ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πρίγκιπας Κάρολος – Καμίλα: Μία ιστορία αγάπης 47 ετών που πήγε κόντρα στο Παλάτι

Paul Miller/Pool Photo via AP

Φεβρουάριος του ‘81. Οι ρεπόρτερ και οι φωτογράφοι τρέχουν πίσω από τον πρίγκιπα Κάρολο και την Νταϊάνα για μία δήλωση, για μία λήψη. Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από την ανακοίνωση του Παλατιού για τον αρραβώνα και τον επικείμενο γάμο τους. «Είστε ερωτευμένοι;» Φυσικά αποκρίνεται η Νταϊάνα που πριν προλάβει να ολοκληρώσει τη μονολεκτική, αλλά ενθουσιώδη, απάντησή της θα ακούσει τον Κάρολο να προσθέτει κυνικά: «ό,τι και να σημαίνει το ερωτευμένοι».

AP Photo / Adam Butler

AP Photo / Adam Butler

Λέγεται πως το βράδυ πριν το γάμο τους εκείνος έκλαιγε γοερά μη θέλοντας να αποδεχθεί πως τη μοίρα -και κατ’ επέκταση τη ζωή του- την καθορίζουν κανόνες και πρωτόκολλα. Δεν ήταν εκείνη ο άνθρωπος που ήθελε να έχει πλάι του μέχρι τα βαθιά του γεράματα. Ένα βροχερό απόγευμα του ‘71 στο γήπεδο του πόλο του μεγάλου πάρκου του Ουίνδσορ έγινε η πρώτη χειραψία. Η Καμίλα Σαντ του συστήνεται. Δείχνει να εντυπωσιάζεται και την παροτρύνει να μην τον αποκαλεί σερ αλλά με το μικρό του όνομα. Θα συναντηθούν ξανά από τότε πολλές φορές. Ο Κάρολος την ερωτεύτηκε από την πρώτη στιγμή κι εκείνη σαγηνεύτηκε από την προσωπικότητά του και το φλεγματικό του χιούμορ . Η Καμίλα αποδείχθηκε εξαιρετική ακροάτρια.

Αυτό το τελευταίο το είχε περισσότερη ανάγκη από οτιδήποτε άλλο. Η Καμίλα γέμιζε, διακριτικά, τα κενά του και γινόταν απαραίτητη. Η ιδιόμορφη σχέση τους δεν έχει τις ευλογίες της βασίλισσας Ελισάβετ για αυτό και καταβάλλονται προσπάθειες αποσιώπησης. Το 1973 η Καμίλα παντρεύεται τον αξιωματικό του βρετανικού στρατού Άντριου Πάρκερ Μπόουλς, -και στενό φίλο του Κάρολου- με τον οποίο αποκτά δύο παιδιά. Εκτιμά τον Άντριου και τρέφει για αυτόν συναισθήματα βαθιά όμως ο Κάρολος θα είναι πάντα εκεί. Τα ξένα δημοσιεύματα μιλούν για τη σκιά της η οποία μετουσιώνεται σε ξεκάθαρη παρουσία μετά και τον γάμο του με την Νταϊάνα.

Press Association via AP Images

Press Association via AP Images

(Η Καμίλα ποζάρει με τον σύζυγό της Άντριου Πάρκερ Μπόουλς και τα δύο παιδιά τους)

Η πρώτη μεγάλη κρίση ανάμεσα στον Κάρολο και την Νταϊάνα σημειώνεται λίγο πριν το γάμο τους, όταν στο γραφείο του ανακαλύπτει ένα βραχιόλι προορισμένο για την κυρία Πάρκερ Μπόουλς. «Δεν είμαι υποχρεωμένος να σου δώσω λογαριασμό» της απαντά όταν απαιτεί να μάθει το λόγο ύπαρξης αυτού του βελούδινου κουτιού. Μία χρυσή αλυσίδα με μια μπλε πολύτιμη πέτρα, πάνω στην οποία ήταν σκαλισμένα τα γράμματα G και F (από το Γκλάντις και Φρεντ που ήταν τα χαϊδευτικά τους).

«Παντρευόμαστε αύριο. Μήπως έχουμε διαφορετική ιδέα για τον γάμο;» του λέει εκείνη. «Δικαιούμαι να έχω μια ιδιωτική ζωή» αντεπιτίθεται ο Κάρολος. «Είναι εντελώς παράλογο. Γιατί να της χαρίσεις ένα βραχιόλι;» «Για να την ευχαριστήσω που έχει σταθεί στο πλευρό μου». Όταν ο Κάρολος, έσπασε το χέρι του, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα πόλο στο Cirencester, η Καμίλα έσπευσε να τον επισκεφτεί. «Από πού ξεφύτρωσε δεν είχα ιδέα. Φάνηκε ότι χάρηκε με την παρουσία της. Δεν έμεινε πολύ. Ήθελε μόνο να βεβαιωθεί ότι ο πρίγκιπας ήταν άνετα και ότι έχει ό,τι χρειάζεται» θυμάται ο Dickie Arbiter που δούλεψε στο γραφείο Τύπου του πριγκιπικού ζευγαριού, από το 1988 μέχρι το 2000.

AP Photo

AP Photo

(Πρωτοσέλιδο της Mirror το 1997. Η πρώτη τους κοινή δημόσια εμφάνιση.)

«Μετά τον αρραβώνα μας και πριν τον γάμο, μετακόμισα στο Μπάκιγχαμ. Ήταν ένα μέρος ‘νεκρής ενέργειας’ στο οποίο ένιωθα μοναξιά. Δεν μπορούσα να πιστέψω πόσο ψυχροί ήταν όλοι. Πώς σκεφτόμουν τη μια στιγμή ένα πράγμα και την επόμενη διαπίστωνα ότι αυτό που συνέβαινε ήταν τελείως διαφορετικό. Τα ψέματα και η εξαπάτηση ήταν τρομερά. Κάποια στιγμή ήμασταν μαζί στο γραφείο του και μιλούσαμε. Τότε ξαφνικά τηλεφώνησε η Καμίλα και σκέφτηκα ότι θα ήταν ευγενικό να τον αφήσω μόνο, για να τα πει με τη φίλη του κατ’ ιδίαν. Αργότερα όμως, ράγισε η καρδιά μου, όταν μπαίνοντας στο γραφείο του άκουσα να της λέει ‘ότι κι αν συμβεί, να θυμάμαι ότι θα σε αγαπώ για πάντα. Όταν το έκλεισε, του είπα ότι τον άκουσα και είχαμε έναν άγριο καυγά.»

Alessandro Bianchi/Pool Photo via AP

Alessandro Bianchi/Pool Photo via AP

Για ένα διάστημα η Νταϊάνα υπήρξε φίλη της Καμίλα σύντομα όμως κατάλαβε την έλξη μεταξύ εκείνης και του άντρα της. Σε μια συνέντευξη που έδωσε στο BBC το 1995 δήλωσε απερίφραστα: «Ήμασταν τρεις σε αυτό το ζευγάρι, ήταν λίγο υπερβολικό». Ο χωρισμός του Καρόλου από την Νταϊάνα είναι αναπόφευκτος Η Ελισάβετ ζητά από τον τότε πρωθυπουργό της χώρας, Τζον Μέιτζορ, να εξετάσει και να της παρουσιάσει τις συνταγματικές συνέπειες ενός πριγκιπικού διαζυγίου και είναι αυτή που δίνει το πράσινο φως για τη λήξη ενός όχι και τόσο ευτυχισμένου γάμου.

AP Photo/Martin Cleaver

AP Photo/Martin Cleaver

Τον Δεκέμβριο του 1992 ο Μέιτζορ ανακοίνωσε τον επίσημο χωρισμό ενώπιον του Κοινοβουλίου. Ο Κάρολος και η Νταϊάνα πήραν διαζύγιο στις 28 Αυγούστου 1996, μετά από παρακίνηση των ανακτόρων. Η πριγκίπισσα του λαού θα χάσει τη ζωή της τον Αύγουστο του ‘97 στο Παρίσι. Η Καμίλα γίνεται το μισητό τρίτο πρόσωπο, η πέτρα του σκανδάλου, το «αρπαχτικό ροτβάιλερ» που θέλησε να διαλύσει ένα γάμο, χωρίς κανείς να σκέφτεται πως ένας γάμος χωρίς εσωτερικές ρωγμές, δύσκολα χάνει τη λάμψη του και σπάει σε κομμάτια. Ο Κάρολος είχε δίκιο.

AP Photo/Bob Collier/pool

AP Photo/Bob Collier/pool

Η μοίρα τους ήταν προκαθορισμένη. Οι ζωές αυτών των δύο ανθρώπων υφάνθηκαν με τρόπο παράξενο, ταυτόχρονο και παράλληλο. Συγκοινωνούντα δοχεία. Η Καμίλα είναι διακριτικά παρούσα χωρίς να τον πιέζει να την επιβάλλει. Ξέρει πως ο Κάρολος χρήζει ιδιαίτερης μεταχείρισης και είναι πρόθυμη να δείξει κατανόηση παρά τα αλλεπάλληλες βασιλικές αρνήσεις που δέχεται.

AP Photo / Toby Melville, Pool

AP Photo / Toby Melville, Pool

Οι καλεσμένοι γέμισαν το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο παλάτι του Ουίνδσορ. Η βασίλισσα την τελευταία στιγμή δεν παραχώρησε το κάστρο για το γάμο, αφού έθεσε ως όρο για να τελεστεί στα ανάκτορα να περάσουν τρία χρόνια πολιτικού έγγαμου βίου. Στις 9 Φεβρουαρίου 2005 εκείνος είναι 56 ετών κι εκείνη 57 ετών. Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά την πρώτη τους γνωριμία ανταλλάσσουν όρκους αιώνιας πίστης και αφοσίωσης.

Η Καμίλα γίνεται δούκισσα της Κορνουάλης, παίρνοντας έναν από τους λιγότερο σημαντικούς τίτλους ευγενείας του συζύγου της. Το παλάτι του Μπάκιγχαμ διαβεβαιώνει τους υπηκόους του ότι σε περίπτωση ανόδου του Κάρολου στο βρετανικό θρόνο, η σύζυγός του δε θα γίνει βασίλισσα, αλλά θα φέρει τον τίτλο ”Princess Consort” (πριγκίπισσα, σύζυγος βασιλιά).

Arthur Edwards / Pool via AP

Arthur Edwards / Pool via AP

Η πιο μισητή γυναίκα της Βρετανίας με το πέρασμα των χρόνων αντιστρέφει το κλίμα παραμένοντας μακριά από τα φώτα, μη προσπαθώντας -μάταια- να καλύψει τη θέση της λατρεμένης Νταιάνας. Ο Κάρολος την εκθειάζει δημόσια τονίζοντας ότι έδωσε μια «ευφυή μάχη» για να κατορθώσει να αντιμετωπίσει την πρόκληση της ένταξης στην βασιλική οικογένεια.

AP Photo/Yong Teck Lim

AP Photo/Yong Teck Lim

«Η σύζυγός μου είναι γοητευτική και χαρισματική» θα πει στον δημοσιογράφο Μαξ Φόστερ του BBC με αφορμή την επέτειο των δέκα χρόνων του γάμου τους. Η Νταϊάνα και ο Κάρολος πάλευαν να μείνουν μακριά ο ένας από τον άλλο γιατί δεν άντεχαν να βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Η Καμίλα και ο Κάρολος μένουν σε ξεχωριστά σπίτια με ειδοποιό διαφορά πως αυτή η επιλογή τονώνει τον έρωτά τους και θυμίζει λίγο από το απαγορευμένο παρελθόν τους.

Ζουν τις χωριστές ζωές τους, «αλλά όταν είναι μαζί περνάνε φανταστικά», λέει στενός φίλος τους και καταλήγει: «Η Καμίλα ξέρει πώς να τον ηρεμεί, πότε να τον αφήνει στις σκέψεις του, πότε να τον διασκεδάζει, πότε να είναι γλυκιά, πότε να είναι η έμπιστή του και πότε να είναι ερωμένη του. Είναι πολύ έξυπνη και μπορεί να γίνεται κάθε φορά η γυναίκα που χρειάζεται».

Leon Neal/Pool Photo via AP

Leon Neal/Pool Photo via AP

Το αυτοκίνητό του θα ξεκινήσει με προορισμό το σπίτι του στο Gloucestershire. Το δικό της θα κατευθυνθεί προς το Ray Mill House στο Wiltshire. Όταν η Καμίλα διαισθανθεί πως την έχει ανάγκη, απλά θα τον επισκεφθεί. Πάθος άσβεστο, συντροφικότητα και κατανόηση παρά τα διαρκή εμπόδια που καθυστέρησαν για δεκαετίες την εκπλήρωση του πεπρωμένου τους.

 

Κεντρική Φωτογραφία: Paul Miller/Pool Photo via AP