ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πέτρος Φιλιππίδης: Όσα είπε στην απολογία του

NDPPHOTO / NDP PHOTO

Ο Πέτρος Φιλιππίδης βρέθηκε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου το πρώι της Παρασκευής 20 Ιουνίου και ξεκίνησε την απολογία του για τις 2 απόπειρες βιασμού, το 2010 και το 2014. Ο ηθοποιός ξεκίνησε την απολογία του υπό το βλέμμα των 2 γυναικών που τον κατήγγειλαν και παρυσία των ηθοποιών Άννας Μαρίας Παπαχαραλάμπους και Λένας Δροσάκη, του Γιώργου Χριστοδούλου και της συζύγου του, Ελπίδας Νίνου, καθώς και πλήθους δημοσιογράφων. Υποστήριξε ότι όσα του καταλογίζουν οι 2 γυναίκες ήταν συναινετικές πράξεις, ενώ ανέφερε πως υπήρξε άπιστος προς τη σύζυγό του, Ελπίδα Νίνου ζητώντας της συγγνώμη.

Ο Πέτρος Φιλιππίδης μέσα από την απολογία του στη δίκη για τις κατηγορίες που τον βαραίνουν, υποστήριξε ότι έκανε πολλά λάθη, αλλά όπως είπε δεν βίασε και δεν έκανε ηθελημένα κακό σε κανέναν. Ξεκίνησε μάλιστα την απολογία του θέλοντας να δώσει μία διευκρίνιση για προηγούμενη δικάσιμο στην οποία τον πλησίασε ένας ιερέας και τον αγκάλιασε.

«Μπήκε προχθές ένας ιερέας στην αίθουσα και με αγκάλιασε και με φίλησε και μου είπε κάτι στο αυτί. Αυτός είναι ένας άγιος άνθρωπος. Είναι o πατέρας Ευάγγελος Παπανικολάου. Έχει κάνει ένα τεράστιο έργο μου έφερε χαιρετίσματα από ιερέα της Τρίπολης που ερχόταν στην φυλακή και μας εξομολογούσε. Μου μετέφερε την ευχή του. Μου είπε “έχεις ταλαιπωρηθεί πολύ περισσότερο από αυτά που έχεις κάνει η δεν έχεις κάνει και είναι άδικο”. Δεν ήταν ούτε στημένο ούτε τίποτα. Έτυχε, ήταν μάρτυρας στην δίκη του πατέρα Αντώνιου. Εγώ είμαι έτοιμος, είμαι προετοιμασμένος για όλα. 

Με λένε Πέτρο Φιλιππίδη. Ημουν ηθοποιός, σκηνοθέτης και μεταφραστής. Δεν είμαι πια. Είμαι ό,τι έχει απομείνει από αυτόν. Έχω κάνει λάθη. Ήμουν ένας άνθρωπος με ελαττώματα, ίσως και πολλά. Πότε δεν εγκλημάτησα, δεν πείραξα άνθρωπο ηθελημένα, δεν βίασα, δεν αποπειράθηκα να βιάσω. Είχα σαν σημαία μου την αγάπη και το πάθος για τη δουλειά.

Μπορεί να ήμουν εγωιστής, όχι εγωπαθής όμως. Έχουν ακουστεί πολλά για εμένα. Έχουν μιλήσει ακόμη και οι πέτρες. Ακόμη και από ανθρώπους που δεν με γνώρισαν ποτέ. Μπορεί να ήμουν αλαζόνας. Εδώ πρέπει να σώσω ο ίδιος τον εαυτό μου. Βρίσκομαι σε μια θάλασσα, πνίγομαι και πρέπει να σωθώ μόνος. Δεν μπορεί να με βοηθήσει κανείς. Ήμουν εγωιστής, ήμουν αλαζόνας. Όλα έχουν μεγεθυνθεί σε μεγάλο βαθμό. Είναι πολύ μεγάλο το κύμα αυτό. Δεν είπα ποτέ ότι ήταν οργανωμένο το #MeToo για να καταστραφεί ο Φιλιππίδης. Οταν μίλησα για οργανωμένο, δεν εννοούσα αυτό που έχετε καταλάβει. Δεν δημιουργήθηκε μια “φιλική εταιρία” για να καταστραφεί ο Πετρος Φιλιππίδης.

Δεν εννοούσα αυτό. Είναι η τελευταία φορά που μιλάω. Δημιουργήθηκε ένας μύθος τεράστιος σε σχέση με τις αντιφάσεις. Πουλάει η κακία. Δεν βρέθηκαν κάποιοι σε ένα δωμάτιο και είπαν πώς να καταστρέψουμε τον Πέτρο Φιλιππίδη. Θέλω να είμαι ακριβής. Θέλετε να πείτε ότι το διορθώνω; Το διορθώνω», είπε αρχικά ο ηθοποιός.

Ο κατηγορούμενος μίλησε για εμπόλεμη κατάσταση, εξηγώντας: «Ο ίδιος ο Σπύρος Μπιμπίλας είπε αν δεν υπήρχε η πανδημία αυτή η ιστορία δεν θα είχε ξεκινήσει. Εκεί ξεκίνησε ένας πόλεμος. Δεν ξεκίνησε η καταστροφή του Φιλιππίδη. Το θέμα δεν ήταν η καταστροφή μου, αλλά η αλλαγή στο θέατρο. Και αυτό είναι κάτι που συνέβη».

Ενώ σε άλλο σημείο σημείωσε: «Το #MeToo δεν ήταν ένα κακό πράγμα, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι #MeToo. Βρίσκομαι σε αυτή τη θέση και λέω ότι είμαι με τις γυναίκες γιατί εγώ τις γυναίκες τις αγάπησα. Ισως να θεώρησαν λανθασμένα ότι έτσι πρέπει να γίνει με τη βία. Αυτό είναι το παράδοξο, οι άνθρωποι που ήθελαν να σταματήσουν τη βία την χρησιμοποιήσαν εναντίον μου».

Στη συνέχεια, ο ηθοποιός ζήτησε συγγνώμη από τη σύζυγό του, Ελπίδα Νίνου και ανέφερε συγκεκριμένα: «Μου λένε να ζητήσω συγγνώμη. Ζητάω συγγνώμη. Λέω συγγνώμη Ελπίδα. Τώρα εγώ είμαι ένας άνεργος, ένας τεμπέλης, αν δε δούλευε εκείνη δεν θα υπήρχαμε. Να πω συγγνώμη για πράγματα που δεν έχω κάνει; Να ζητήσω συγγνώμη από τον Μπιμπίλα; Γιατί; Αυτός πρέπει να μου ζητήσει συγγνώμη. Εγώ ήμουν ένα ανθρωπάκι από πλαστελίνη, επειδή ήμουν από αυτό το υλικό με έλιωσαν εύκολα. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα κάνω αυτή την απολογία. Περίμενα του Σωκράτη ή του Πλάτωνα. Αλήθεια είναι αυτή που έχω πει, ό,τι έγινε, έγινε συναινετικά. Δεν έχω να πω κάτι άλλο».

Ο Πέτρος Φιλιππίδης, ανέφερε, επίσης μέσα από την απολογία του την κατηγορία βιασμού που είχε αντιμετωπίσει στο Πρωτοδικείο για την οποία αθωώθηκε, σε αντίθεση με τις απόπειρες βιασμού για τις οποίες πρωτόδικα είχε καταδικαστεί. Η γυναίκα που τον είχε καταγγείλει για βιασμό βρισκόταν στην αίθουσα. «Είπα ότι έχω υπάρξει άπιστος, αλλά αυτοί το έκαναν σαν να έχω πάει με όλη την Ελλάδα σαν να είμαι ο Σπαλιάρας. Μεγάλωσα μέσα στα μπου@@@@, μέχρι τα 27 μου ζούσα στην οδό Σοφοκλέους, ξέρω πώς είναι τα πράγματα. Είπαν εδώ κάποιοι ότι πρέπει να ζητήσω συγγνώμη. Να ζητήσω συγγνώμη για κάτι που δεν έχω κάνει; Είναι εδώ η γυναίκα που με κατήγγειλε για βιασμό και αθωώθηκα, θα μου ζητήσει συγγνώμη; Εγώ την συγχωρώ, αυτή θα έρθει εδώ να μου ζητήσει συγγνώμη; Ας έρθει τώρα την είδα, είναι εδώ».