ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρίγκιπας Φίλιππος: Ο συγκινητικός λόγος που η σορός του δεν θα βρεθεί ακόμα στην τελευταία της κατοικία

ⓒ 2021 Paul Edwards, FILE/Associated Press

Ο πρίγκιπας Φίλιππος, δούκας του Εδιμβούργου και σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών στις 9 Απριλίου. Το Σάββατο 17 Απριλίου έχει προγραμματιστεί η κηδεία του, που θα πραγματοποιηθεί με μόλις 30 καλεσμένους, στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Windsor.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν ένα αγαπητό μέλος της βασιλικής οικογένειας ωστόσο ο καιρός της πανδημίας επιβάλλει μία τελετή με περιορισμένη παρουσία συγγενών και φίλων. Το παλάτι του Buckhingham έχει δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα των 30 συγγενών και επί χρόνια εργαζομένων της οικογένειας, που θα παρακολουθήσουν από κοντά την τελετή η οποία θα πραγματοποιηθεί τηρώντας τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Πρώτη πρώτη στη λίστα είναι φυσικά η σύζυγός του, βασίλισσα Ελισάβετ. Εκείνη, ακολουθώντας τα μέτρα κατά του Covid θα καθίσει μόνη της στον ναό κατά τη διάρκεια της 50λεπτης λειτουργίας,ενώ οι υπόλοιποι καλεσμένοι θα κάθονται μαζί με τα μέλη της άμεσης οικογένειάς τους, με την οποία μοιράζονται την ίδια στέγη. Επιπλέον όλοι θα φορούν προστατευτικές μάσκες.

Που θα ταφεί ο πρίγκιπας Φίλιππος

Μετά τη νεκρώσιμο ακολουθία, ο πρίγκιπας Φίλιππος θα οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία. Μόνο που αυτή, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ξένων Μέσων, δεν θα είναι η οριστικά τελευταία κατοικία για τη σορό του συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ. Σύμφωνα με το Buckhingham, ο πρίγκιπας Φίλιππος θα αναπαυθεί στο Royal Vault, την βασιλική ταφική κρύπτη δηλαδή του παρεκκλησίου. Καθώς το φέρετρό του θα κατεβαίνει με μηχανικό τρόπο προς την κρύπτη θα ακούγεται ο εθνικός ύμνος της Αγγλίας από μία τετραμελή χορωδία ενώ ο Αρχιεπίσκοπος του Canterbury θα ψάλλει ευλογίες.

Στον ίδιο ναό βρίσκονται επίσης οι τάφοι του βασιλιά Ερίκου VIII που ήταν ο μονάρχης της χώρας από το 1509 ως το 1547 και της μία εκ των έξι συζύγων του, της Jane Seymour. Επιπλέον εκεί είναι θαμμένος και ο βασιλιάς Charles ο πρώτος. Στην ίδια ταφική κρύπτη όπου θα ταφεί ο πρίγκιπας Φίλιππος, βρίσκονται μεταξύ άλλων ο βασιλιάς Γεώργιος III και η σύζυγός του, βασίλισσα Charlotte όπως και η κόρη τους, πριγκίπισσα Amelia.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος θα μεταφερθεί στο πλευρό της βασίλισσας Ελισάβετ μετά τον θάνατό της

πρίγκιπας Φίλιππος Ο πρίγκιπας Φίλιππος και η βασίλισσα Ελισάβετ τον Ιούνιο του 2012. / ⓒ 2021 Sang Tan, FILE/Associated Press
Ο πρίγκιπας Φίλιππος και η βασίλισσα Ελισάβετ τον Ιούνιο του 2012.

Οι κηδείες των μελών της βασιλικής οικογένειας σύμφωνα με την παράδοση έχουν σχεδιαστεί πολύ καιρό πριν αυτά φύγουν από τη ζωή. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η βασίλισσα Ελισάβετ αφού πεθάνει θα βρεθεί θαμμένη δίπλα στον πατέρα της, βασιλιά Γεώργιο VI και τη βασιλομήτορα στον ίδιο ναό αλλά στο παρεκκλήσιο King George VI memorial. Αυτό είναι ένα διαφορετικό σημείο του ναού από αυτό της ταφικής κρύπτης Royal Vault. Εκεί βρίσκονται και οι στάχτες της αδερφής της βασίλισσας, πριγκίπισσας Μαργαρίτας. Επιπλέον υπάρχει η πιθανότητα η βασίλισσα Ελισάβετ να ταφεί στο Αββαείο του Westminster ή στο αγαπημένο της Balmoral Estate στη Σκωτία. Όπου και να ταφεί μετά το θάνατό της η βασίλισσα Ελισάβετ πάντως, τα ξένα Μέσα θεωρούν δεδομένο ότι η σορός του πρίγκιπα Φίλιππου θα μεταφερθεί τελικά στο πλευρό της. Ο πρίγκιπας Φίλιππος και η βασίλισσα Ελισάβετ κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν κοινό τάφο.

Το συγκινητικό video για την αγάπη τους

Ο πρίγκιπας Φίλιππος και η βασίλισσα Ελισάβετ μοιράστηκαν σχεδόν 74 χρόνια κοινής ζωής. Η βασίλισσα Ελισάβετ έχει αναφερθεί σε εκείνον ως «τη δύναμη και το στήριγμά μου», οπότε είναι μάλλον επόμενο να βρεθούν να αναπαύονται στην αιωνιότητα παρέα.

Αυτή η μοναδική τρυφερή σχέση μεταξύ του πρίγκιπα Φίλιππου και της βασίλισσας Ελισάβετ, κάνει το γύρο του διαδικτύου σε ένα μοναδικό animation video, αφιερωμένου στην αγάπη τους. Σε αυτό πρωταγωνιστούν ο πρίγκιπας Φίλιππος, η βασίλισσα Ελισάβετ κι ένα μικρό corgi σε μορφή κινουμένων σχεδίων.

Πρόκειται για ένα απόσπασμα από την ταινία κινουμένων σχεδίων «The Queen’s corgi», το βέλγικής παραγωγής animation του 2019 για τη βασίλισσα Ελισάβετ και ένα από τα αγαπημένα της σκυλάκια.