την Ελπίδα», σημείωσε ξεκινώντας την κατάθεσή του ο Σπύρος Μπιμπίλας. Όπως ανέφερε η πλήρης απογοήτευση ήρθε όταν μετά τις πρώτες καταγγελίες στο πλαίσιο του ελληνικού #MeToo, ο Πέτρος Φιλιππίδης τον κάλεσε και του ζήτησε να καλέσει μία γυναίκα για να την αποτρέψει από το να προχωρήσει σε καταγγελία εις βάρος του.

Ο κατηγορούμενος τον καλούσε για να μάθει αν υπήρξαν και άλλες καταγγελίες σε βάρος του αφού βγήκαν οι τρεις πρώτες επώνυμες ηθοποιοί που μίλησαν εναντίον του. «Το τελευταίο τηλεφώνημα έγινε για να μου πει: “πάρε την να μην μιλήσει”. Τότε απογοητεύθηκα από αυτόν».

«Με πήρε τηλέφωνο η Κ. από την Αμερική και μου έλεγε ότι είναι σε ψυχολόγους όλα αυτά τα χρόνια γιατί τη βίασε ο Πετρος. Μου έλεγε για βιασμό τον οποίο δεν είχε πει ποτέ και τον έλεγε στον τηλέφωνο. Έναν άνθρωπο που αγαπούσαν να μου λέει η άλλη από το τηλέφωνο ότι τη βίασε. Έπαθα την πλάκα της ζωής μου», αποκάλυψε μεταξύ άλλων ο ηθοποιός και πρόεδρος του ΣΕΗ.

«Γιατί είναι σε ψυχολόγους τόσα κορίτσια; Γιατί έχουν πάει στην Αμερική; Ο Πέτρος ας σηκωθεί να πει ένα συγγνώμη σε αυτά τα κορίτσια», πρόσθεσε ο ίδιος. Μετά από αυτή την αποκάλυψη, όπως είπε ο Σπύρος Μπιμπίλας, κατέρρευσαν όσα συναισθήματα είχε μέσα του για τον Πέτρο Φιλιππίδη και έκτοτε δεν αμφισβήτησε πια τίποτα.

Ο Σπύρος Μπιμπίλας μίλησε για τη σχέση που είχε ο Πέτρος Φιλιππίδης με τη σύζυγό του, Ελπίδα Νίνου, τονίζοντας ότι η δεύτερη γνώριζε για τις εξωσυζυγικές σχέσεις του πρώτου. Όπως είπε ο κατηγορούμενος, που άλλοτε ήταν πολύ στενός του φίλος, «είχε την τάση να τσιμλιμπουρδίζει». Ο Σπύρος Μπιμπίλας αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του αυτά μιλώντας για την υπόθεση της καταγγελίας εις βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη για βιασμό. Όπως δήλωσε, δεν πιστεύει ότι η πρώτη καταγγέλουσα είναι εμμονική με τον ηθοποιό, όπως ισχυρίζεται η υπεράσπισή του κατηγορουμένου.

«Την ξέρω από παιδί», είπε για την πρώτη καταγγέλουσα ο Σπύρος Μπιμπίλας. «Με τη μητέρα της είμαστε φίλοι, όσο ήμουν με τον Πέτρο. Δεθήκαμε με μια μεγάλη αγάπη μέχρι σήμερα και πήγαινα τακτικά στο σπίτι της. Δεν είχαν προβλήματα με τον σύντροφο της, είχε μια ήρεμη οικογενειακή ζωή. Γνώρισα τη μητέρα της πρώτης καταγγέλλουσας στον Πέτρο. Το 2003 ή 2004 πήγα στο Πέτρο και του είπα να γνωρίσει μια φίλη μου, αλλά του έκανα επισήμανση “πρόσεχε μην της την πέσεις”. Είχε αυτή την τάση να τσιλιμπουρδίζει δυστυχώς. Αφού γνωρίστηκαν τής είπε να ξαναέρθει μαζί με το σύντροφο της, γνωστό τραγουδιστή», πρόσθεσε.

«Το 2010 η μητέρα της και η Ελπίδα Νίνου ήρθαν κατά σύμπτωση στην ίδια παράσταση και η Ελπίδα μας είπε θέλω να σας μιλήσω. Στο αυτοκίνητο μας είπε ένα απίστευτο, ότι η καταγγέλλουσα ενοχλεί τον Πέτρο, ότι έχει σχέση μαζί του… με εξέπληξε. Τη ρώτησα πού το ξέρει και μου είπε ότι είχε δει τα μηνύματα της», σημείωσε στη συνέχεια και ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος, σύμφωνα με το NEWS24/7.

 

Πρόεδρος: Το 2010 η Ελπίδα Νίνου σας ανέφερε ότι έστελνε μηνύματα στον σύζυγο της η καταγγέλλουσα;

Μάρτυρας: Όλα αυτά τα χρόνια είχα καταλάβει ότι παρακολουθούσε ο ένας τα κινητά του άλλου. Και της είπα είναι δυνατόν; Αφού ξέρεις ότι κολλάει σε κορίτσια. Και γιατί δεν πήρε τη μάνα της κατευθείαν ο Πέτρος αν ενοχλείται; Αν ο Πέτρος δεν ήταν εντάξει – για αυτό έχω στεναχωρηθεί παρά πολύ – θα έπρεπε να πάρει τη μητέρα της να της πει ότι η κόρη σου μου ασκεί σεξουαλική πίεση. Το αντίθετο έγινε, δεν έγινε τίποτα. Δεν μπορώ να θυμάμαι επακριβώς τι ειπώθηκε. Θυμάμαι τη λέξη «διείσδυση», ότι «δεν με νοιάζει αν υπήρχε», αλλά ότι η Ελπίδα ενοχοποιούσε το παιδί και της έλεγα εγώ ότι «τον ξέρεις, πώς είναι δυνατόν να το πιστεύεις αυτό;» Η μικρή φαντάζομαι δεν το είπε γιατί φοβόταν.

Πρόεδρος: Η κυρία Νίνου μάς είπε ότι η πρώτη σάς απάντησε ότι τον βλέπει σαν πατέρα…

Μάρτυρας: Ισχύει. Το 2010 την πήρα τηλέφωνο και τη ρώτησα και μου απάντησε έτσι.

Πρόεδρος: Η γυναίκα αυτή έχει καταγγείλει το 2008 δυο περιστατικά βιασμών. Πώς το κρίνετε που το 2010 λέει ότι τον βλέπει σαν πατέρα;

Μάρτυρας: Για να κρύψει από τη μητέρα της αυτό που της είχε συμβεί, πιθανόν να το είπε. Η μητέρα της μου είπε ότι η καταγγέλλουσα της είπε ότι τον βλέπει σαν πατέρα της, αν είχαν συμβεί αυτά που έλεγαν. Αυτό μετέφερα στην κυρία Νίνου.

Πρόεδρος: Ήσασταν κοντά στον κατηγορούμενο και την οικογένεια του, αλλά είστε και μέσα στο χώρο του θεάτρου. Ακούσατε ποτέ κάτι ανησυχητικό, ώστε να του πείτε «ακούγεται αυτό για εσένα Πέτρο». Κάτι να σας ανησυχήσει να σας προβληματίσει;

Μάρτυρας: Πολύ συχνά, σε κάθε παράσταση, είχε σχέση με κάποια από τα κορίτσια και η Ελπίδα ήξερε ή προσπαθούσε να μάθει ποια ήταν. Δεν χρειαζόταν να μου το πει κάποιος. Το είχε ως φυσιολογικό πράγμα στη ζωή του ότι ο ίδιος είχε σχέσεις με πάρα πολλές γυναίκες.

 

Ο Σπύρος Μπιμπίλας στη συνέχεια εξετάσθηκε από τους δικηγόρους των τριών καταγγελουσών. Μεταξύ άλλων μίλησε για τον «εξουσιαστικό» χαρακτήρα του Πέτρου Φιλιππίδη. Ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες ότι καθώς ήταν τελειομανής έχανε πολλές φορές τον έλεγχο, ξεσπώντας και χτυπώντας με τα χέρια του αντικείμενα, ενώ κάποια στιγμή σε ένα τέτοιο ξέσπασμα είχε σπάσει και τα δάχτυλά του. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο Πέτρος Φιλιππίδης θεωρούσε τον εαυτό του τον καλύτερο και δεν μπορούσε κανείς να έχει αντίθετη άποψη από αυτόν. Ο Σπύρος Μπιμπιλας στάθηκε και στο κομμάτι της εξουσίας στον χώρο του θεάτρου και της τηλεόρασης, ισχυριζόμενος ότι ο Πέτρος Φιλιππίδης είχε τη δυνατότητα να επιλέξει αλλά και να διώξει ηθοποιούς, ενώ έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα και τη σειρά Ο Πέτρος και τα Κορίτσια του στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος.

Τέλος για τις τρεις καταγγέλουσες σημείωσε πώς η ευσυνειδησία τους ήταν αυτή που τις οδήγησε να πουν την αλήθεια, και κανένα άλλο κίνητρο δεν κρύβεται πίσω από τη στάση τους. Ο ίδιος τόνισε ότι φυσικά δεν υπάρχει κάποιο οργανωμένο σχέδιο από το ΣΕΗ για να «καταστραφεί» ο Πέτρος Φιλιππίδης. «Το ΣΕΗ δεν είναι καμία μαφία», τόνισε.

Η κατάθεσή του Σπύρου Μπιμπίλα συνεχίζεται.