ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σπύρος Μπιμπίλας: «Δέχομαι αφόρητες πιέσεις για να αποκαλύψω και να καλύψω πράγματα. Δεν είμαστε η Γκεστάπο»

Papadakis Press Γιάννης Νταρίλας

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, εμφανίστησε στην εκπομπή «Ευτυχείτε», όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις καταγγελίες που έχουν φτάσει στο σωματείο και αφορούν είτε άσκηση λεκτικής, ψυχικής και σωματικής βίας είτε σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο του θεάτρου, αλλά και σε νέες κατηγορίες που αφορούν έναν σεναριογράφο ταινιών που διοργανώνει οντισιόν για ανύπαρκτες ταινίες.

«Επειδή βρισκόμαστε στα πρόθυρα υπογραφής της συλλογικής σύμβασης με το Εθνικό έρχομαι σε επαφή με τον κύριο Λιγνάδη τον οποίο τον γνωρίζω από 20 ετών, τηλεφώνησα στην κυρία Μενδώνη και της ζήτησα να μου πει αν υπάρχει θέμα παραίτησης. Η ίδια μου είπε εφόσον δεν υπάρχουν επίσημες καταγγελίες στη φημολογία δεν μπορούμε να στηριχτούμε, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Εμείς όμως θα προχωρήσουμε σαν σωματείο, θα μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Δεν ξέρουμε από πού έχουν προέλθει οι φήμες και για καταγγελίες και για αποχωρήσεις. Χθες ήρθε και άλλη μία αποκάλυψη στο φως για μία περίεργη πρόσληψη του αδελφού του κυρίου Λιγνάδη, ο οποίος είναι φιλόλογος και προσελήφθη ως ηθοποιός», σημείωσε αρχικά ο Σπύρος Μπιμπίλας.

«Το πειθαρχικό για πρώτη φορά θα συγκληθεί σήμερα, και θα ασχοληθεί με όλες τις περιπτώσεις που έχουν φτάσει στο σωματείο γιατί είναι αρκετές. Και σήμερα το πρωί έφτασε ακόμα μία που δεν την περίμενα. Μία ομάδα νέων ηθοποιών κοριτσιών καταγγέλλουν έναν γνωστό σεναριογράφο ταινιών, ο οποίος είναι και σε θέσεις σε συμβούλια, ότι διοργανώνει οντισιόν για ανύπαρκτες ταινίες. Είναι πολύ λυπηρά όλα αυτά που ακούμε. Έχουν καταγγελθεί περίπου δέκα άτομα συνολικά, στο σωματείο», σημείωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΕΗ.

Καθώς τα μέλη της εκπομπής «Ευτυχείτε» αναφέρθηκαν σε πιέσεις, που δέχονται οι οικείοι εκείνων που καταγγέλονται, ο Σπύρος Μπιμπίλας έκανε μία έκκληση προς όλους. «Από το πρωί μέχρι το βράδυ δέχομαι αφόρητες πιέσεις για να αποκαλύψω πράγματα για να καλύψω πράγματα, για να πω νέα, να δώσω διευθύνσεις. Δεν είμαστε η Γκεστάπο. Εγώ κάνω έκκληση αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν αρμόδιες αρχές. Υπάρχει το σωματείο ηθοποιών προσπαθεί να καλύψει τα μέλη του με κάθε τρόπο να βοηθήσει νομικά, να δει ποια αδικήματα έχουν παραγραφεί, να δει ποιοι χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη και οι θύτες και τα θύματα», σημείωσε ο Σπύρος Μπιμπίλας.

«Έχουμε διάθεση να διορθωθεί η κατάσταση, να αποκατασταθεί η ηρεμία, να ζητηθούν ασφαλώς και συγγνώμες αλλά και έμπρακτες. Αυτά που έρχονται στα αυτιά μας είναι πάρα πολύ άσχημα και δείχνουν ότι ο χώρος μας είναι ένας βόθρος. Αλλά δεν είναι έτσι ο χώρος μας είναι ένας μαγικός κόσμος υπέροχων ανθρώπων και κάπου κάποιοι διολισθαίνουν. Όλη η κοινωνία είναι έτσι δεν είναι μόνο το θέατρο», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.