ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πέτρος Φιλιππίδης: Με εντάσεις και διακοπές συνεχίζεται η δίκη του. Όλο το παρασκήνιο

Papadakis Press Προκόπης Οικονομόπουλος

Από την πλαϊνή είσοδο του δικαστηρίου μπήκε την Παρασκευή 29 Ιουλίου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο όπου συνεχίζεται η δίκη του για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού, ο Πέτρος Φιλιππίδης, μετά από φραστική επίθεση που δέχτηκε από πολίτη πριν την έναρξη της διαδικασίας την προηγούμενη μέρα. Ωστόσο οι εντάσεις δεν αποφεύχθηκαν με το «καλημέρα» σας ούτε και αυτή την ημέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αφορμή για την πρώτη ένταση που σημειώθηκε με την έναρξη της διαδικασίας την Παρασκευή 29 Ιουλίου, ήταν η είσοδος στην αίθουσα του ΜΟΔ που εξετάζει την υπόθεση Φιλιππίδη, του πολίτη ο οποίος την προηγουμένη καθώς ο Πέτρος Φιλιππίδης βρισκόταν καθ’ οδόν προς την είσοδο του δικαστηρίου, τον πλησίασε λέγοντας: «Αυτό που έκανες σε γυναίκα, μην τολμήσεις να το ξανακάνεις. Αληταρά! Μεγαλώνουμε παιδιά κι εμείς».

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Πέτρου Φιλιππίδη διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την παρουσία του στην αίθουσα, προανήγγειλαν μήνυση εναντίον του και σύμφωνα με πληροφορίες, τον αντιμετώπισαν με προσβολές λόγω της εμφάνισής δίνοντας έμφαση στα τατουάζ που είχε. Τα τατουάζ έγιναν θέμα γενικότερης έντασης καθώς ο συνήγορος του ηθοποιού και σκηνοθέτη καταφέρθηκε εναντίον όποιου φέρει τατουάζ, τοποθέτηση την οποία αργότερα απέσυρε. Το δικαστήριο διέκοψε για 10 λεπτά και έπειτα η διαδικασία συνεχίστηκε.

Τη «σκυτάλη της έντασης» πήρε στη συνέχεια η δικηγόρος του Πέτρου Φιλιππίδη, Κική Πακιρτζίδου η οποία αναφέρθηκε προσωπικά στον Αλέξανδρο Μπουρδούμη ο οποίος βρισκόταν για μία ακόμα φορά στο ακροατήριο. Η δικηγόρος τον κατηγόρησε ότι αρθρογραφεί, για αναρτήσεις που πραγματοποιεί στο Instagram. Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης αντέδρασε, απειλώντας με μήνυση.

Στη συνέχεια η προσοχή των συνηγόρων υπεράσπισης του Πέτρου Φιλιππίδη στράφηκε για μία ακόμα φορά στις τρεις γυναίκες οι οποίες με τις καταγγελίες τους έφεραν τον εντολέα τους ενώπιων της δικαιοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δικηγόρος του Πέτρου Φιλιππίδη, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ισχυρίστηκε ότι τον ηθοποιό περίμεναν μετά τις παραστάσεις του στο καμαρίνι του μοντέλα και ηθοποιοί, ενώ οι τρεις καταγγέλουσες δεν είναι και τίποτα «φοβερά όμορφες κοπέλες».

Οι προσβολές προς το πρόσωπο των τριών καταγγελουσών συνεχίστηκαν και αργότερα κατά τη διάρκεια της δίκης Φιλιππίδη που είναι σε εξέλιξη. Κατά τη διάρκεια εξέτασης μάρτυρα κατηγορίας, παρουσιάστηκε από την δικηγόρο του Πέτρου Φιλιππίδη, Κική Πακιρτζίδου φωτογραφία της δεύτερης καταγγέλουσας την περίοδο που ήταν έγκυος με γυμνή την κοιλιά της, ως μομφή για το ήθος της.

Οι υπερασπιστικές τακτικές των συνηγόρων του Πέτρου Φιλιππίδη δεν διαφέρουν και πολύ με τις τακτικές που είδαμε σε πρόσφατες αντίστοιχες δίκες. Ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν να αποδομήσουν την αξιοπιστία καταγγελουσών και μαρτύρων κινείται σε γνώριμα πεδία.

Αυτά που χρωματίζονται από κρίσεις για τις αναρτήσεις τους στα social media, από επαγγελματικές επιλογές τους, από τον αριθμό των τατουάζ τους αλλά ακόμα κι από την «όχι και τόσο φοβερή» εξωτερική τους εμφάνιση, όπως είδαμε σήμερα, θυμίζοντας μας για μία ακόμα φορά πόσο βαθιά έχει εμποτίσει το κοινωνικό μας σύστημα η κουλτούρα του βιασμού, στην οποία η γυναίκα εγκληματοποιείται ακόμα κι όταν καταγγέλει ότι είναι το θύμα.

Την ίδια κουλτούρα που λειτουργεί ως «ελεγκτής» του γυναικείου σώματος και της συμπεριφοράς της γυναίκας, οδηγόντας για μία ακόμα φορά στο γνωστό και αποτρόπαιο victim blaming.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή είναι η τελευταία μέρα της δίκης του Πέτρου Φιλιππίδη για το καλοκαίρι, και η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η διαδικασία συνεχίζεται με την εξετάση μάρτυρα κατηγορίας για την υπόθεση της δεύτερης καταγγέλουσας ενώ αναμένεται να εξεταστεί και μάρτυρας κατηγορίας που αφορά την καταγγελία της τρίτης γυναίκας.