ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Sacheen Littlefeather: Λίγο μετά τη συγγνώμη της Ακαδημίας, η ηθοποιός και ακτιβίστρια έφυγε από τη ζωή

@2022 Chris Pizzello/ AP Images

Η Sacheen Littlefeather, η ιθαγενής Αμερικανίδα ακτιβίστρια και ηθοποιός που έγινε διάσημη επειδή αρνήθηκε να παραλάβει το Όσκαρ του Marlon Brando για την ταινία Ο Νονός, πέθανε σε ηλικία 75 ετών, όπως ανακοίνωσε η Ακαδημία Κινηματογράφου των ΗΠΑ την Κυριακή 2 Οκτωβρίου.

Η Ακαδημία ανακοίνωσε τον θάνατο της Sacheen Littlefeather μέσω Twitter το βράδυ της Κυριακής. Το Hollywood Reporter δημοσίευσε μία δήλωση από τον άνθρωπο που τη φρόντιζε, το οποίο έλεγε ότι έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι της Κυριακής, στο σπίτι της στην πόλη Novato της Καλιφόρνια έχοντας κοντά της τα αγαπημένα της πρόσωπα. Η ηθοποιός και ακτιβίστρια έπασχε από καρκίνο του μαστού.

Ο Marlon Brando είχε κερδίσει Όσκαρ ερμηνείας το 1973 για τον ρόλο του στον Νονό, αλλά δεν εμφανίστηκε στην τελετή, διαμαρτυρόμενος για τη μεταχείριση της βιομηχανίας προς τους ιθαγενείς Αμερικανούς. Η Sacheen Littlefeather εμφανίστηκε στη θέση του και πραγματοποίησε μία σύντομη ομιλία για να εξηγήσει την άρνηση του ηθοποιού να παραλάβει το βραβείο του.

Η 26χρονη τότε Sacheen Littlefeather δέχτηκε γιουχαίσματα, αλλά και απειλές στη σκηνή των Όσκαρ. Όπως ισχυρίστηκε αργότερα, ο John Wayne χρειάστηκε να συγκρατηθεί από φρουρούς για να μην ορμήξει στη σκηνή να της επιτεθεί. Άλλα άτομα στα παρασκήνια των βραβείων της έκαναν προσβλητικές χειρονομίες. Μπήκε στη μαύρη λίστα του Hollywood μετά την τελετή των βραβείων Όσκαρ το 1973.

Τον Αύγουστο του 2022 η Ακαδημία Κινηματογράφου εξέδωσε επίσημη απολογία προς τη Littlefeather για τις συμπεριφορές που βίωσε στα Όσκαρ εκείνης της χρονιάς. Περιέγραψε την εμφάνισή της στη σκηνή των Όσκαρ ως «μία δυνατή δήλωση που συνεχίζει να μας υπενθυμίζει την ανάγκη για σεβασμό και την σημασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

«Η κακοποίηση που δέχθηκες εξαιτίας αυτής της δήλωσης ήταν αδικαιολόγητη και άδικη. Το συναισθηματικό βάρος που κουβάλησες και το κόστος στην καριέρα σου στη βιομηχανία μας δεν μπορού να διορθωθούν. Για υπερβολικά πολύ καιρό το θάρρος σου δεν αναγνωρίστηκε. Γι’ αυτό σου ζητάμε την πιο βαθιά συγγνώμη και σου εκφράζουμε την ειλικρινή μας εκτίμηση», έγραφε μεταξύ άλλων η επιστολή που απέστειλε η Ακαδημία στη Sacheen Littlefeather.

Sacheen Littlefeather @2022 AP Images, File

Η ακτιβίστρια δεν μπορούσε να πιστέψει την απολογία που δέχτηκε από την Ακαδημία. «Σοκαρίστηκα. Δεν πίστευα ότι θα ζούσα μέχρι τη στιγμή που θα το άκουγα αυτό, που θα το βίωνα. Όταν ήμουν στο podium το 1973 ήμουν μόνη», είχε πει τότε στο The Hollywood Reporter η ηθοποιός και ακτιβίστρια. «Ναι είναι μία απολογία που την όφειλαν. Όπως λένε οι φίλοι μου στην κοινότητα των ιθαγενών καθυστέρησε πολύ. Θα μπορούσα να είμαι νεκρή ως τώρα», σημείωνε καθώς ζούσε με τον μεταστατικό καρκίνο του στήθους. Μία δήλωση που αποκτά άλλη αξία, αν σκεφτεί κανείς ότι δύο μήνες αργότερα είναι όντως νεκρή.

Η Sacheen Littlefeather ήταν συμφιλιωμένη με την ιδέα του θανάτου της. «Θα πάω σε ένα άλλο μέρος. Πηγαίνω στον κόσμο των προγόνων μου. Σας λέω αντίο. Κέρδισα το δικαίωμα να είμαι ο αληθινός εαυτός μου», έλεγε στον Guardian το 2021.