ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πέθανε ο Βασίλης Βασιλικός. 3 βιβλία του που έγιναν σειρές

Papadakis Press Προκόπης Οικονομόπουλος

Σε ηλικία 89 ετών έφυγε απο τη ζωή ο βραβευμένος Έλληνας συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός. Υπήρξε ένας από τους πλέον μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς και η πένα του σημάδεψε τα ελληνικά γράμματα.

Ο Βασίλης Βασιλικός, γεννήθηκε στην Καβάλα στις 18 Νοεμβρίου 1934. Λίγες μόνο εβδομάδες πριν φύγει από τη ζωή είχε συμπληρώσει τα 89 του χρόνια. Αποφοίτησε από το Λύκειο Καρυωτάκη στην Καβάλα, τη Σχολή Βαλαγιάννη στη Θεσσαλονίκη και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια. Στη συνέχεια σπούδασε Νομική στη Θεσσαλονίκη και σκηνοθεσία τηλεόρασης στη δραματική σχολή του Πανεπιστημίου Yale στη Νέα Υόρκη.

Ο Βασίλης Βασιλικός έζησε και εργάστηκε αρκετά χρόνια στο εξωτερικό, πρώτα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, αλλά και αργότερα, με ένα διάλειμμα 3 ετών (1981 – 1984) οπότε και ανέλαβε αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΕΡΤ.

Στο εξωτερικό εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε ξένες παραγωγές, ως σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, σεναριογράφος και δημοσιογράφος μεταξύ άλλων. Στον κινηματογράφο συνεργάστηκε με τον Νίκο Κούνδουρο στο σενάριο της ταινίας Μικρές Αφροδίτες, ωστόσο ένα δικό του βιβλίο που μετατράπηκε σε σενάριο ταινίας παραμένει μάλλον το πιο διάσημο έργο του.

Ο Βασίλης Βασιλικός έγραψε το εμβληματικό Η απολογία του Ζ, στο οποίο βασίστηκε η ταινία Ζ του Κώστα Γαβρά. Ωστόσο αυτό δεν ήταν το μόνο βιβλίο του που πήρε τον δρόμο του για τη μεγάλη ή μικρή οθόνη.

Βασίλης Βασιλικός: 3 βιβλία του που έγιναν σειρές

Ο Βασίλης Βασιλικός είχε δει τα βιβλία του να μεταφράζονται σε 33 γλώσσες και να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, καθώς και στη γραφή Μπράιγ. Είχε επίσης δει 3 από αυτά να γίνονται σειρές για την ελληνική τηλεόραση.

Το τελευταίο αντίο

Την τηλεοπτική σεζόν 1994 – 1995, το μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού γίνεται σειρά στο Mega, με πρωταγωνιστές την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και τον Γιώργο Κιμούλη.

Στην Ελλάδα στα ’60s στο σπίτι μιας κοινής φίλης, η Άσπα (Καρυοφυλλιά Καραμπέτη) γνωρίζει τον Σταμάτη (Γιώργος Κιμούλης), νεαρό ανερχόμενο συγγραφέα. Οι 2 τους ερωτεύονται και αποφασίζουν να συζήσουν. Μετά την επιβολή της δικτατορίας καταφεύγουν στο εξωτερικό, όπου ο Σταμάτης συγγράφει κι εκείνη του αφοσιώνεται απόλυτα. Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το διάσημο πια ζευγάρι αποφασίζει να επιστρέψει στην πατρίδα. Ξεκινά για το ταξίδι της επιστροφής, αλλά η άτυχη Άσπα παθαίνει καρδιακή προσβολή και πεθαίνει λίγο πριν επιστρέψει στην Αθήνα.

Τη σκηνοθεσία είχε αναλάβει ο Γιάννης Διαμαντόπουλος, τη μουσική συνέθεσε ο Διονύσης Τσακνής, ενώ το τραγούδι τίτλων είχε ερμηνεύσει ο Γιώργος Νταλάρας.

Το φύλλο, το πηγάδι, το αγγέλιασμα – Τριλογία

Η Τριλογία που υπέγραψε ο Βασίλης Βασιλικός με τίτλο Το φύλλο, το πηγάδι, το αγγέλιασμα, «είναι η πολεμική φωνή ενός εξεγερμένου νέου των ’60s. Κι όπως ακριβώς η ροκ μουσική εκείνης της περιόδου έτσι και η Τριλογία κατόρθωσε, χάρη στην αυθεντικότητα του ύφους της και την καθολικότητα των θεμάτων της, να διατηρήσει αυτή τη φωνή ζωντανή και πάντα ανατρεπτική στο μάκρος του χρόνου.

Στο Φύλλο, η Φύση εκδικείται τους πρώτους τυχόντες: τους ενοίκους μιας πολυκατοικίας που συμβιβάζονται με την καταστροφή της.

Στο Πηγάδι, η Γη εκδικείται εκείνους που την απαρνούνται ασφαλισμένοι στην ψευδαίσθηση της τεχνολογίας.

Στο Αγγέλιασμα, η Ζωή εκδικείται όσους εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε μια άλλη ζωή (τη μεταφυσική ή εκείνη των αριστερών οραμάτων)», όπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Η Τριλογία μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη το 1998, μέσα από τη συχνότητα της ΕΤ1, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παναγιωτάτου και σενάριο Δέσποινας Τομαζάνη. Μεταξύ άλλων στη σειρά είχαν πρωταγωνιστήσει ο Θανάσης Ζέρβας, η Δήμητρα Ματσούκα, η Βάσω Γουλιελμάκη και ο Ανδρέας Ανδρεόπουλος.

Θύματα Ειρήνης

Το 1999 ο Γιάννης Διαμαντόπουλος σκηνοθετεί τη σειρά του Mega, Θύματα Ειρήνης. Στη σειρά πρωταγωνιστούν οι Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Άγις Εμμανουηλ, Χάρης Μαυρουδής, Ιωσήφ Πολυζωίδης κ.α. Πρόκειται για μία ακόμα μεταφορά βιβλίου του Βασίλη Βασιλικού στην οθόνη. Μία ιστορία για 5 φίλους που αναζητούν μία φυγή από την καθημερινότητα.

Μία κοπέλα εμφανίζεται στη ζωή τους και γίνεται ο καταλύτης για την αλλαγή. Εκείνη έχει το όραμα και το όνειρο και τους το μεταδίδει. Όλοι μαζί, τολμώντας να ονειρευτούν, μπλέκονται σε μία περιπέτεια με τραγική κατάληξη. Από τη σειρά μπορεί να θυμάσαι το δημοφιλές τραγούδι των τίτλων, Του Έρωτα και της Φωτιάς, από το συγκρότημα Anemos.

Τα βραβεία και οι διακρίσεις και η ενασχόλησή του με την πολιτική

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Βασίλης Βασιλικός είχε λάβει τις εξής διακρίσεις:

  • Officier des Arts et des Lettres από τη Γαλλική Δημοκρατία
  • Επίτιμος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών στην έδρα της Φιλολογίας
  • Ταξιάρχης Γραμμάτων και Τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας (1984)
  • Μέλος του Διεθνούς Κοινοβουλίου των Συγγραφέων με έδρα το Στρασβούργο
  • Μέλος του Δ.Σ. των Γάλλων συγγραφέων (Maison des Ecrivains) Γαλλία, (1990-1993)
  • Βραβεία των 12 (1954, 1962)
  • Κρατικό βραβείο διηγήματος (1980) – Δεν το αποδέχθηκε
  • Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (1 Δεκεμβρίου του 2017).

Το 2015 ο Βασίλης Βασιλικός τοποθετήθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας των Πράσινων – Δημοκρατική Αριστερά. Το ίδιο συνέβη και το 2019 με το ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μέσω του οποίο εκλέχτηκε και βουλευτής. Παρέμεινε βουλευτής μέχρι και τον Μάιο του 2023.

Στην προσωπική του ζωή, ο Βασίλης Βασιλικός ήταν παντρεμένος με την υψίφωνο Βάσω Παπαντωνίου και είχαν αποκτήσει μία κόρη.