ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι πιθανές ημερομηνίες άρσης των περιοριστικών μέτρων (και ναι, πότε ανοίγουν και τα κομμωτήρια)

Unsplash

Βρισκόμαστε σε καραντίνα από τα μέσα Μαρτίου περίπου, όπου σταδιακά ξεκίνησαν οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις λόγω κορονοϊού. Τον τελευταίο μήνα ζούμε σε μία αβεβαιότητα για το πότε θα γίνει η άρση των περιορισμών και με ποια σειρά αλλαγών θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Αφού περάσαμε το Πάσχα με μειωμένα κρούσματα και λίγους παραβάτες, αυτό σημαίνει ότι κερδήθηκε το μεγαλύτερο στοίχημα και ότι σιγά σιγά θα ξεκινήσουν οι αλλαγές. Το Μέγαρο Μαξίμου θα καταλήξει σε αποφάσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αλλά οι αλλαγές αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές Μαΐου. Ποιες είναι οι πιθανές ημερομηνίες άρσης των μέτρων;

Οι 3 πιθανές ημερομηνίες άρσης των μέτρων

Να πούμε καταρχάς ότι κάθε βήμα θα εξετάζεται πολύ προσεκτικά και σε περίπτωση έξαρσης, θα έχουμε επιστροφή σε προηγούμενα μέτρα ή καθυστέρηση του επόμενου βήματος. Υπολογίζεται ότι η πρώτη πιθανή ημερομηνία άρσης περιοριστικών μέτρων θα είναι η 4η Μαΐου. Αναμένεται να ανοίξουν μικρές επιχειρήσεις και κομμωτήρια.

Αν όλα πάνε καλά, στις 11 Μαΐου, θα ανοίξουν καταστήματα εστίασης, δικαστήρια και τα σχολεία, αλλά μόνο για τη Γ’ Λυκείου. Η ανακοίνωση που έχει γίνει από την Υπουργό Παιδείας και αφορά στις Πανελλαδικές, είναι ότι θα ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο και θα ολοκληρωθούν στα μέσα Ιουλίου.

Το τρίτο βήμα αφορά την ελεύθερη μετακίνηση και στο άνοιγμα μουσείων, θεάτρων και πολυκαταστημάτων. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη πιθανή ημερομηνία, αλλά αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.

Οι κανόνες για την ομαλή εξέλιξη

Ακόμα και αν μπούμε σταδιακά στην κανονικότητα, θα πρέπει να τηρηθούν ορισμένοι κανόνες ώστε να αποφευχθούν νέα πιθανά κρούσματα. Ο Καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος μίλησε στο ΣΚΑΙ και τόνισε τη σημασία των κανόνων που ακολουθούμε εδώ και καιρό. Συνεχίζουμε να κρατάμε σωματικές αποστάσεις, αποφεύγουμε τα φιλιά και τα αγγίγματα ώστε να μην υπάρξει μετάδοση μέσω σταγονιδίων. Και φυσικά συνεχίζουμε να πλένουμε πολύ καλά και συχνά τα χέρια μας. Τέλος, χρησιμοποιούμε μάσκα όπου υπάρχει συνωστισμός και η απόσταση με τους ανθρώπους είναι μικρότερη από 2 μέτρα.

Θα μπορέσουν να βγουν οι ηλικιωμένοι;

Αν και το αρχικό σχέδιο, σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα, ήταν να παραμείνουν οι ηλικιωμένοι σε καραντίνα, τα δεδομένα μάλλον αλλάζουν. Όσοι είναι άνω των 65 ετών και υγιείς, θα μπορέσουν να βγουν.