ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πώς θα χρησιμοποιήσεις σωστά τη μάσκα. Οδηγίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Unsplash

Η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό φέρνει στη ζωή μας τη μάσκα. Υποχρεωτική γίνεται η χρήση της μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όταν επισκεπτόμαστε πολυσύχναστους κλειστούς χώρους.

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας ανέφερε ότι κατά πλειοψηφία η επιτροπή προτείνει υποχρεωτική χρήση μάσκας σε καταστήματα και μέσα μεταφοράς.

«Η μάσκα στην επόμενη φάση δεν πρέπει να δίνει ψευδή αίσθηση ασφάλειας και πρέπει να συνοδεύεται από την τήρηση των κανόνων υγιεινής και των αποστάσεων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως αναλυτικότερα είπε, η «επιτροπή τοποθετήθηκε για την επόμενη φάση των μέτρων σχετικά με την ισχυρή σύσταση για υποχρεωτική χρήση της μάσκας κατά την μετακίνησή μας με μέσα μαζικής μεταφοράς και όταν επισκεπτόμαστε πολυσύχναστους κλειστούς χώρους, όπως επί παραδείγματι παντοπωλεία, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κουρεία/κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής».

«Η εισήγησή μας είναι η χρήση της μάσκας να είναι υποχρεωτική και για τους εργαζόμενους με στενή επαφή με το κοινό (πωλητές, ταμειακοί υπάλληλοι)» συνέχισε.

Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι πως η μάσκα θα πρέπει να μπει στην καθημερινή ρουτίνα μας. Ποια είναι τα βήματα ώστε να την τοποθετούμε σωστά στο πρόσωπό μας αλλά και να την αφαιρούμε από αυτό; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναλύει πώς πρέπει να τη χρησιμοποιούμε.

Τα βήματα για να χρησιμοποιήσεις σωστά τη μάσκα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:

  • Πριν αγγίξεις τη μάσκα, καθάρισε τα χέρια σου με σαπούνι ή αντισηπτικό.
  • Πάρε τη μάσκα και επιθεώρησέ την για τυχόν τρύπες.
  • Βρες ποια πλευρά είναι η πάνω πλευρά (όπου βρίσκεται η μεταλλική ταινία, σε όσες μάσκες τη διαθέτουν).
  • Βεβαιώσου ότι η σωστή πλευρά της μάσκας είναι στραμμένη προς τα έξω (η χρωματιστή πλευρά).
  • Τοποθέτησε τη μάσκα στο πρόσωπό σου. Πιάσε τη μεταλλική ταινία ή την άκαμπτη άκρη της μάσκας, έτσι ώστε να προσαρμοστεί στο σχήμα της μύτης σου.
  • Τράβηξε το κάτω μέρος της μάσκας έτσι ώστε να καλύψει το στόμα και το πηγούνι σου.
  • Μετά τη χρήση, αφαίρεσε τη μάσκα, τραβώντας τα κορδόνια πίσω από τα αυτιά σου και κρατώντας παράλληλα τη μάσκα μακριά από το πρόσωπο και τα ρούχα σου για να αποφύγεις την επαφή με ενδεχομένως μολυσμένες επιφάνειες της μάσκας.
  • Τοποθέτησε τη μάσκα σε σακούλα και πέταξέ τη σε κλειστό κάδο αμέσως μετά τη χρήση.
  • Αφού πετάξεις τη μάσκα, καθάρισε τα χέρια σου με αντισηπτικό ή, αν είναι εφικτό, με σαπούνι και νερό.