ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Σκωτία γίνεται η πρώτη χώρα που διδάσκει την LGBTQ+ ιστορία και ισότητα στα σχολεία και γράφει ιστορία

AP Photo Susan Walsh

Ο μήνας του Pride για το 2020 θα μείνει στην ιστορία καθώς ανακοινώθηκαν μερικά καλά νέα. Μπορεί η πανδημία να ανέτρεψε τις προγραμματισμένες δραστηριότητες και παρελάσεις ανά τον κόσμο, αλλά αυτό που θα συμβεί είναι πολύ πιο σημαντικό από έναν εορτασμό.

Η Σκωτία γράφει ιστορία και γίνεται η πρώτη χώρα σε όλον τον κόσμο που θα διδάσκει για την ισότητα και την ιστορία της  LGBTQ+ κοινότητας. Αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, τίθεται σε εφαρμογή από τη νέα σχολική χρονιά στη Σκωτία. Τώρα δεν θα μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει το επιχείρημα «πώς θα το εξηγήσω στα παιδιά μου»; Κάτσε αναπαυτικά γιατί αναλαμβάνει η σχολική εκπαίδευση.

Η Σκωτία ξεκινά την αλλαγή

Τον Νοέμβριο του 2018, οι Σκωτσέζοι Υπουργοί αποδέχτηκαν πλήρως τις προτάσεις του σχολικού υλικού που θα αφορούσε την εκπαίδευση πάνω σε LGBTI θέματα. Σκοπός είναι η βελτίωση του μαθησιακού περιβάλλοντος για όλα τα παιδιά και τους εφήβους. Μέσα από την ύλη, θα μάθουν για τα κινήματα, την ομοφοβία, την τρανσφοβία και την εξερεύνηση της ταυτότητας. Το μάθημα δεν θα είναι προαιρετικό και δεν θα υπάρχουν εξαιρέσεις.

Η δήλωση του συνιδρυτή της εκστρατείας ΤΙΕ

Η ιδέα αυτή προτάθηκε από μία ομάδα που ξεκίνησε την εκστρατεία ΤΙΕ (Time for Inclusive Education) και τελικά έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση. Ο συνιδρυτής Jordan Daly χαίρεται που η κοινωνία εξελίσσεται και θεωρεί ότι έχουμε διανύσει μεγάλο δρόμο από το 1988 όπου η νομοθεσία απαγόρευε την προώθηση της ομοφυλοφιλίας. Το 2001 έγινε ανάκληση στη Σκωτία, και 2 χρόνια αργότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είναι μία στιγμή ορόσημο για την εκστρατεία μας και μία ιστορική στιγμή για τη χώρα. Η εκπαίδευση για LGBTI θέματα. Σε περίοδο παγκόσμιας αβεβαιότητας, στέλνουμε παντού ένα δυνατό και καθαρό μήνυμα σε όλους τους νέους LGBTQ+ νέους ότι βλέπουμε την  αξία τους εδώ, στη Σκωτία».

Έρευνα έχει δείξει ότι 9 στους 10 LGBTQ+ Σκωτσέζους έχουν βιώσει ομοφοβία στο σχολείο, ενώ το 27% έχει αποπειραθεί να αυτοκτονήσει εξαιτίας του bullying. Η έρευνα κατέληξε στο ότι υπήρχε μικρή κατανόηση από τα σχολεία για τις προκαταλήψεις απέναντι σε ανθρώπους με διάφορες παραλλαγές φυλετικών χαρακτηριστικών. Άντε και στα δικά μας.